Vágólapra másolva!
Fernando Torres immár tíz mérkőzés óta gólképtelen a Chelsea-ben, amely pedig klubrekordnak számító összeget fizetett érte januárban. A spanyol csatár eredménytelensége ellenére is rendre játéklehetőséget kap Carlo Ancelottitól, aki azt állítja: a tulajdonos részéről semmilyen nyomás nem nehezedik rá. Ezt azonban nehéz elhinni.

A Chelsea történetének legdrágább igazolása egészen januárig Andrij Sevcsenko volt. Az ukrán csatárt 2006 nyarán 46 millió euróért igazolták az AC Milantól, és rögtön az első tétmeccsén eredményes volt: a Community Shielden a Manchester United kapuját vette be.

Első bajnoki találatára a második fordulóig kellett várni, és akkor úgy tűnt, hogy a két évvel korábban Aranylabdát nyert támadó jó igazolás lesz. A folytatás azonban már nem volt hasonló, és az akkori edző, José Mourinho egy idő után a kispadra ültette az ukránt, aki két év után távozott a klubtól. A zuhanyhíradó szerint a portugál szakember viszonya részben miatta romlott meg Roman Abramoviccsal.

Speciális edzésmunka a gyorsaság érdekében

Amikor január végén a klub 58 millió eurót fizetett Fernando Torresért a Liverpoolnak, és ezzel a spanyol lett az egyesület történetének legdrágább játékosa, akkor senkinek sem jutott eszébe Sevcsenko esete, manapság viszont egyre többször emlegetik rossz példaként.

Torres ugyanis sehogyan sem találja a helyét a Chelsea-ben, tíz mérkőzés alatt egyetlen gólt sem tudott szerezni, Carlo Ancelotti azonban egyelőre kitart mellette. Tíz összecsapásból hétszer kezdőként szerepeltette, azonban mindössze háromszor nem cserélte le a világ- és Európa-bajnokot, aki továbbra is az első Chelsea-góljára vár.

Fernando a szezon első felében, Liverpoolban is sok kritikát kapott, a szurkolók szerint hiányzott belőle az a lelkesedés, ami miatt korábban olyan nagy kedvenc volt. Ezzel együtt is kilenc bajnoki találatot szerzett az ősszel, a visszaesés tehát még szembeötlőbb, hiszen elméletileg most jobb csapatban szerepel.

Ancelotti ugyan a leigazolásakor is igyekezett hangsúlyozni, hogy Torresnek időre lesz szüksége, amíg eléri a csúcsformát, de valószínűleg ő sem gondolt arra, hogy ez ilyen sokáig tart.

"Nincsen százszázalékos állapotban, de vissza fogja nyerni azt a gyorsaságot, amit sokak szerint elveszített. Az előző idényben térdsérüléssel bajlódott, és túl gyorsan visszatért a pályára annak érdekében, hogy játszhasson a világbajnokságon. A vébén megint megsérült, és csak szeptemberben kezdett el ismét focizni. Speciális edzésmunkát dolgoztunk ki a számára, hogy megint olyan gyors legyen, mint volt, amihez idő kell, de a térde rendben van, és hamarosan ismét remekelni fog" - jelentette ki a szakvezető februárban.

Az egykori pályaedző Drogbát játszatná

Torres azonban egyelőre messze van a csúcsformától, és ezt a számok is bizonyítják. Tíz mérkőzésen összesen 648 percet töltött a pályán, és nem csak a gólszerzés nem sikerül neki, de még gólpasszt sem adott. Összesen húsz alkalommal próbálkozott lövéssel, amiből hatszor találta el a kaput, ez harmincszázalékos találati arányt jelent. A Liverpoolban ugyanez az arány negyvenkilenc százalékos volt.

A tíz mérkőzésen összesen 168 passzt adott, ebből mindössze hat alkalommal Didier Drogbának, és ebből az egyik középkezdés volt.

Forrás: AFP

Utóbbi adat is jelzi, hogy a Drogba-Torres páros nem valami ütőképes, amit Ancelotti is hamar felismert. Az első pár mérkőzésen még megpróbálta együtt játszatni a duót, azonban hamar világossá vált a számára, hogy egyrészt a két focista számára ez nem ideális (mind a ketten inkább az egyedüli előretolt ék szerepkörében képesek a legjobb teljesítményre), másrészt pedig a Chelsea kerete sem a legalkalmasabb a 4-4-2-es taktikához.

A londoniak számára a 4-3-3-as felállás a legjobb opció, ebben azonban Drogba és Torres nem fér meg együtt. Ezen a véleményen van az a Ray Wilkins is, aki egészen novemberig Ancelotti asszisztense volt.

"A Manchester United elleni BL-visszavágón Drogbát szerepeltetném középcsatárként, a bal oldalon Maloudával, a jobbon pedig Anelkával vagy Kalouval. A háromcsatáros taktikában Drogba és Torres közül csak az egyik szerepelhet" - jelentette ki a szakember, aki azonban azt is elmondta, hogy megérti egykori főnökét, amikor Torres játékát erőlteti.

"Teljesen normális, hogy abban reménykedik: a spanyol végre megszerzi első gólját, ami felszabadítaná a nyomás alól."

Tulajdonosi nyomás van Ancelottin

A Manchester United elleni BL-negyeddöntő első mérkőzésén Ancelotti még egy próbát tett a Drogba-Torres kettőssel, és 20 perccel a lefújás előtt az elefántcsontpartit cserélte le, hogy visszaálljon a 4-3-3-as taktikára. Mindezt a klub tulajdonosa, Roman Abramovics a díszpáholyból figyelte, és a pletykák szerint Ancelotti elsősorban miatta igyekszik minél több lehetőséget adni Torresnek.

Az olasz szakember persze cáfolja a dolgot. "Roman elég intelligens ahhoz, hogy sohase kérjen arra, hogy játszassam valamelyik focistát. Az én feladatom a kezdő tizenegy kiválasztása, és ezt nem az alapján teszem, hogy a klub mennyit fizetett valakiért" - mondta Ancelotti.

Ez minden bizonnyal így is van, Abramovics aligha adta utasításba, hogy Torresnek márpedig játszania kell, de az edző minden bizonnyal érzi a nyomást, hogy a az egyesület legdrágább futballistája a lehető legtöbbet legyen a pályán. Könnyen lehet, hogy Mourinho példája is ott lebeg a szeme előtt, aki Sevcsenkóval nem volt ilyen türelmes.

Fernando Torres mérkőzései a Chelsea-ben:

február 6.Liverpool66 perckezdő0-1
február 14.Fulham71 perckezdő0-0
február 22.FC Köbenhavn89 perckezdő2-0
március 1.Manchester United90 perckezdő2-1
március 7.Blackpool90 perckezdő3-1
március 16.FC Köbenhavn22 perccsere0-0
március 20.Manchester City70 perckezdő2-0
április 2.Stoke City29 perccsere1-1
április 6.Manchester United90 perckezdő0-1
április 9.Wigan Athletic31 perccsere1-0


www.global-soccer.eu