Vágólapra másolva!
A kiesés elleni küzdelem rendkívüli izgalmakat ígér Angliában és Spanyolországban is, az utolsó forduló előtt ugyanis még több labdarúgócsapat érintett: a Premier League-ben öt gárdát csak egyetlen pont választ el, míg a Primera Divisiónban hatan állnak két ponton belül.

A hét végén az angol és a spanyol labdarúgó-bajnokságban is az utolsó fordulót rendezik, és a tabella elején egyik országban sem maradt túl sok izgalom. Nem csak az első hely sorsa dőlt már el, hanem az is, hogy mely csapatok végeznek a dobogón. A mezőny végén azonban mind a Premier League-ben, mind a Primera Divisiónban elképesztő szoros a küzdelem: előbbiben öt, utóbbiban pedig még hat csapat harcol azért, hogy elkerülje a kiesést.

Anglia: öten egy ponton belül

Angliában annyi biztos, hogy a West Ham United az utolsó helyen végez, a másik két kieső kiléte azonban nem ismert. Az utolsó forduló előtt még öt klub szurkolóinak kell izgulniuk, amire másfél évtizede nem volt példa a Premier League-ben: 1994-ben hét csapat sorsa volt még veszélyben.

Olyan viszont még sohasem fordult elő, hogy az utolsó találkozót megelőzően csak egyetlen pont legyen a 15. és a 19. helyezett között, és ez azt jelenti, hogy az érintett csapatok mérkőzésének alakulása függvényében akár percről percre változhat, hogy éppen melyik áll kiesésre és melyik menekülhet meg.

A kiesés által veszélyeztetett csapatok:

15.3710101743-5740
16.371171944-6340
17.378151436-5639
18.371091853-7439
19.378151439-6139


Az utolsó fordulóban: Wolverhampton Wanderers- Blackburn Rovers, Tottenham Hotspur- Birmingham City, Manchester United- Blackpool, Stoke City-Wigan Athletic.

Akár még osztályozó is lehet

Érdekesség, hogy az öt együttes közül négy idegenben lép pályára, egyedül a Wolverhampton játszik otthon - a Wanderers közvetlen riválisával, a Blackburn Roversszel találkozik. Amelyik csapat nyer, az biztosan bennmarad, de akár még a vesztes is megmenekülhet, elvégre a 40 pont is elég lehet, amennyiben a három hátrébb lévő csapat közül csak egy tud nyerni.

A párosítás alapján erre a legnagyobb esélye talán Wigannek van, amely Stoke-ban lép pályára, és ellenfele számára a meccsnek semmi tétje nem lesz.

Ugyanez elmondható a Blackpool ellenfeléről is, a Manchester United várhatóan tartalékosan lép majd pályára, hiszen egy héttel később BL-döntőt játszik. Ugyanakkor a MU még így is túl erős lehet a blackpooliaknak, ráadásul a manchesteriek ebben a szezonban hazai pályán eddig ellenállhatatlanok voltak, 18 mérkőzésből 17-et megnyertek. A Birmingham az ötödik helyre hajtó Tottenham vendége lesz, és a Spursnak nyernie kell, hogy maga mögött tartsa a Liverpoolt, könnyen megtörténhet tehát, hogy a ligakupa idei győztese búcsúzik az élvonaltól.

A Premier League-ben pontazonosság esetén a gólkülönbség, majd a több szerzett gól dönt, és ez további izgalmakat jelenthet. A három 39 pontos csapat gólkülönbsége között ugyanis csak pár találat a differencia, igaz, a Blackpool sokkal többször volt eredményes, ami azért előnyös, mert ugyanolyan gólkülönbség esetén a több szerzett gól dönt. Ha pedig ez is megegyezik, akkor a kiírás értelmében osztályozóra kerül sor semleges pályán, amire még sohasem volt példa a Premier League történetében.

