Vágólapra másolva!
Dzsudzsák Balázs egyik legjobb barátja, a Vasasban futballozó Ferenczi István úgy gondolja, hogy a PSV-től az orosz Anzsi Mahacskalához távozó balszélső maximálisan megállja majd a helyét az új klubjában, de biztos, hogy nem ez lesz a végállomás a számára. A csatár szerint a 24 éves Dzsudzsákot megviseli, hogy sokan megkérdőjelezik döntése helyességét. Dzsudzsák válogatottbeli szobatársa, Juhász Roland szerint lehet, hogy azok, akik ma legyintenek, jövőre a BL-ben az orosz klubnak fognak tapsolni.

- A szurkolók zöme rossz szájízzel fogadja a hírt, hogy Dzsudzsák Balázs az orosz Anzsi Mahacskala csapatához igazol. Mit gondol, miért ennyire negatívak a drukkerek?
- Mert nem tudják, mi van a háttérben, mindenki csak találgatott még arról is, hogy milyen csapatok akarták valójában leigazolni. Napi kapcsolatban vagyok Balázzsal, és mindegyik klubról tudtam, hogy mennyire komolyan érdeklődik. Ha ő erről beszélni szeretne, akkor biztosan el fogja mondani, én mindenesetre már tudtam, hogy ez fog történni.

- Ön szerint jól döntött?
- Kikérte a véleményemet, és nem volt nehéz észrevenni, hogy nagyon szeretett volna menni. A legfontosabb, hogy Oroszországban is játsszon, és ne foglalkozzon senkivel, csak tegye oda magát, ami mindenképp kell ahhoz, hogy a válogatottban továbbra is jól menjen neki a játék. Viszont innen is van még előrelépés, nem gondolom, hogy az orosz liga süllyesztő lenne a számára.

- Dzsudzsák ugródeszkának tekinti az Anzsit, vagy bízik abban, hogy nagy csapat lesz belőle?
- Úgy tudom, az a klub a szándéka, hogy nagy csapattá váljon, olyanná, mint a Zenit vagy az ukrán Sahtar Donyeck. Én bízom benne, hogy Balázs is hozzá tud tenni ehhez, és ha nagy csapat lesz a Mahacskalából, akkor maradni fog.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
A 33 éves Ferenczi azt mondja, Nyírlugoson is drukkolna Dzsudzsáknak

- Ön mennyire tartja erősnek a Premjer Ligát?
- Nem fociztam még ott, de erősebb, mint a holland, viszont kevesebb meccsét közvetíti a televízió. Így inkább csak azokat a csapatokat ismerjük, amelyek az Európa Ligában és a Bajnokok Ligájában is szerepelnek. Remélem, ezentúl minél több meccset ad majd a televízió az orosz bajnokságból.

- Sok szurkolója azért bírálja Dzsudzsákot, hogy szerintük csak a pénz (a Nemzeti Sport szerint 3,5 millió eurót, azaz 925 millió forintot keres majd évente - a szerk.), és nem szakmai indokok miatt döntött az orosz csapat mellett. Ön szerint hogyan viseli ezt a népszerűség-csökkenést?
- Én is látom, hogy kétséges a megítélése, de azért vannak a barátai és a családja, hogy ilyenkor is mellé álljanak. Bár megviselik ezek a dolgok, de azért ő sem cukorból van. Olvasgattam a véleményeket, sokkal nem értek egyet. A hozzászólók nem látják, mi zajlik a háttérben, és hát vannak sokan, akik nem is értenek a focihoz. Az viszont biztos, hogy ha Balázska Nyírlugosra igazolt volna, mi, a barátai oda is követtük volna, és ott is ugyanúgy szorítanánk érte.

- Nem volt jobb ajánlat az oroszokénál?
- Ha azokat a csapatokat nézzük, amelyekről a sajtó írt, akkor lett volna jobb, mert repkedtek a nagy nevek, de nem minden erről szólt.

