Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája egyetlen izgalmasnak ígérkező negyeddöntő-visszavágója viszonylag könnyű csatában dőlt el, miután az idegenbeli győzelem után hazai pályán is nyert 2-1-re a Manchester United a Chelsea ellen, így kettős győzelemmel ment tovább. A Barcelona elődöntős szereplése a hazai 5-1 után borítékolható volt, de Messi azért Donyeckben is győzelemre vezette csapatát.

Bajnokok Ligája negyeddöntő, visszavágó:
Manchester United (angol) - Chelsea (angol) 2-1 (1-0)
Manchester, Old Trafford
v.: Olegário Benquerenca (portugál)
Manchester United: Van der Sar - O'Shea, Ferdinand, Vidic, Evra - Nani (Valencia, 75.), Carrick, Giggs, Pak - Rooney - Hernandez
Chelsea: Cech - Ivanovic, Alex (Ferreira, 82.), Terry, Cole - Ramires, Essien, Lampard - Anelka (Kalou, 61.), Torres (Drogba, a szünetben), Malouda
gól: Hernandez (43.), Pak (78.), illetve Drogba (77.)
piros lap: Ramires (70.)
továbbjutott: a Manchester United, kettős győzelemmel, 3-1-es összesítéssel

Nem állása a tét, állította Carlo Ancelotti, a Chelsea labdarúgócsapatának olasz trénere a mérkőzés előtt, aki azt mondta, nem fél attól, hogy egy esetleges kiesés után Roman Abramovics elköszön tőle. A csapat helyzete nem tűnt egyszerűnek, hiszen az első negyeddöntőt hazai pályán elveszítette.

A vendégeknél Alex és Benajun is felépült, utóbbi azonban csak a kispadon kapott helyet, csakúgy, mint Drogba. A hazaiaknál a sérült Fletcher és Rafael a keretben sem lehetett ott, Berbatov és Scholes a kispadon kezdett.

A két csapat korábban összesen százötvenkilencszer csapott össze egymással, 68 MU-győzelem mellett 44 Chelsea-siker és 47 döntetlen a mérleg. A felek ebben a szezonban az 1-0-s MU-sikert eredményező első meccs mellett eddig kétszer találkoztak: az angol Szuperkupa döntőjében 3-1-re nyert a Manchester, míg a bajnokságban a Chelsea hazai pályán egy sokat vitatott összecsapáson 2-1-re győzött.

A Manchester United kezdte a mérkőzést, az első komolyabb lehetőségre hat percet kellett várni, de egy veszélyes bal oldali beadást a jól kimozduló Cech kapus lehúzta Vidic elől. A 9. percben Park megbolondított két védőt a jobb szélen, sarkazását azonban Ivanovic lefülelte. A 12. percben Anelka jobb oldali beadását Torres csúsztatta meg, de a labda elkerülte a jobb sarkot. Az ellentámadásból előbb Rooney, majd Hernandez húzta meg a jobbszélen, de a kecsegtető lehetőség szöglettel végződött.

A 14. percben Joe Cole a balról rosszul adott középre, de Ferdinand gyenge fejese helyzetet eredményezett, Anelka majdnem kilőtte a bal sarkot. Egy perc múlva Malouda kígyózott be a büntetőterületre, lekészített labdáját Lampard a jobb sarokra lőtte, Van der Sar gyors vetődéssel mentett.

Az első húsz percben két hazai játékos is megsérült, először Ferdinand fájlalta a lábát - Smalling el is ment melegíteni -, végül a válogatott védő jelezte, marad a pályán. A 20. percben Pak bőre szakadt fel a szeménél, a vérző játékost percekig ápolták az oldalvonal mellett.

Forrás: AFP/Andrew Yates

A 23. percben Anelka ballal ismét majdnem kilőtte a jobb felső sarkot, a labda veszélyesen csavarodott, de végül elvétette a célt. A 26. percben megzörrent a Chelsea hálója, Rooney jobb oldalról nyesett középre, de Hernandez lesen érkezve fejelt a hálóba - a játékvezető érvénytelenítette a találatot.

A 30. percben Van der Sar magánszáma következett, egy kiváló indításra a kapus pocsékul mozdult ki, Anelka azonban ahelyett, hogy lendületből eltolta volna mellette a labdát a 16-os jobb sarkánál, megtorpant. A holland kapus így előbb becsúszva szerelt, majd a labda után csúszva kirúgta az oldalvonalon.

A 41. percben Nani 17 méteres gyenge lövése még elkerülte a kaput, két perc múlva azonban megszerezte a vezetést a Manchester United. A poroszkáló Anelka nem vette észre a jobb szélen fellopakodó Giggst, aki egy átívelést okosan letett O'Shea-nek, majd lefordulva Anelkáról kényszerítőben vissza is kapta, élesen keresztbe lőtt labdájára Hernandez érkezett és egy méterről a kapuba lőtt (1-0).

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=RptbLfETFP2S1XMN


A szünetben jött a várt Chelsea-csere: a teljesen veszélytelen Torres helyére Drogba állt be, aki 30 másodperc alatt többet tett, mint világbajnok csapattársa, egy labda ugyanis úgy pattant meg rajta, hogy Van der Sarnak védenie kellett. Az 50. percben Lampard lövése kerülte el a kaput.