Matematikailag még ez is elképzelhető: ha például a Wigan 1-0-ra, a Birmingham pedig 6-3-ra kap ki, és a Blackpool legalább kétgólos vereséget szenvedett, akkor a Wigan és a Birmingham is 39-62-es gólkülönbséggel áll majd a 18. helyen.

Ugyanakkor, ha a Wolverhampton 2-0-ra kikap, a Blackpool és a Birmingham közül csak az egyik nyer, a Wigan pedig 5-5-ös döntetlent játszik, akkor a Wolves és a Wigan áll holtversenyben. És persze az is megtörténhet, hogy négy 40 pontos csapat lesz majd a tabella végén, a matematikusok és fejszámolóművészek tobzódhatnak.

Hat spanyol klub drukkerei izgulnak

De mindez semmi ahhoz képest, ami Spanyolországban várható szombat este, a Primera División utolsó fordulója alatt. Itt ugyanis nem kevesebb, mint hat együttes harcol azért, hogy elkerüljön egyetlen, még kiesést jelentő pozíciót. Az Almería és az Hércules már elbúcsúzott az élvonaltól, de a 18. helyre hat csapat is visszaeshet, még a jelenleg 13. Osasuna sincs biztonságban, és a 12. Levante is csak azért lehet nyugodt, mert a mögötte lévő együttesek közül kettő egymás ellen játszik.

Könnyen megtörténhet, hogy idén 43 pont sem lesz elég a bennmaradáshoz, tavaly már 37 is elegendő volt.

A kiesés által veszélyeztetett csapatok:

13.371281738-5244
14.371422148-6544
15.371281744-4644
16.371271848-5943
17.3710131431-4543
18.371191738-5242


Az utolsó fordulóban: Osasuna-Villarreal, Real Sociedad- Getafe, Levante-Real Zaragoza, Mallorca- Atlético Madrid, Deportivo-Valencia.

Négyes holtverseny is kialakulhat

Aki nyer, az biztosan bennmarad, azonban az eredmények alakulásának megfelelően egy döntetlen, sőt, akár egy vereség is elegendő lehet. A legélesebb küzdelem a Real Sociedad-Getafe találkozón várható, hiszen itt két közvetlen rivális csap össze.

A baszkok kifejezetten jól szerepelnek hazai pályán, 18 meccsükből 11-et megnyertek, és a szezon során egyszer sem álltak kieső helyen, joggal gondolhatják azt, hogy a sors igazságtalansága lenne, ha csak a legvégén csúsznának le a 18. pozícióba.

A jelenleg itt található Zaragoza idegenben játszik ugyan, de azzal a Levantéval, amelynek már teljesen mindegy az eredmény, ám ugyanez elmondható a Deportivo és az Osasuna ellenfeléről is. A Mallorca (amely az idény során csak egyszer állt kiesésre) azt az Atléticót fogadja, amely már biztos Európa Liga-résztvevő, de a madridiaknak nem mindegy, hogy közvetlenül bejutnak-e a csoportkörbe, vagy selejtezniük kell, vagyis a győzelem lehet a céljuk.

A spanyol bajnokságban pontazonosság esetén nem a gólkülönbség dönt, hanem az egymás elleni eredmény, ami alaposan megkavarhatja a helyzetet. Ha ugyanis kettőnél több csapat végez ugyanannyi ponttal, akkor minitabellát készítenek, és elméletileg az is megtörténhet, hogy négy csapat áll majd teljesen ugyanúgy.

Ehhez csak annyi kell, hogy a Zaragoza nyerjen, a Sociedad-Getafe és a Deportivo-Valencia mérkőzésen döntetlen szülessen, az Osasuna és a Mallorca pedig kikapjon: ebben az esetben a Depor, a Getafe, a Mallorca és az Osasuna is 44 ponttal rendelkezne.

Ha elolvasta a cikket, töltse ki az [origo] focikvízét is, és nyerjen válogatott sporteszközöket!

www.global-soccer.eu