Vágólapra másolva!
Dzsudzsák Balázs új csapatának a klubigazgatója, German Csisztyakov az orosz Szport Expressznek azt mondta: az Anzsi Mahacskala hiába áll jól a tabellán, a célkitűzés továbbra is az első nyolc hely valamelyikének a megszerzése, pedig csak az első öt ér európai kupaindulást. A sportvezető szerint nincs abban semmi furcsa, hogy a Mahacskala összes tagja - játékosonként egymillió forintos jeggyel - ott volt nézőként a londoni Barcelona-Manchester United Bajnokok Ligája-döntőn.

"Az elsődleges cél, hogy a legjobb nyolcba kerüljön a csapat, és a remek rajt után sem változott meg ez a célkitűzés, de kellemes meglepetésre lépegetünk előre" - nyilatkozta az orosz Szport Expressznek German Csisztyakov, aki vasárnap Budapesten járt Dzsudzsák Balázs sajtótájékoztatóján. Az Anzsi Mahacskala klubigazgatója az orosz lapnak nyilatkozva elmondta: a csapat körül kialakult hangulat alapján előfordulhat, hogy mégiscsak átgondolják a kitűzött célokat.

A csapatkapitány Roberto Carlos odáig ment, hogy kijelentette: a bajnokság valamennyi csapatát látta már játszani, és ezek alapján egyetlenegy olyan klubot sem ismer, amely ellen a Mahacskala ne tudna nyerni. "Elsőnek kell lennünk!" - mondta állítólag a brazil, akinek erről a nyilatkozatáról Csisztyakov még nem hallott.

"Első alkalommal hallom ezt a történetet, szerintem ez így biztosan nem hangzott el. De Roberto Carlos győzni akarása és mentalitása volt az egyik oka, hogy leigazoltuk" - fogalmazott a klubvezető.

A Szport Expressz újságírója feltette a kérdést Csisztyakovnak: vajon előfordult-e már valaha, hogy egy komplett csapat nézőként utazzon el a Bajnokok Ligája döntőjére? "Ilyenről nem hallottam még, úgy gondolom, hogy a BL-döntőn való részvételünk egyedi történet, amely a csapategység szempontjából is nagyon hasznos volt, és a játékosoknak a világról való ismeretei is gyarapodtak ezáltal" - mondta a sportvezető, aki az Anzsival a 3-1-es katalán sikerrel végződött, Wembley-ben rendezett Barcelona-Manchester United BL-döntőn vett részt.

Csisztyakov úgy véli, hogy a játékosok - akik Londonban megrohamozták a szurkolói boltokat, és tucatnyi futballmagazinnal tértek haza - legalább közelről is megtapasztalhatták, hogy milyen a legnagyobb klubmérkőzés hangulata. "Most már tudják, hogy mi a mérce és mire törekedjenek. Egy BL-döntő nagyságával csak a világbajnokság vetekedhet."

A klubvezető nem lepődött meg azon a kérdésen, hogy a 2014-es, brazíliai vb-re is elutazik-e a csapat: "Lehet erről gondolkodni, ráadásul ott lenne vendéglátónk" - válaszolta, amivel arra célzott, hogy a csapatnak a világbajnok Roberto Carlos mellett három további brazil játékosa is van.

Forrás: MTI/Beliczay László
Dzsudzsák Balázs augusztus 1-től játszhat az orosz bajnokság mérkőzésein

Az orosz napilap szerint a BL-döntőre négyezer eurós (1,058 millió forint) jegyeket vásárolt a csapat. "Nem a legdrágább jegyeket kerestük, mint ahogy ez az újgazdag oroszok anekdotájában él. Hogy a teljes delegáció együtt ülhessen, ennyi jegyet csak ilyen áron lehetett megvenni. Ezért nem sajnáltuk az árat" - mondta, hozzátéve, hogy semmi elítélendőt nem lát ebben, mert ez "nem állami pénz, másrészt jól mutatja az Anzsi törekvését", a klub ugyanis szélesíteni szeretné a játékosok látókörét. (A BL-döntőre egyébként Dzsudzsák Balázst is meghívták az oroszok, aki ekkor még nem is volt tagja a csapatnak, és mint elmondta, nem messze a Barcelona elnökétől ült a londoni mérkőzésen.)

Az Anzsi Londonba tartó repülőgépén ott volt a sakkvilágbajnoki kihívó Borisz Gelfand is, aki nagy Barcelona-drukker hírében áll. Gelfand nem unatkozott az úton, az Anzsi nagy sakkrajongó edzőjével az Alekszandr Griscsukkal vívott világbajnok-jelölti döntő utolsó partiját elemezték, amely a végső győzelmet jelentette Gelfand számára. "Gelfand szinte valamennyi lépést megmagyarázta, fantasztikus volt hallgatni, aztán még egy játszmát is lejátszottak egymással" - árulta el Csisztyakov.

A sportvezető azt mondja: az Anzsi-drukkereknek néhány évet még várniuk kell az új stadionra. "Ideális arénát szeretnénk, nincs ok a sietségre. Úgy gondolom, hogy a következő három évben még nem fog az új stadionban játszani a csapat. Célunk, hogy a jelenlegi stadionban minden mérkőzés telt házas legyen. Ez függ a futballcsapat játékától, de a klubvezetés ötleteitől is, amelyeknek ki kell szolgálniuk a drukkereket."

Az Anzsi jelenleg második a bajnokságban, és kedden a listavezető CSZKA Moszkva vendége lesz, a találkozón nézőként ott lesz Dzsudzsák Balázs is. Az őszi-tavaszi rendszerre áttérő orosz bajnokságban jövőre rájátszás dönt a három Bajnokok Ligája- és a két Európa Liga-helyről, a felső- és az alsóházba nyolc-nyolc csapat kerül, ezért nyilatkozhatta azt Csisztyakov, hogy az együttes célja a legjobb nyolcba kerülés.