Forrás: AFP
Dzsudzsák a PSV-ben igazi sztár volt

- Ön szerint fekszik a stílusának az orosz foci?
- Gondolom, hogy azért igazolták le ilyen brutális pénzért (a holland sajtó szerint 14 millió euróért - a szerk.), mert az edző használni tudja a posztján. Megvan az a kiváltságos képessége, hogy az egyedülállóan jó bal lábával hibátlanul tud beadni a szélről, mint ahogyan azt legutóbb San Marinóban is láthattuk. Az oroszok, bár biztosan nehezen tudják majd kiejteni, hamar meg fogják tanulni a nevét.

- Huszti Szabolcs a Hannoverben sztár volt, a Zenitben viszont még alapembernek sem nevezhető. Nem félő, hogy Dzsudzsákra is ez a sors vár?
- Balázs maximálisan helyt fog állni. Az is biztos, hogy nem ez lesz a végső állomása a karrierjének, Oroszországból is el tud majd menni egy olyan csapathoz, amelyet a közvélemény jobban elfogad.

"Gyorsan megváltozhat az emberek hozzáállása" - Juhász Roland, aki egyszer már kikosarazott egy orosz klubot

Juhász Roland szintén jó barátjának tartja Dzsudzsák Balázst, az Anderlecht játékosa a válogatott összetartásain egy szobában lakik a PSV szélsőjével. A 27 éves védő nem ért egyet azokkal, akik "leírják az orosz futballt, és úgy állítják be, mintha oda igazolni visszalépés lenne".

"Azzal, hogy Oroszország elnyerte a 2018-as vb-rendezés jogát, az orosz klubok még könnyebben el tudják majd csábítani az európai sztárjátékosokat. Nem lepődnék meg, ha több nagy név is kelet felé venné az irányt" - fogalmazott csütörtök este Juhász Roland, aki az [origo]-nak május közepén azt mondta, hogy bár számára is fontos a pénz, keletre nem vágyik.

"Korábban nekem is volt egy orosz lehetőségem, de 24-25 évesen úgy voltam vele, hogy nem igazán mennék arrafelé. De biztos, ahogy öregszik az ember, másképp látja a dolgokat. Én épp akkor hosszabbítottam, és azt mondtam, hogy nem szeretnék kelet felé menni" - jelentette ki Juhász.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A hátvéd azt mondja, megérti Dzsudzsákot, akinek szerinte csak egy dolgot kell néznie: hogy neki jó legyen. "Ne másokat nézzen, csak azokat hallgassa meg, akik fontosak a számára. Felnőtt ember, biztosan százszor átgondolta, hogy mi a legjobb, én remélem, hogy sikeres lesz."

Juhászt ugyan nem vonzza az orosz bajnokság, de van sejtése arról, hogy mások miért döntenek a Premjer Liga, alkalmasint az Anzsi Mahacskala mellett: "Sok klubnál érezhetők a gazdasági válság hatásai, az oroszok futballcsapatoknál viszont nem annyira, a Mahacskala pedig a közeljövőben biztosan megjelenik majd az európai kupaporondon is. Úgy vélem, jövőre akár a BL-be is bejuthat a csapat, és ha ott Balázs majd gólt lő, esetleg a csapatával bejut a legjobb nyolc vagy a négy közé, akkor gyorsan megváltozhat az emberek hozzáállása, és azt mondják majd: lám, Dzsudzsák mégiscsak jó döntést hozott" - érvelt Juhász, majd bevallotta: meglepte, hogy Magyarországon a szurkolók ennyire negatívan fogadták játékostársa döntését.

"Amikor Huszti Szabolcs aláírt a Zenithez, szintén sok kritikát kapott, pedig egy UEFA-kupa-győztes csapathoz igazolt. Sokan most azt mondják, hogy eljött Balázs karrierjének a vége, pedig szó sincs erről. Sok, egyre több jó játékos igazol az orosz elit klubokba."

A hátvéd elmondta még, hogy szerinte nem a csapatnév, és nem is az ország elhelyezkedése alapján kellene megítélni egy klubot, hanem a szándékai, majd az eredményei alapján. "Nem hiszem, hogy legyinteni kellene" - tette hozzá Juhász.