Vágólapra másolva!
Hetvenezer eurós (18,7 millió forint) luxusórát és 200 ezer euró (53,6 millió forint) készpénzt kaptak azok a futballsztárok - köztük Diego Maradona és Luis Figo -, akik részt vettek múlt szerdán a grozniji stadion avatóján.

Keddi orosz sajtóértesülések szerint Ramzan Kadirov csecsen elnök briliánsokkal díszített karórát és busás gázsit fizetett a fellépésért az új, harmincezer férőhelyes arénában. Az alkalmi csapatban pályára lépett többek között a francia Fabien Barthez és Manuel Amoros, az olasz Francesco Baresi és a chilei Ivan Zamorano. A Kaukázus sorait erősítette a nagy focirajongó Kadirov és Alekszandr Hloponyin, az észak-kaukázusi szövetségi körzet teljhatalmú elnöki megbízottja. A kétszer húszperces mérkőzést a jóval motiváltabb orosz csapat nyerte meg 5-2-re.

A Kadirov apjáról, a 2004-ben merényletben meggyilkolt Ahmat Kadirov csecsen elnökről elnevezett sportkomplexumban lézershow-val, koncerttel és rögtönzött meccsel szórakoztatták az egybegyűlteket. Fellépett Toto Cutugno olasz zeneszerző és énekes, valamint C. C. Catch német popénekesnő.

Az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldet vaskézzel irányítja Kadirov, akit ellenfelei és emberjogi aktivisták azzal vádolnak, hogy köze van emberrablásokhoz és gyilkosságokhoz. A Kreml azonban támogatja a 34 éves politikust, és támaszkodik rá az egész Észak-Kaukázust elborító iszlamista lázadás elfojtását célzó erőfeszítéseiben.

Kadirov márciusban is szervezett egy gálameccset az 1994-ben és 2002-ben világbajnok brazil válogatott tagjaival. A csecsen elnök azt állította, hogy a brazil focisták ingyen játszottak, miközben közismert, hogy az ilyen sztárok általában nem elhanyagolható nagyságú összeget tesznek zsebre egy-egy ilyen fellépésért. A brazil Rai később sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy részt vett az általa "politikai, populista eseménynek" minősített találkozón.