Vágólapra másolva!
A nemzetközi sajtó felemásan, de többségében negatívan értékelte Joseph Blatter egyértelmű győzelmét a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szerdán megtartott 61. kongresszusán sorra került elnökválasztás másnapján.

Anglia:
A Daily Mail szerint kiütéses vereséget szenvedett a labdarúgás: "Fertő - labdarúgás 186-17. Undorító és visszataszító eredmény, a fertőző Blatter továbbra is hatalmon maradt. A mag már rothadt, és a körülötte lévő hús, azaz a tagszervezetek is rothadásnak indultak ezzel."

A The Sun szerint Blatter nem lehet büszke erre a győzelmére. "Az önelégült Sepp Blatter nevetséges versenyben nyert. Olyan volt ez a választás, mint ha a kommunizmusban vagy egy banánköztársaságban lennénk. Szerencsére a világban van 17 labdarúgónemzet, amely nem asszisztált ehhez a játékhoz" - utalt az angol lap arra, hogy az angol szövetség szerette volna, ha elhalasztják az elnökválasztást, ám erre csak 17 küldött szavazott igennel, 172 pedig elutasította a kérvényt.

Spanyolország:
Az El Mundo szerint az elnök jól taktikázott. "Óriási felhajtás és rengeteg szavazat: Blatter kikerülte a korrupciós vádakat, a svájcit hatalmas többséggel újraválasztották."

"Blatter hatalmon maradt, de valami nagyon bűzlik a FIFA-nál" - írta az AS. A Sport szerint megrendezett színjáték volt az egész. "Nevetséges, Blatter nyert egy olyan választást, amelyen nem volt ellenfele, és amely egy pantomim-előadásra hasonlított."

Olaszország:
A La Gazzetta dello Sport átfogalmazta Gary Lineker híres mondását: "A futball időközben olyan sport lett, amelyet tizenegy játékos játszik, s a végén mindig Blatter nyer."

Németország:
A Bild nem feltétlenül hisz abban, hogy Blatter újraválasztásával megtisztulna a FIFA. "A korrupciós vádak ellenére hatalmas többséggel választották újra. A választást megelőző mocskos harcot Blatter komolyabb károsodás nélkül átvészelte. De hogy a FIFA végrehajtja-e a szükséges öntisztulási folyamatot, az továbbra is kérdéses."

Az Express ennél is szókimondóbb volt, és botrányelnöknek nevezte a sportvezetőt: "Blatter mocskos győzelme. A botrányelnök a világbajnokságok helyszínkijelölésének megváltoztatását tervezi. Bár a FIFA-elnök 186 szavazatot kapott az újraválasztásakor, sikerével kapcsolatban mégis keserű az ember szájíze. Blatter birodalma erősen megingott, mégsem dőlt össze."

A Mitteldeutsche Zeitung a futball napistenének nevezte ki Blattert: "Legalább nem koronázták ünnepélyesen királlyá. A futball napistene, Joseph Blatter maradt a nemzetközi szövetség elnöke, ahogyan az várható volt. A világ legnagyobb sportszövetsége úgy működik, mint egy morális gödörben lévő monarchia - Blatter miatt. Ennek következtében hiányzik a bizalom a világ futballbázisából."

Csehország:
A Hospodarske Noviny szerint még fontos lehet, hogy volt 17 küldött, aki az elnökválasztás elhalasztására szavazott: "A 17 dicső ember ellenszavazata olyan hullámot indíthat el, amely előbb vagy utóbb a Blatter által irányított és tökéletesített rendszer összeomlásához vezethet. Németország mellett több nagy szponzor, mint az Adidas, a Visa vagy az Emirates is a svájci elnök ellenzőit támogatja. Ezek a világhírű cégek nem lesznek hajlandóak égbekiáltóan szégyenteljes történetekkel összehozni a saját nevüket. Az idő lejár: újabb négy évet Blatter elnöksége alatt - még ha ez az utolsó is - már nem engedhet meg magának a futballvilág."