Vágólapra másolva!
Az 1990-es években a Carlos Valderrama és Faustino Asprilla által vezényelt kolumbiai válogatott kifejezetten erősnek számított, ám az ország azóta zsinórban három világbajnokságról lemaradt, a hazai klubok pedig a csőd szélén tántorognak. Az ősszel kezdődő vb-selejtezők előtt jó hír a drukkerek számára, hogy két honfitársuk, Freddy Guarín és Radamel Falcao García is remekel Európában, a Portóban.

Idén kiemelt jelentősége lesz a Copa Américának mint az őszi vb-selejtezők előtti utolsó erőpróbának. Dél-Amerika nemzeti együttesei a tavalyi vébé óta egyetlen tétmérkőzést sem játszottak, a legtöbbnél ezt az időszakot a csapatépítésre használták fel. Így volt ezzel Kolumbia is, amely 1998 óta nem jutott ki világbajnokságra, de az ottani szurkolók most abban bíznak, hogy a Porto színeiben brillírozó Radamel Falcao García és Freddy Guarín vezérletével végre ismét kiharcolhatják a részvételt, miközben a kolumbiai klubfutball helyzete válságos.

Pénztelenség a kluboknál

Utóbbi kijelentés egyáltalán nem túlzás. Az egyik egyesület, a Boyacá Chicó elnöke, Eduardo Pimentel a napokban például azt javasolta, hogy a bajnokságot függesszék fel addig, amíg a klubok rendezik katasztrofális anyagi helyzetüket. Pénzügyi szempontból ugyanis Kolumbia labdarúgása az összeomlás szélén áll: rövid időn belül három egyesületet is kizárással fenyegettek meg, igaz, a büntetést mind a három esetben felfüggesztették.

A Deportes Quindio mellett az ország két legpatinásabb klubja, a négyszeres bajnok és egyszeres Libertadores-kupa-győztes Once Caldas, illetve a 13-szoros bajnok és négyszeres Libertadores-kupa-döntős América Cali is a csőd szélén áll: a szövetség azért büntette őket, mert a játékosok nem kapták meg időben a fizetésüket. A döntést a futballisták szakszervezete, az Acolfutpro is üdvözölte. "2004-es megalapításunk óta többször is kértük a kormányt, hogy ne engedje indulni a bajnokságban azokat a csapatokat, amelyek nem tartják be a törvényt, és nem adnak fizetést a focistáknak. Hétévnyi kemény munkával sikerült elérnünk, hogy a sportminisztérium végrehajtsa a kötelességét, és bízunk benne, hogy a többi egyesület is megkapja a méltó büntetését" - állt a szakszervezet közleményében.

A klubcsapatok rossz helyzete a válogatottra is negatív hatással volt, hiszen a nemzeti csapat utoljára az 1998-as világbajnokságra tudott kijutni. Kolumbia 2001-ben ugyan megnyerte a Copa Américát, azonban ebben a hazai pálya előnye jelentősen közrejátszott, amit jól mutat, hogy a kontinensbajnok lemaradt a 2002-es vébéről. A rossz sorozat a következő két selejtezőben is folytatódott: a kolumbiaiak rendre ott voltak a tűz közelében, de a kvalifikáció egyszer sem jött össze nekik. A 2002-es torna előtt rosszabb gólkülönbségük miatt szorultak a pótselejtezős Uruguay mögé; négy évvel később egy pont volt a lemaradásuk az uruk mögött, akárcsak a legutóbbi sorozatban.

Elmentek otthonról a legjobbak

A válogatottat aligha segítette, hogy az 1998-as vébé óta hét szövetségi kapitány irányította a csapatot, és a legutóbbi kudarcot követően megint új edző került a kispadra. Most Hernán Dario Gómezt nevezték ki, aki legutoljára kijuttatta az együttest a világbajnokságra, majd a 2002-es tornán Ecuadort irányította. Az El Bolillo becenévre hallgató szakember rendkívül népszerű hazájában, ráadásul olyan keret áll a rendelkezésére, amely alkalmas lehet a nagy feladat végrehajtására. Gómez elsősorban arra a generációra támaszkodik, amelyik 2005-ben megnyerte az U20-as Copa Américát hazai pályán: annak a csapatnak tagja volt többek között Abel Aguilar, Juan Zúniga, Cristián Zapata, Hugo Rodallega, David Ospina - na meg a Porto két csillaga, Freddy Guarín és Radamel Falcao García.

Forrás: AFP/Francisco Leong
Guarín, a kalapos király

Utóbbi két játékos ebben a szezonban egészen fantasztikus teljesítményt nyújt. Mind a ketten alapemberei az Európa Liga döntőjébe bejutó és bajnoki címet nyert együttesnek, Falcao pedig az EL-ben már 16 találatnál jár, amivel magasan vezeti a góllövőlistát, és egyben új rekordot állított fel a sorozatban. Aligha véletlen, hogy mind a ketten már tizenévesen elkerültek Kolumbiából: Guarín 19 éves volt, amikor a Boca Juniors leigazolta, Falcao pedig a River Plate nevelésének számít, hiszen 15 évesen került Buenos Airesbe. De nem csak ők szerződtek már nagyon fiatalon külföldre: Zapata 19 esztendősen már az Udinesében futballozott, a védekező középpályás Carlos Sánchez pedig sohasem játszott Kolumbiában - ő az uruguayi Danubióban nevelkedett.

Forrás: AFP/Miguel Riopa
Falcao megdöntötte Klinsmann rekordját

Falcao és Rodallega személyében a kolumbiaiaknak két olyan támadójuk van, aki Európában is bizonyított, ehhez képest Gómez számára a legnagyobb problémát egyelőre éppen csapata gólképtelensége okozza. A védelemre nem lehet panasz, hiszen amióta Gómez a kapitány, tizenegy mérkőzésen mindössze kilenc gólt kapott a csapat, és a spanyoloktól is csak 1-0-s vereséget szenvedett, ugyanakkor a tizenegy találkozón szerzett kilenc gól kifejezetten kevés. Az idei három összecsapásból Kolumbia kettőn nem volt eredményes, csak Ecuador ellen tudott betalálni, kétszer. A Madridban lejátszott, 2-0-s győzelmet hozó meccsen a gólokat Guarín és Falcao szerezte, a jelek szerint tényleg rajtuk múlhat, hogy a kolumbiai válogatott hogyan szerepel majd a Copa Américán, illetve ősztől a vb-selejtezőkön.

www.global-soccer.eu