Vágólapra másolva!
Vajon mit csinált Josep Guardiola, amikor Kassai Viktor a Szárliget-Óbarok meccsen lengette a zászlót? És hol tartott Alex Ferguson a csapatépítésben, amikor a magyar bíró az első NB I-es meccsét vezette Zalaegerszegen?  Megnéztük, hogy a szombati BL-döntőn közreműködő magyar játékvezető pályafutásának fordulópontjain mi történt az FC Barcelonával és a Manchester Uniteddel.

1990. június - első mérkőzése partjelzőként (Szárliget-Óbarok)
Az idő tájt a futballvilág Olaszországra koncentrált, hiszen ott rendezték a világbajnokságot.: Josep Guardiola azon a nyáron került fel a Barcelona első csapatához, Sir Alex Ferguson pedig már akkor is a Manchester United edzője volt. A MU-ból az 1990-es vébén hárman szerepeltek (a skótoknál Jim Leighton, az angoloknál Neil Webb és Bryan Robson), a Barcából pedig öten: a holland Ronald Koeman, valamint a spanyol Andoni Zubizarreta, Roberto, José María Bakero és Julio Salinas.

1991. október - első mérkőzése játékvezetőként (Kecskéd-Vértessomló)
Guardiola már alapember volt a Barcelonában, és a kezdő tizenegyben szerepelt abban a hónapban a Real Madrid elleni rangadón is, ahol a Santiago Bernabéu stadionban 1-1-es döntetlen született. A manchesterieknél pedig már játszott az a Ryan Giggs, aki alighanem szombaton is a pályán lesz a Wembley-ben. A MU számára a hónap igazi nagyüzemet hozott, hiszen hét tétmeccse is volt, a KEK-ben az Atlético Madridtól 3-0-ra kikapott.

1993. április 11. - első felnőtt mérkőzése (Ászár-Császár)
A manchesteriek ekkor első Premier League-aranyérmük felé meneteltek. Mind az öt bajnokijukat megnyerték a hónap során, a Norwich City ellen Giggs gólt is szerzett. Barcelonában pedig a Johan Cruyff-féle Dream Team remekelt, azonban Guardiola nélkül, aki sérülés miatt egyetlen találkozón sem játszott a hónapban.

1997. július - országos kerettagság kezdete
A Barcelona hívei 1997 nyarán búcsúztak el a Lleidába igazolt Carles Busquetstől, akinek fia, a jelenleg a katalánok alapemberében számító Sergio ekkor kilencéves volt. A Barca tartalékcsapatába ekkor került fel Carles Puyol és Xavi. Manchesteri oldalon Paul Scholes egy hónappal korábban ünnepelhette első válogatottságát az 1997 júniusában rendezett Tournoi de France-on, Michael Carrick pedig éppen hogy csak túl volt az érettségijén, ami után a West Ham Unitedhez igazolt nevelőegyesületétől, a Wallsend Boys Clubtól.

1999. március 20. - első NB I-es mérkőzése (Zalaegerszeg-BVSC)
A Manchester United éppen az Everton elleni bajnokira készült, amelyet a következő napon rendeztek. A MU 3-1-re nyert - a jelenlegi keretből senki sem játszott, Ferguson Giggset és Scholest is pihentette, hiszen három nappal korábban az Internazionale elleni BL-negyeddöntőn léptek pályára. A szezon végén a MU triplázott: a bajnokság és a kupa mellett a Bajnokok Ligáját is elhódította. A Barcelona abban a szezonban csak bajnokságot nyert, március 21-én a Real Sociedadot verte 2-0-ra, mégpedig Xavi vezérletével, aki a tudósítások szerint a meccs legjobbja volt.

2000. október 24. - első nemzetközi mérkőzése (Plovdiv-Kelet-Szlovákia, UEFA Regions Cup)
Ezen a napon fordulót rendeztek a Bajnokok Ligájában, a Manchester United és az FC Barcelona is pályára lépett. A MU 2-1-re kikapott az Anderlecht otthonában, pedig Scholes és Giggs is a pályán volt, míg a Barca 1-1-es döntetlent ért el a Leedsben (a hazaiaknál még nem volt ott Rio Ferdinand, akit novemberben vettek meg a West Ham Unitedtől) Puyollal és Xavival a csapatban. Ugyanezen a napon Edwin van der Sar a Juventus kapusaként három gólt kapott hazai pályán a Hamburgtól.

www.global-soccer.eu

Ha elolvasta a cikket, töltse ki az [origo] focikvízét is, és nyerjen válogatott sporteszközöket!