Vágólapra másolva!
Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke az MLSZ telki edzőközpontjában tartott keddi küldöttközgyűlésen elmondta: szeretné, ha hamarosan eltűnnének a stadionból a kerítések, valamint támogatja a szurkolói kártya bevezetését minden egyesületnél. Az elnök szerint várhatóan már ebben az évben kiírják a pályázatot az új Puskás-stadion át- vagy újraépítésére. Az új stadion vagy a jelenlegin belül épül meg, vagy a mostani helyett - lebontva a jelenlegit - lesz egy új.

Csányi Sándor kedden azt is elmondta, hogy nagy szükség van arra, hogy a klubcsapatok a jövőben évről évre bejárják azt az utat, amelyet korábban a Ferencváros és a Debrecen, azaz szereplői legyenek az európai kupáknak. Az elnök szerint ezek elengedhetetlen feltételei annak, hogy 2018-ra az átlagnézőszám a mostani 2800-ról nyolcezerre emelkedjen, valamint hogy az igazolt futballisták számát megduplázzák. Csányi szerint a válogatottnak 2020-ig legalább két nagy tornára el kell jutnia ahhoz, hogy "a sportág a terveknek megfelelően fejlődjön".

Az elnök által ismertetett tervek egybecsengenek az MLSZ március elején nyilvánosságra hozott, tíz évre szóló stratégiai tervében szereplő célkitűzésekkel. Az abban megfogalmazott tervek szerint Magyarország tíz éven belül a régió legeredményesebb futballnemzetévé válna, az NB I meccsein pedig több néző lenne, mint a hetvenes években (elemzésünket itt olvashatja).

Csányi Sándor az elnökségi ülésen a 2010-es év elejétől történteket is értékelte. Kiemelte a sikeres futsal Európa-bajnokság rendezését, a Spanyol Labdarúgó Szövetséggel kötött együttműködési megállapodást (az MLSZ további két hasonlót tervez még a jövőben), méltatta Kassai Viktort, akit a világ ötödik legjobb játékvezetőjének tart, valamint nagy sikernek nevezte, hogy Magyarország rendezheti a 2012-es FIFA-kongresszust.

Az elnök hozzátette, az egyik legfontosabb esemény a Magyar Labdarúgás Fóruma volt, amelyet várhatóan többször is megrendeznek majd a jövőben, valamint várhatóan továbbfejlesztik a telki edzőközpontot is, amelyet újabb pályákkal szeretnének bővíteni. Komoly hiánypótlásnak nevezte, hogy Grosics Gyula és Buzánszky Jenő is megkapta a Nemzet Sportolója elismerést.

Csányi szerint a válogatott szereplését Egervári Sándor irányítása alatt a hollandok elleni hazai mérkőzést (0-4) kivéve összességében sikeresnek lehet nevezni, igaz, a csapat most visszaesett a FIFA-világranglistán (jelenleg az 52.), így "ezen javítani kell". Az elvárás Csányi szerint továbbra is az, hogy a következő világbajnoki selejtezők sorsolásakor a harmadik kalapba kerüljön az együttes.

A Puskás Ferenc-stadion jövőjéről az MLSZ-elnök elmondta: várhatóan már ebben az évben kiírják a pályázatot. Jelenleg két megoldás tűnik lehetségesnek: vagy a jelenlegi stadionon belül épül meg, vagy a mostani helyett - lebontva a jelenlegit - lesz egy új.

A jövőben változatlanul kiemelt szerepet szán az MLSZ a Nyilasi Tibor és Both József által irányított Bozsik-programnak, valamint a női futballt is fejleszteni kellene. A magyar klubfutballról Csányi elmondta: fontos a biztonság, így szeretné, ha hamarosan eltűnnének a stadionból a kerítések, valamint támogatja a szurkolói kártya bevezetését minden egyesületnél.

A küldöttközgyűlésen elfogadták az Ollé Programiroda Beruházási Nonprofit Kft. végelszámolással történő megszüntetését is. A szervezet alapszabályát csak egyes technikai pontokban változtatták meg a küldöttek.

Balogh Gabriella személyében új tagot választottak az MLSZ elnökségébe; a marketingszakemberre a küldöttek 57 százaléka voksolt igennel a telki közgyűlésén. A grémiumban azt követően üresedett meg egy hely, hogy Borbély Zoltán április 12-ei hatállyal lemondott posztjáról, mivel az MLSZ jogi és sajtóirodájának vezetőjeként is tevékenykedik. Helyét így Balogh Gabriella, az OTP volt marketingvezetője foglalja el.

Csányi Sándor MLSZ-elnök elmondta: "Balogh Gabriella színesíti és emeli az elnökség színvonalát, valamint elősegíti a médiával és a szponzorokkal való kapcsolattartást."

A 2010-es évben az MLSZ 115 millió forintos veszteséggel zárt. Amint azt Csányi Sándor elmondta, ezzel előzetesen számoltak is. Szerinte az MLSZ a korszerűsítésével hamarosan egy professzionálisan működő vállalat lehet.