Vágólapra másolva!
A Real Madrid megújulásának első bizonyítéka volt a Barcelona szerda esti legyőzése Jose Mourinho vezetőedző szerint, akiről egyik játékosa már most kijelentette, hogy a halálig fogják követni. De mit tanul a vereségből a Barcelona, és mit fog kitalálni a két csapat a hamarosan következő újabb összecsapásra, a BL-elődöntőre?

"Fantasztikus győzelem volt" - mondta José Mourinho a kupadöntő után, melyben a Real Madrid Cristiano Ronaldo hosszabbításban fejelt góljával győzte le 1-0-ra a Barcelonát.

A Real Madrid három sikertelen évnek vetett véget a valenciai döntőben és ez talán mentálisan sokat jelenthet a fővárosiaknak az előttük álló két Bajnokok Ligája-elődöntőre, melyeket szintén a Barcelona ellen vívnak.

"Hihetetlen érzés megnyerni a Király-kupát" - folytatta Mourinho. "Megérdemelt győzelmet arattunk a Barcelona felett. Nem látom okát, miért ne verhetnénk meg őket a Bajnokok Ligájában is. Azért jöttem Madridba, hogy megváltoztassam a csapat mentalitását, a folyamat elkezdődött, de ez még csak a kezdet."

"Mourinho a hajónk kapitánya, és mi követjük őt a halálig" - mondta Sergio Ramos, a Real védője, aki a pályán remekül játszott, de az ünneplésnél nem volt elég óvatos, ő volt, aki leejtette a buszról a kupát, amely tíz darabra tört.

"Tudtuk, aki az első gólt rúgja, az megnyeri a meccset. Ez bejött" - tette hozzá a győztes gólt szerző Cristiano Ronaldo. "Mourinho belénk ültette a győztesek mentalitását. Nagyon akartuk a kupát, célkitűzés volt a megnyerése."

Pep Guardiola, a Barcelona edzője elégedetlen volt, de visszavágást ígért. "Kellemesebb érzés nyerni, mint kikapni. Ilyen az élet, nem lehet mindig győzni. Össze kell szednünk magunkat, és akkor sikerülhet a visszavágás. Tudom, hogy ez rosszul hangzik egy vesztes mérkőzés után, de elég jó második félidőt produkáltunk, és a hosszabbításban is jól játszottunk, de ilyen erős ellenféllel szemben sosem könnyű. Egyelőre a következő feladatra kell koncentrálnunk, szombaton ismét bajnoki mérkőzés vár ránk, még van miért küzdenünk, úgyhogy tovább kell mennünk az eddigi úton."

Forrás: AFP/Lluis Gene
Guardiola nincs hozzászokva, hogy lecsússzon egy aranyéremről a Barcával
(képek a meccsről és az ünneplésről)

"Néha ilyen is előfordul a futballban, hogy nem a legjobb csapat nyer" - magyarázta a bizonyítványt Sergio Busquets, a Barca középpályása. "Az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy tanulunk a hibáinkból, felemeljük a fejünket és jól felkészülünk az Osasuna elleni hétvégi meccsre."

Messit lézerrel zavarták az egyik szabadrúgásnál:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=aIR7SJeI7gelp2bo


Zinedine Zidane, aki amolyan összekötő kapocs a Realnál Florentino Pérez klubelnök és Mourinho között, az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak úgy értékelt, bár a Real az első félidőben egy vagy két gólt is szerezhetett volna, a meccs nagy részét a Barca uralta, és csak akkor sikerült elbizonytalanítani az ellenfelet, amikor Ronaldo gólt fejelt a hosszabbításban.

"Hogy mit várok a BL-elődöntős párharctól? Minden Real-Barca különleges meccs, szinte lehetetlen tippelni, úgyhogy csak azt tudom mondani, hogy nem lesz könnyű és alaposan fel kell készülnie a csapatnak az elődöntőre" - mondta Zidane, aki tudja, milyen érzés az elődöntőben legyőzni a Barcát, hiszen 2002-ben gólt is szerzett, amikor a Real 3-1-es összesítéssel ejtette ki a katalánokat.

Kemény jelenetekben nem volt hiány, Busquets például Xabi Alonsónak pakolt oda, de nem kapott sárgát:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=1X4Rrk6SE5uW9nUG


Xavi, a Barcelona csapatkapitánya úgy látta, csak a Barcelona volt, amely futballozni akart, a Real szerinte csak védekezett és a kontrákra épített, de azt is elismerte, hogy a Barca a százhúszból csak harmincöt percben nyújtott jó teljesítményt.

Hriszto Sztoicskov, a Barcelona korábbi sztárja éppen Xavit és Messit okolta a kudarcért, kiemelve, hogy mindketten rengeteg labdát vesztettek a középpályán, amit felfoghatunk a Real védekezésének pozitív kritikájaként, hiszen Pepe és társai nem hagyták kibontakozni a legtöbb csapatot simán kipasszoló Barca-játékosokat.

Forrás: AFP/Lluis Gene
Messi nem bírt a Real-védőkkel (még több kép)

Mourinho legnagyobb húzása egyébként éppen Pepe középpályára vezénylése volt, a portugál romboló ugyanis Khedirával és Xabi Alonsóval folyamatosan nyomás alatt tartja az ellenfél középpályásait, akiknek így sokkal kevesebb helye van a cselezésre és kényszerítőzésre, így jobb híján a védelem mögé ívelt labdákkal próbálkoznak, amelyek viszont nem bizonyulnak igazán hatásos fegyvernek, hiszen a Pedro, Villa, Messi hármast általában könnyen lefejelik a Real-védők.

A győztes gól megmutatta, hol sebezhető leginkább a Barcelona, Di María és Marcelo ugyanis kigurigázta Daniel Alvest, aki sokszor annyira támadna, hogy közben elfelejt védekezni. Az már a Bernabéuban játszott bajnokin is látszott, hogy Mourinho rájött, mit kell játszani a Barca ellen a Reallal, az akkori döntetlen is inkább a madridiak sikerének számított, hiszen tíz emberrel tudtak egyenlíteni, a mostani győzelem pedig azért is fontos lehet számukra, mert innentől elhihetik, hogy az utóbbi években legyőzhetetlennek számító Barcelona igenis verhető. Mourinho és csapata emiatt lélektani előnyben várhatja a BL-elődöntőt, kíváncsian várja mindenki, Guardiola mit talál ki.