Vágólapra másolva!
Miközben Bochumban továbbra is folyik a bírósági eljárás az Európa több országát érintő bundabotrányban, amelynek fő vádlottja a horvát Ante Sapina, Finnországban egy másik bundaügyet próbálnak felgöngyölíteni. A szingapúri fogadási maffia által célba vett finn bajnokság rajtját elhalasztották, két csapatot kizártak, tizenegy játékos hosszú eltiltásra számíthat.

A finn rendőrség eredetileg nem is a bundázással kapcsolatban kezdte meg a nyomozást, a hatóságok még februárban kaptak tippet arról, hogy egy szingapúri bűnöző, Wilson Raj Perumal hamis iratokkal akar az országba utazni. A Lappföldön található Rovaniemi városában a rendőrök a szállodai szobájában nem tudták letartóztatni Perumalt (egyszerűen eltévesztették a szobaszámot), de megfigyelés alatt tartották, és követték őt a városi stadionba, ahol a helyi futballcsapat, a RoPS a Tampere United ellen lépett pályára. A meccs után azt tapasztalták, hogy Perumal hevesen vitatkozik a RoPS egyik játékosával, a zimbabwei Christopher Musondával, és a dolog felkeltette az érdeklődésüket. Vizsgálni kezdték, hogy a szingapúri üzletembernek mi köze lehet a finn labdarúgáshoz, és a szállodai lakosztályában olyan dokumentumokat találtak, amelyek egyértelműen bizonyították, hogy egy fogadási csalás miatt lefizette a futballistákat.

Perumalt február 25-én tartóztatták le, azzal a váddal, hogy a RoPS kilenc futballistájának is fizetett azért, hogy neki megfelelően befolyásolják a mérkőzések eredményét - közülük ketten grúzok, a többiek pedig zambiaiak. Akad közöttük olyan, aki már négy éve a klubnál van, Francis Kombét pedig még 2005-ben, a dél-afrikai Silver Arrows játékosaként eltiltották, mert kannabiszt fogyasztott.

Két másik játékos, Dominic és Donewell Yobe már beismerte, hogy 50 ezer eurót fogadtak el Perumaltól. A zambiai testvérpár tavaly még az FC Ouluban szerepelt, Dominic azonban a télen aláírt a Helsingin JK-hoz (őt márciusban akkor tartóztatták le, amikor visszatért a mallorcai edzőtáborból). Nekik az egyik tavalyi meccsen az lett volna a feladatuk, hogy egyikük összehoz egy tizenegyest, testvérét pedig kiállítják, azonban végül nem hajtották végre Perumal kívánságát. Ügyükben már le is zajlott a bírósági tárgyalás, mindketten hét hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. "Azzal gyanúsítjuk a focistákat, hogy pénzt fogadtak el Perumaltól. Nem tudjuk, pontosan hány mérkőzésen csaltak, de attól tartunk, hogy ez a fajta tevékenység már régóta tartott" - jelentette ki az ügyben nyomozó Jukka Lakkala.

Két csapat eltűnt a süllyesztőben

A tizenegy labdarúgó ügyében a finn szövetség még nem döntött, de valószínűleg mindegyikükre hosszú eltiltás vár. A Yobe testvérek csapata, az Oulu nem kapta meg az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet, hivatalosan az egyesület anyagi helyzete miatt. De nem az Oulu az egyetlen csapat, amelyet az utolsó pillanatban kizártak az élvonalból: így járt a Tampere United is, amelyről kiderült, hogy 300 ezer eurót kapott Perumal cégétől. Az összeg fejében a szingapúri üzletembernek befolyása lett volna az egyesület irányítására, az igazolásokra, és valószínűleg közvetlenül manipulálta volna az eredményeket. A RoPS végül megkapta a licencet, de csak azt követően, hogy a kilenc gyanúsított futballistával szerződést bontott. "Kilenc legjobb játékosomat veszítettem el, közvetlenül a bajnokság rajtja előtt" - panaszkodott a csapat angol edzője, John Allen. A klub több ifistának is szerződést ajánlott, és villámgyorsan igazolnia kellett pár futballistát, mert a szabályok értelmében egy élvonalbeli csapatnál minimum 15 szerződtetett játékos az előírás.

Mindez alapjaiban rázta meg a finn labdarúgást. A bajnokság első fordulóját eredetileg április végén rendezték volna, de az események miatt a rajtot egy héttel el kellett halasztani. A kiírás is megváltozott, hiszen eredetileg 14 együttes indult volna, és a bajnokság során 26 fordulóra került volna sor. Így viszont csak 12 csapat maradt, ami azt jelenti, hogy 33 fordulót játszanak, vagyis a csapatok háromszor találkoznak egymással.

Az ázsiai fogadási piac a becslések szerint jelentősen felülmúlja a nyugat-európait. Egy 2008-as tanulmány szerint, míg az Egyesült Királyságban 84 milliárd fontnak megfelelő összeg fordul meg, addig a Távol-Keleten 487 milliárd értékben fogadnak egy év alatt. Mivel a fogadások több országban is illegálisak, Manila, illetve Szingapúr számít a központnak. A fogadási csalók számára Ázsia azért is előnyös, mert a bukmékereknél a legkisebb európai bajnokságokra is lehet fogadni, és sokkal nagyobb összegeket is fel lehet tenni, mint Európában. A finn bajnokság a szakértők szerint azért ideális célpont, mert a liga éves rendszerben zajlik, vagyis a meccsek nagy része nyáron van, amikor a legtöbb országban szünetel a küzdelem; másrészt pedig az itt szereplő játékosok elég keveset keresnek ahhoz, hogy csábító legyen a számukra a bundázás. Az angol Telegraph külön kiemelte az esettel foglalkozó cikkében, hogy a RoPS-nál az átlagkereset mindössze havi 2000 euró.