Vágólapra másolva!
Dzsudzsák Balázs vasárnap négyéves szerződést kötött az Anzsi Mahacskala csapatával, a PSV Eindhoven a játékos bejelentése szerint tíz és tizennégy millió euró közötti összeget kap érte. A 24 éves szélső elárulta: neki minden futballszakértő ismerőse azt mondta, hogy jó döntést hoz az oroszországi szerződéssel, ezért nagyon megdöbbent a szurkolók reakcióján, és azon, hogy a média a családját sem hagyta békén.

Dzsudzsák Balázs elegáns környezetben, a budapesti Four Seasons hotelban jelentette be, hogy vasárnap aláírta négyéves szerződését az orosz Anzsi Mahacskala csapatához. A játékos azzal kezdte a sajtótájékoztatót, büszkén vállalja, hogy az orosz bajnokság jelenlegi második helyezett csapatában futballozhat a jövőben, egy olyan klubban, amely jelen pillanatban a címvédő Zenitet, illetve több nagynevű moszkvai csapatot is megelőz.

"Pár éven belül a BL-ben is nagyon komoly helyezést érhet el"

"Nagyon komoly motivációval vágok neki ennek a túrának" - nyilatkozta Dzsudzsák, aki elmondta: nagyon rosszulestek neki az elmúlt napokban kapott kritikák, amelyek azzal vádolják, hogy csak a pénz miatt igazol a dagesztáni klubhoz.

"A hollandnál mindenképpen jobb bajnokságba igazolok, még ha technikailag nem is, fizikálisan mindenképpen. Egy olyan klubot semmiképpen sem neveznék süllyesztőnek, amelynek a vezetői olyan kapcsolatokkal rendelkeznek, hogy a Bajnokok Ligája döntőjét majdnem a Barcelona elnöke mellett ülve nézhettem végig a Wembley-stadionban. Olyan játékosok vannak a keretben, mint a Chelsea-t és az Anderlechtet is megjárt Mbark Boussoufa vagy a brazil Diego Tardelli, de Roberto Carlost sem kell bemutatnom senkinek."

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Dzsudzsák Balázs és ügynöke, Vörösbaranyi József

Dzsudzsák menedzsere, Vörösbaranyi József azt mondta: a játékos megvételére a Mahacskaláén kívül konkrét ajánlatot egyetlen csapattól sem kapott a PSV. A játékosnak erről a következők jutottak eszébe: "Biztos, hogy nincsen olyan múltja az Anzsi Mahacskalának, mint a Real Madridnak, a Liverpoolnak vagy a Juventusnak, de olyan jövő előtt áll, hogy pár éven belül a Bajnokok Ligájában is nagyon komoly helyezést érhet el. Való igaz, a csapat ősszel még nem indulhat sem a BL-ben, sem az Európa Ligában, de ettől függetlenül állítom, hogy nem a süllyesztőbe igazoltam" - fogalmazott a szélső, hozzátéve, hogy az orosz bajnokságból az első három helyezett indulhat a BL-ben, éppen ezért nagy lendülettel kezd neki a légióskodásnak. Dzsudzsák ismét megerősítette, hogy a Lille januárban konkrét ajánlatot tett, de akkor ő döntött úgy, hogy nem akar még váltani, most csak az volt a kérdés: marad-e Eindhovenben, vagy átigazol a dagesztáni csapathoz.

"A családomat hagyják ki ebből"

A futballista hozzátette: tanárként dolgozó édesanyját Nyírlugoson az utolsó iskolai nap után nem hagyták békén a riporterek, a döntéséről kérdezgették, ezért azon is elgondolkodott, hogy megéri-e kiállni a nyilvánosság elé. Végül úgy döntött, hogy elmondja döntésének a hátterét. "Szerdán volt Rómában egy gyors orvosi vizsgálatom, boldogan keltem fel aznap, és azt terveztem, hogy miután hazaérkezem, büszkén tájékoztatom majd a magyar közvéleményt a döntésemről. De már az orvosi közben értesültem, hogy egyik pillanatról a másikra a legrosszabb, legkritizáltabb játékosa lettem az országnak. Mindez nagyon rosszulesett, mert én mindig kiálltam a média elé, vállaltam a véleményemet, és a szívemet-lelkemet beleadva futballoztam. Erre a családomat sem kímélve kritizálni kezdtek, amit nem értettem. Ha nekem mondják a szemembe, hát tessék, nekem ez a munkám, elfogadom a kritikákat, de a családomat hagyják ki ebből."

Ekkor elgondolkozott azon, hogy vajon elrontott-e valamit: "Amikor anyukámmal először beszéltem, akkora boldogsággal mondta, hogy reméli, aláírom a szerződésemet, hogy ekkor döntöttem el: miért lenne fontos az, hogy bárki előtt is magyarázkodjak? Nem akarok magyarázkodni, de picit bántott, amilyen hangnemben néhány újságban írtak rólam."

