Vágólapra másolva!
Az eredeti határidőhöz képest négy hónapos késésben van a 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság egyik fő arénája, a varsói Nemzeti Stadion építése. A megbízó lengyel Nemzeti Sportközpont (NCS) azzal fenyegetőzik, hogy felmondja a szerződést, amelyet egy osztrák céggel kötött a stadion felépítésére.

Rafal Kapler, az NCS elnöke tizennégy napos határidőt adott a kivitelező Alpine-Hydrobudowa-PBG SA osztrák-lengyel konzorciumnak egy reális ütemterv kidolgozására, annak lefektetésére, hogyan képzeli el a hiányosságok felszámolását és az építés befejezését. Ha ennek a kivitelező nem tesz eleget, a megrendelő kártérítést fog követelni, és fontolóra veszi a 2009-ben kötött szerződés felmondását.

A késedelem miatt le kellett mondani az avató rendezvényt, a Red Bull X-Fighters augusztus 6-i motorkerékpárosshow-ját. Kérdéses továbbá, hogy sor kerülhet-e a szeptemberre tervezett Lengyelország-Németország mérkőzésre.

A stadion lépcsőit szabálytalanul építették, nem bírnák el a nézők tömegét, akár be is omolhatnának. A lépcsők hibája miatt nem tudják elkezdeni a soron következő munkálatokat. A lépcsőket le kell bontani, és újra kell építeni, de csak a tervezés egy hónapot vesz igénybe, az építés további két és fél hónapig tart. Vagyis összesen mintegy négy hónapra lesz szükség. A szerződés szerint a stadiont június 30-án kellett volna átadni.

A megrendelő kifogásolja azt is, hogy a munkálatokat nem hangolják össze, az építés közben elkövetett hibákat nem javítják ki, és túl kevesen dolgoznak az építkezésen, különösen a hétvégéken. A kivitelező már mintegy száz munkanapot vesztett.

A konzorcium nyilatkozatában azt bizonygatta, arra törekszik, hogy a létesítmény minősége és biztonsága a lehető legjobb legyen.

Az európai sportági szövetség, az UEFA sincsen elragadtatva a helyzettől. Rafael Kapler megígérte, hogy az NCS hamarosan elküldi az építési ütemtervet. "A labda a kivitelező térfelén van" - mondta az elnök.