Forrás: AFP/Andrew Yates

Az 57. percben Drogba csapta be Ferdinandot, ballal lőtt, Van der Sar nyújtózkodott, de a labda elkerülte a bal sarkot. A 60. percben Drogba szabadrúgását fogta Van der Sar, majd Anelka helyére Kalou állt be.

A 68. percben Alex fejelt ki rosszul egy beadást, a labda Nani elé került, 17 méteres lövése megpattant Cech előtt, de a kapus szögletre tudott menteni. Két perc múlva Rooney fantasztikus beadására Giggs robbant be, a jobbra lépő Cech mellett a bal sarokba akart bólintani, de gyenge kísérletére visszaért a kapus.

Forrás: AFP/Andrew Yates

A 70. percben megfogyatkozott a Chelsea: Ramires szabálytalankodott Nanival, ezért megkapta második sárga lapját. A 73. percben ismét Drogba villant, lövését védte Van der Sar. Négy perc múlva jött az újabb párharc, de ezúttal nem hibázott az elefántcsontparti csatár (1-1).

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=xZLJ3LouoOBtgUUT


Mire felélénkültek volna a Chelsea-szurkolók, már sírhattak ismét, a középkezdés után Giggs parádés labdát adott Paknak, aki 10 méterről kilőtte a bal sarkot (2-1).

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=us9xRRtfz0kXvNOe


A 87. percben Essien lövését védte Van der Sar, megakadályozva a vendégek utolsó gólszerzési lehetőségét. A Manchester United megérdemelten nyert és jutott be kettős győzelemmel az elődöntőbe.

Bajnokok Ligája negyeddöntő, visszavágó:
Sahtar Donyeck (ukrán) - FC Barcelona (spanyol) 0-1 (0-1)
Donyeck, Donbass Arena
v.: Florian Meyer (német)
Sahtar: Pjatov - Kobin, Iscsenko, Rakickij, Sevcsuk - Mkitarjan, Hübschman (Fernandinho, 75.) - Douglas Costa (Eduardo, 58.), Jadson, Willian - Luiz Adriano (Marcelo Moreno, 66.)
Barcelona: Valdés - Alves, Piqué (Milito, 70.), Busquets, Adriano - Xavi (Pedro, 66.), Mascherano, Keita - Afellay, Messi, Villa (Jeffren, 75.)
gól: Messi (43.)
továbbjutott: a Barcelona kettős győzelemmel, 6-1-es győzelemmel.

A másik keddi összecsapáson a Barcelona 5-1-es előnnyel utazott Donyeckbe a Sahtarhoz. A hazaiaknál Srna és Csihrinszkij sérülés, Rat eltiltás miatt nem léphetett pályára, helyükre így Kobin, Sevcsuk és Iscsenko került. A Barcánál Iniesta eltiltott - helyén Afellay kezdett -, Puyol éa Krkic sérülése miatt el sem utazott Ukrajnába.

A Sahtar helyzete reménytelennek tűnt, pedig akadt példa az európai kupaküzdelmek során arra, hogy mínusz négyről továbbjutott egy csapat. Persze akkor nem a Barcelona volt az ellenfél. A portugál Leixoes SC idegenben 6-2-re kapott ki a francia La Chaux-de-Fonds otthonában, de hazai pályán 5-0-lal továbbment az 1961-62-es UEFA-kupa-kiírásban. Az 1984-85-ös UEFA-kupában a jugoszláv FK Partizan ugyancsak 6-2-es vereséget szenvedett a Queens Park Rangerstől, de Belgrádban elég volt a 4-0 is a továbbjutáshoz. Egy évvel később a Real Madrid az 5-1-es idegenbeli vereség után otthon 4-0-ra verte a Borussia Mönchengladbachot, és meg sem állt az UEFA-kupa-sikerig.

Forrás: AFP/Lluis Gene

Nagy lendülettel kezdett a Sahtar, a 9. percben Jadson passzával Douglas Costa lépett ki a védők közül, de 6 méterről leadott lövését szögletre ütötte Valdés. Negyedóra elteltével ismét közel volt a gólhoz a Sahtar: a jobb oldalon futott ukrán akció során Jadson a tizenegyespontról lőtt Valdés kezébe.

Húsz perc megilletődött játék után Messi 17 méteres lövéssel jelezte, a Barca is pályán van, Pjatov könnyedén védett. A 35. percben Messi lőtt a léc fölé, majd Affelay 17 méteres löketét védte Pjatov. A 43. percben megszerezte a vezetést a Barcelona, Messi két csel után kilőtte a bal alsó sarkot (0-1).

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ciNyZJ8fuHNfgBoI


A második félidő első komolyabb helyzetét az 58. percben Affelay hagyta ki, lövését Pjatov védte, a kiütött labdát Daniel Alves a kpu mellé lőtte. A 64. percben Mkitarjan remekül fordult le védőjéről, majd 15 méterről lőtt, Valdés a léc alól tolta ki a labdát.

A 84. percben egy jobb oldali beadásra tökéletesen érkezett középen Moreno, de a Sahtar bolíviai csatára előrevetődve a bal kapufa mellé talpalta a labdát. Az eredmény azonban már nem változott, a Barcelona kettős győzelemmel, könnyedén jutott elődöntőbe.