A játékos elmondta, hogy továbbra is a spanyol bajnokságról álmodozik, és 24 évesen "még nem maradt le semmiről." Hozzátette: a klub komoly ambícióit jól mutatja, hogy négy éven belül kiemelkedő eredményt szeretnének elérni a Bajnokok Ligájában. A magyar válogatott futballista már beszélt a vezetőkkel, akik tovább szeretnék majd erősíteni a keretet, méghozzá nagy nevekkel.

A szemébe senki nem mondta, hogy rossz döntést hozott

"Sok futballhoz értő szakember véleményét kikértem, és egyetlen egy ember sem volt, aki azt mondta volna a szemembe, hogy nagyon rossz döntést hoztam, ezért úgy döntöttem, elfogadom az ajánlatukat. Büszkén vállalom, hogy egy ilyen csapat jövőjében fontos szerepet játszhatok majd. Semmiképpen nem illik rám, hogy csak a pénz motivál. Úgy gondolom, hogy ha most a Liverpool, a Real Madrid vagy a Juventus szerződtetett volna, akkor senkit nem érdekelne, hogy mennyit keresek. Csak arra ment ki a játék, hogy a magánéletemet is belevonva becsméreljenek" - mondta Dzsudzsák, aki a mellette ülő ügynöke szerint a váltással szakmailag előrelépett, anyagilag pedig visszautasíthatatlan ajánlatot kapott.

A PSV-t három és fél év után elhagyó játékos kijelentette: arra is büszke, hogy egy klub tíz és tizennégy millió euró közötti összeget, de "biztosan többet, mint tízmillió eurót" fizetett érte, a fizetéséről azonban nem akart beszélni, mert nem is árulhatja el.

A szélső azt mondja: bízik abban, hogy augusztusban már arról szólnak majd a hírek, hogy Dzsudzsák Balázs ugyanazt a színvonalat hozza, mint a holland ligában. "Ha ez így lesz, az nagy elégtételt jelent majd a számomra, hogy a teljesítményemmel reagáltam a kritikákra. Bocsánatkérést persze ekkor sem várok senkitől, csak azt, hogy más jelzőket használjanak velem kapcsolatban."

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Fülöp Ferenc, Dzsudzsák Balázs, Vörösbaranyi József

Dzsudzsák a motivációjából mit sem veszített: "Pedig az utóbbi három napban sokan a pokolba kívántak. Amikor a PSV-be igazoltam, előtte nem azt mondták, hogy pénzéhes vagyok, hanem azt, hogy biztosan nem fogom megállni a helyem, és kölcsön fognak adni. Ezzel szemben az elmúlt két évben házi gólkirály lettem, az Európa Ligában a nyolcaddöntőig jutottunk, és egy bajnoki címet is szereztünk."

Az [origo] kérdésére, hogy nem sajnálta-e a PSV-t, így válaszolt: "Sokat játszottam már az Eindhovenben, és már kihoztam magamból azt, amit ki tudtam hozni. Nem azt mondom, hogy ha ott maradok, akkor már semmi mást nem tudok elérni, de egyszer eljön az az idő, amikor úgy érzi az ember, hogy váltani kell. Sajnálat nincs bennem, de volt egy megszokottság-érzés, az utolsó fűszálat is ismertem. Egy szerethető klubot hagytam ott. Az edző és a csapatmenedzser épp most küldött sms-t, és gratuláltak. A játékostársak is megértették a klubváltásomat, tudják, hogy jó döntést hoztam."

"Kiváló játékost veszítettünk el"

"Egy kiváló játékost veszítettünk el Balázs személyében, aki sokat tett a csapatunkért. Rengeteget fejlődött Eindhovenben, különösen Fred Rutten irányítása alatt, amelynek köszönhetően nemzetközi hírű csapatok is felfigyeltek rá. Várható volt, hogy hamarosan elhagy bennünket, csak a klubválasztása meglepő kicsit" - nyilatkozta a PSV honlapjának Marcel Brands, a holland klub technikai igazgatója.

A Voetbal International szerint a PSV már megkezdte a tárgyalásokat a magyar játékos pótlásával kapcsolatban, vagy Oussama Assaidi (Heerenveen) vagy Georginio Wijnaldum (Feyenoord) érkezhet a helyére a középpálya bal oldalára.

A 24 éves Dzsudzsák Debrecenben kezdte pályafutását, majd 2008-ban került a PSV Eindhovenhez, amellyel holland bajnoki címet nyert. Az eindhovenieknél meghatározó futballistává vált, a legutóbbi szezonban bronzérmet szerzett a csapattal.

Dzsudzsák július 4-én csatlakozik az Ausztriában edzőtáborozó klubhoz, az ellenfelek között lesz a német Schalke is. A magyar játékos a Zenit és a Rubin Kazany elleni rangadókon még nem szerepelhet, mert Oroszországban csak augusztus 1-jén kezdődik az átigazolási szezon.