Vágólapra másolva!
A válogatott sikereket leszámítva játékosként szinte mindent elért a magyar bajnok Videoton FC vasárnap megnevezett következő vezetőedzője,  Paulo Sousa, ám edzői karrierje már nem ennyire csillogó. Eddigi három, az angol másodosztályban irányított csapatából kettőtől idő előtt távozott, egyszer a gyenge eredmények, egyszer pedig a klubvezetéssel való összezördülése miatt.

A Videoton FC következő edzője 1970. április 30-án született Viseuban. Első klubja a Repesenses volt, ahonnan 16 évesen került a Benficához. A fővárosban az 1989-90-es idényben mutatkozott be a felnőttek között, eleinte támadó középpályást vagy irányítót játszott, ám a lisszaboniak svéd szakvezetője, Sven-Göran Eriksson védekező középpályást faragott belőle. A korosztályos válogatottban már ezen a poszton mutatkozott be, tagja volt a legendás portugál aranygenerációnak, amely többek között Vítor Baiával és Luis Figóval 1989-ben megnyerte az U20-as világbajnokságot.

Hamarosan klubjában is alapember lett, majd 1991-ben a nagyválogatottban is bemutatkozott a Spanyolország elleni barátságos mérkőzésen. 1991-ben bajnokságot, két évvel később kupát nyert a Benficával, ezután nagy felzúdulást keltve a városi rivális Sportingba szerződött. A másik lisszaboni egyesületnél csak egy szezont töltött el, 1994-ben a Juventusba igazolt, ahol első idényében bajnokságot nyert, és több szaklap osztályzatai alapján ő volt a Serie A legjobb játékosa. A következő szezonban megnyerte a Bajnokok Ligáját a torinóiakkal, majd a német bajnok Dortmundhoz írt alá.

A Borussiával szintén megnyerte a BL-t, ráadásul a döntőben a Juventust győzték le - ezzel egyike azon kevés futballistának, aki két egymást követő szezonban megnyerte a Bajnokok Ligáját. Dortmundi karrierjét rengeteg sérülés hátráltatta, a németek végül 1998 januárjában eladták az Internazionalénak. Milánóban nem tudta magát tartósan beverekedni magát a kezdő tizenegybe, elsősorban sérülései miatt. Fél évet eltöltött a Parmánál, majd másfelet a görög Panathinaikosznál, végül egy fél évig az Espanyolban szerepelt. 2002 nyarán vonult vissza, ötvenegyszeres válogatottként. Első és utolsó válogatott mérkőzése között tizenegy év telt el, még a 2002-es vébén is kerettag volt, de nem lépett pályára.

Forrás: AFP
Figóval több mint tíz évig együtt szerepelt a portugál válogatottban

A futballtól később sem szakadt el, a portugál szövetség alkalmazta. 2007-ben az U16-os csapat mestere lett, majd 2008-től a nagyválogatottnál volt a szövetségi kapitány, Carlos Queiroz asszisztense. Ez nem tartott sokáig, mert 2008 novemberében a Queen's Park Rangers ajánlatát fogadta el: a londoni csapatot az idény közben vette át, és még a szezon vége előtt távozott. Az egyesület szerint azért rúgták ki, mert fontos információkat szivárogtatott ki - Sousa egy újságírónak elárulta, hogy az ő megkérdezése nélkül adták kölcsön a csapat egyik játékosát.

A 2009-2010-es idényre a szintén másodosztályú Swansea irányítását vette át, és a walesi klubbal hetedik lett a bajnokságban, éppen hogy csak lecsúszva a rájátszásról. Mindezt elsősorban a kiváló védelemre építve ért el, a csapata kapta a legkevesebb gólt, de egyben a legkevesebbet is szerezte a The Championshipben. Ugyan szerződése még két évig érvényes volt, tavaly nyáron a Leiester Cityhez szegődött, amely komoly kompenzációt fizetett érte. Leicesterben azonban nem járt sikerrel, csapata 12 forduló alatt mindössze négy meccset nyert, így menesztették.

Sousa azt mondja, nagyon sokat tanult azoktól az edzőktől, akiknek a keze alatt dolgozott, karrierje során volt a mestere Eriksson, Marcello Lippi és Ottmar Hitzfeld is. "A meglátásom szerint az edzői munka során elsősorban a játékosokkal dolgozom: ha ők fejlődnek, akkor a csapat is. Nagyon fontos, hogy egy klubnál a szakmai vezetés egy személyben, a trénernél összpontosuljon, ellenkező esetben a focisták összezavarodnak" - nyilatkozta még a Swansea edzőjeként.

Forrás: AFP
A portugál legenda, Eusébio társaságában

A negyvenéves Sousának volt már magyar játékosa, Buzsáky Ákossal a QPR-nél dolgozott együtt. "Fantasztikus edző, akinek a futballkarrierje önmagáért beszél" - mondta a középpályás az [origo]-nak tíz nappal ezelőtt. "Nagyon taktikus, nagyon megfontolt, a játékos, a támadó futballt preferálja. Ha tényleg ő lesz a Videoton edzője, az nagyon jót tenne a magyar klubfutballnak." Buzsáky szerint Sousa nem ért el rossz eredményeket a csapattal, "de eléggé nagy volt a nyomás rajta, és nem kapott elég időt". Úgy véli, a Leicesternél is látszott, hogy jó munkát végzett, mert az utána érkező Sven Göran-Erikssonnal már jól ment a csapatnak, amiben Sousa keze is benne volt még. "Én nagyon szerettem mint edzőt" - tette hozzá Buzsáky.

Sousa edzői mérlege

Queens Park Rangers (2008. 07. 01. - 2008. 11. 18., angol másodosztály)

24 bajnoki 7 győzelem11 döntetlen6 vereséggólkülönbség: 22-22
2 FA-kupa-meccs-1 döntetlen1 vereséggólkülönbség: 1-2


Swansea City (2009. 07. 01. - 2010. 06. 30., angol másodosztály)

46 bajnoki17 győzelem18 döntetlen11 vereséggólkülönbség: 40-34
2 Ligakupa-meccs1 győzelem-1 vereséggólkülönbség: 3-3
1 FA-kupa-meccs--1 vereséggólkülönbség: 1-2


Leicester City (2010. 07. 01. - 2010. 10. 01., angol másodosztály)

9 bajnoki1 győzelem2 döntetlen6 vereséggólkülönbség: 10-22
3 Ligakupa-meccs3 győzelem--gólkülönbség: 8-5


Összesen

87 meccs29 győzelem32 döntetlen26 vereséggólkülönbség: 85-90

www.global-soccer.eu