Vágólapra másolva!
A világbajnoki botrány után ismét áll a bál a franciáknál, a szövetségnél ugyanis állítólag felmerült annak a lehetősége, hogy az utánpótlás-központokban kvótát állapítsanak meg a fekete és arab tehetségek kiszűrése érdekében. A sportminisztérium kezdeményezésére vizsgálat indult az ügyben, a szövetségi kapitány előbb felháborodott a vádakon, majd elnézést kért a színes bőrű futballistákról mondott szavaiért. Mint kiderült, a futballvezetők arra keresték a megoldást, hogy más országok válogatottjai mindinkább elszipkázzák a franciák által kinevelt játékosokat.

Amikor a francia válogatott 1998-ban megnyerte a világbajnokságot, sokak szerint nem csak a futball diadalmaskodott. Az együttes az új nemzetet is szimbolizálta, amelynek a különböző etnikumú és származású emberek egyenrangú tagjai. A csapat egyik legjobbja az arab származású Zinédine Zidane volt, de akadt a társai között óceániai, közép-amerikai és fekete-afrikai gyökerekkel rendelkező játékos is. "Black, blanc, beur" - szólt az akkori szlogen, amely arra utalt, hogy feketék, fehérek és arabok egyaránt hasznos tagjai a társadalomnak.

A multikulturalitás persze nem csak Franciaországban létezik, ám míg Németországban többé-kevésbé elfogadta a társadalom, és a válogatott kifejezetten hasznot húz abból, hogy a labdarúgás remek lehetőség a bevándorlók számára a beilleszkedésre (gondoljunk csak Mesut Özilre vagy Sami Khedirára), addig a franciáknál egyre több a probléma.

Azzal még kevesen foglalkoztak, amikor a szélsőjobboldali politikus, Jean-Marie Le Pen arra panaszkodott, hogy a válogatottban túl sok a fekete futballista, de az jelzés értékű volt, amikor a szocialista Georges Freche-t 2007-ben hasonló megnyilvánulás miatt zárták ki a pártjából.

"Nagyok, erősek, jó fizikumúak"

A francia AFP hírügynökség értesülései szerint a tavalyi világbajnokságon a válogatottnál kirobbant botrány hátterében is kulturális ellentétek álltak, voltak, akik kifejezetten a muszlim futballistákat vádolták a gyenge szereplés miatt (annyi bizonyos, hogy a fő bűnbak Nicolas Anelka lett, aki az iszlám követője).

Ilyen előzmények után hatalmas botrányt keltett a múlt héten az egyik francia honlap, a Mediapart beszámolója, amely azzal vádolta a Francia Labdarúgó-szövetséget (FFF), hogy egy tavaly novemberi megbeszélésen felvetette: korlátozni kellene a fekete és arab fiatalok létszámát az utánpótlás-központokban.

A megbeszélésen jelen volt többek között a nagyválogatottat irányító Laurent Blanc, az U21-es csapat szakvezetője, Erick Mombaerts, illetve az U20-as együttes edzője, Francis Smerecki is. A Mediapart a cikkében részletesen leírta az elhangzottakat, többek között azt is, hogy Blanc kijelentette: "Úgy tűnik, hogy rendre ugyanolyan típusú focisták kerülnek ki az utánpótlásunkból: nagyok, erősek, jó fizikumúak. És kik azok, akikre ez elsősorban jellemző? A feketék. Ez így van, ez tény" - mondta állítólag a szövetségi kapitány. Smerecki ugyanakkor már a kvóta bevezetésének az ötletét is szégyenteljesnek és diszkriminatívnak nevezte a Mediapart dokumentuma szerint.

Blanc először tagadott, majd elnézést kért

A hírt természetesen minden érintett csípőből tagadta, Blanc például ezt állította: "sohasem hallottam ilyen projektről". Hamar kiderült azonban, hogy a cikknek valóságalapja van, ami abból is világossá vált, hogy az FFF a sportminisztérium kezdeményezésére egy nappal a hír napvilágra kerülése után vizsgálatot indított, a sportminiszter, Chantal Jouanno pedig eltiltotta a válogatott technikai igazgatóját, Francois Blaquart-t. Ő felelős a szövetségben az utánpótlás irányításáért és a fiatalokkal kapcsolatos politikáért, és elismerte, hogy a Mediapart által közreadott mondatok valóban elhangzottak a megbeszélésen.

Ekkor már Blanc is másként fogalmazott. "Elismerem, hogy bizonyos kifejezések, amelyeket ebben a rendkívül érzékeny témában használtam a munkamegbeszélésen, ellentmondásosan értelmezhetőek, amennyiben kiragadják őket a kontextusból. Ha ezzel bárkit megbántottam volna, őszintén elnézést kérek" - mondta a szövetségi kapitány, hozzátéve, hogy nem az arab vagy a fekete játékosok jelentették a témát, hanem a kettős állampolgárságú futballisták, és Blanc szerint ez a francia labdarúgás jövője szempontjából igenis fontos probléma.

Fiatalon francia, felnőttként nem

A szakember ebben aligha téved, hiszen amióta a FIFA eltörölte azt a szabályt, hogy a játékosok csak 21 éves koruk előtt válthatnak nemzetiséget, a franciák számos labdarúgót elveszítettek. A 2001-ben U17-es világbajnokságot nyert csapatból például öten is más ország mezét viselik felnőttként: Jacques Faty szenegáli, Hasszan Jebda és Murad Megni algériai, Csuki Ben Szada tunéziai, Emerse Faé pedig elefántcsontparti lett. De korosztályos szinten még Franciaországot képviselte Maruan Samak és Junesz Belhanda (Marokkó), Sebastien Bassong (Kamerun), Moussa Sow (Szenegál) és Rijad Budebuz - képünkön - (Algéria) is.

Forrás: AFP/Philippe Huguen

Míg a legutóbbi francia keretben csak két olyan játékos volt, aki nem Franciaországban született (Patrice Evra és Mandanda), addig az algériaiaknál tizenöt olyan focista kapott meghívót, aki Franciaországban látta meg a napvilágot. Ugyanez a szám a marokkóiaknál kilenc, szenegáliaknál nyolc, a tunéziaiaknál pedig öt volt.

Blaquart szerint a szövetségen belül ezzel a jelenséggel szerettek volna kezdeni valamit, mert úgy vélik, semmiképpen sem tesz jót a francia futballnak, hogy az utánpótlás-központokban kiképzik az ifjú tehetségeket, akik aztán más országnak szereznek dicsőséget. Értelmezése szerint nem a fekete vagy az arab származással van a baj. "Végül elvetettük a kvóta vagy szabályozás bevezetését, de úgy döntöttünk, hogy mindenképpen elővigyázatosabbak leszünk a motivációval kapcsolatban" - mondta Blaquart.

A szövetség mindenesetre megkezdte a vizsgálatot az ügyben: a bizottságot Patrick Braouezec vezeti, aki a világbajnokságon történtekkel kapcsolatos fegyelmi eljárást is irányította, és a francia sportminisztérium egyik képviselője, Laurent Davenas is részt vesz a vizsgálatban - ő egyben a szövetség etikai bizottságának az elnöke. Az FFF igyekszik minden érintett személyt meghallgatni, és szeretné már a héten lezárni az ügyet.

www.global-soccer.eu