Vágólapra másolva!
Elrendelte a nyomozást a Fővárosi Főügyészség a Fradi-pálya értékesítése ügyében az elszámoltatási kormánybiztos feljelentése nyomán.

A nyomozást a Fővárosi Főügyészség rendelte el, lefolytatásával pedig a Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos március 25-én tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen a Fradi-pálya privatizációs értékesítési szerződése ügyében különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatója és Császy Zsolt, az MNV volt jogtanácsosa ellen, mivel "jogszabályon alapuló kötelezettségeik megszegésével, biztosítékok nélküli szerződéskötéssel" 1,2 milliárd forint plusz áfa kárt okozhattak a magyar államnak.

Néhány nappal később, március 31-én a vagyonkezelő is bejelentette: különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének és más bűncselekmények elkövetése miatt feljelentést tesz ismeretlen tettesek ellen a "Fradi-pálya" adásvételének ügyében. Az MNV tájékoztatása szerint az ügyben indított vizsgálat megállapította, hogy a vevő adásvételi szerződésben foglalt stadionfelújítási kötelezettsége többek között azért nem teljesült, mert a szerződés nem tartalmaz az MNV javára semmilyen erre vonatkozó biztosítékot.

A kormánybiztos feljelentésében emlékeztetett: a Fradi-pálya néven ismert ingatlanokat megvásárló Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. a 2008 áprilisában aláírt szerződésben vállalta, hogy a meglévő stadiont két éven belül legalább 1,2 milliárd forint plusz áfa értékben felújítja úgy, hogy az megfeleljen a Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) előírásainak. Ezt a kötelezettségét a cég nem teljesítette - idézte az MNV által lefolytatott vizsgálat eredményét Budai Gyula.

Ezzel kapcsolatban hozzátette azt is, hogy a szerződésben a vagyonkezelő javára semmilyen biztosítékot nem kötöttek ki arra az esetre, ha a vevő 2010 áprilisáig nem teljesíti a stadionfelújításra tett kötelezettségét.

A vagyonkezelő volt vezérigazgatója nyílt levélben rágalomnak minősítette Budai Gyula állításait a Fradi-pálya eladásával kapcsolatban. Tátrai Miklós többek között azt írta: "Sajnálatos, hogy a vevő láthatóan nem teljesítette a stadion felújítására vonatkozó ígéretét. De ezzel senkit semmilyen hátrány nem ért. Az államot sem és a Fradit sem". Budai Gyula erre úgy reagált, etikátlannak és nemtelennek tartja, hogy Tátrai Miklós a Népszabadságon és a Népszaván keresztül levelezget vele.

Az MNV volt jogtanácsosa, Császy Zsolt pedig a Legfőbb Ügyészséghez fordult, hogy a Fradi-pálya értékesítésével kapcsolatban ellene tett feljelentés tartalmát megismerje, mert a nyilvánosságra került információk alapján álláspontja szerint hamis vád és hivatali visszaélés alapos gyanúja merülhet fel.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke múlt szerdán jelentette be, hogy a Ferencvárosi Torna Club egy euróért visszavásárolta a futballcsapatot működtető vállalkozást Kevin McCabe-től. Az Albert-stadiont illetően az egyesületnek június 30-ig kell válaszolnia, hogy a klub vagy az általa megjelölt vevő 2,5 millió euróért (700 millió forint) megvásárolja-e.