Vágólapra másolva!
Az Európa Ligában induló magyar csapatok mind verhető ellenfeleket kaptak, legyen szó a kazah, az örmény vagy az andorrai együttesről, de a Videoton már kevésbé volt szerencsés a Bajnokok Ligája-selejtezőben, hiszen a már többször BL-főtáblás, 2007-ben alaposan megújult Sturm Graz ellen kezdi a sorozatot. A legkedvezőbb sorsolás a Paksnak jutott: ellenfele csupán az andorrai kupadöntő veszteseként jutott ki a nemzetközi színtérre.

Ulisses Jereván-FTC: Grigorjan és Lisztes második találkozója

Az örmény bajnokság mezőnyének felét fővárosi klubok alkotják, ennek ellenére a magyar csapatoknak eddig még csak egy jereváni ellenfelük volt. Az MTK 1997-ben a BL selejtezőjében búcsúztatta a Pjunik Jerevánt, az Asztarak MIKA viszont 2007-ben kiütötte a kék-fehéreket. Az asztaraki csapatnak ez már a második találkozása volt a magyarokkal, 2004-ben összekerült a Honvéddal is, amelynek sikerült a továbbjutás, vagyis az örményekkel szembeni magyar mérleg 66 százalékos. A Honvéd ellen a MIKA-ban pályára lépett David Grigorjan is, aki jelenleg az Ulisses játékosa, így a Ferencváros ellen megint megmutathatja magát a magyar drukkereknek. Ha hozzávesszük, hogy a 28 éves balszélső 2004-ben éppen Magyarország ellen debütált a válogatottban, akkor igazi magyarspecialistának is nevezhetjük.

Azon a találkozón a magyar csapat második gólját Lisztes Krisztián szerezte. A 2000-ben még Dinamo-2000 néven alapított Ulisses a legutóbbi két bajnokságban egyaránt bronzérmes lett, tavaly nyáron indulhatott először nemzetközi kupában, ám rögtön kiesett az izraeli Bnei Yehuda ellen, 1-0-s összesítéssel. A csapat a jelenleg is zajló bajnokságban is a harmadik helyen áll (13 forduló után), pedig az idényt fantasztikusan kezdte, az első öt meccsét megnyerte, azóta viszont már háromszor is kikapott. A legeredményesebb játékos a négygólos Grigorjan. Rajta kívül a jobbhátvéd Valeri Alekszanyan és a középpályás Norajr Szahakjan volt már válogatott.

UE Santa Coloma-Paks: az andorrai kupadöntő vesztese az ellenfél

Nem túlzás kijelenti, hogy a kupaújonc Paks a lehető legkönnyebb ellenfelet kapta. A paksiakra az andorrai UE Santa Coloma vár, márpedig a miniállam képviselői a sportág története során mindössze egyetlen párviadalt tudtak megnyerni: a San Juliá 2009-ben a BL selejtezőinek első fordulójában büntetőkkel búcsúztatta a San Marinó-i Tre Fiorit. Ezen kívül az andorrai csapatok sorsa rendszerint a kettős vereség, általában nagy gólkülönbséggel: 1998-ban a Ferencváros például otthon 6-0-ra, idegenben 8-1-re verte a Principatot.

A Santa Coloma ráadásul még Andorrában sem számít élcsapatnak, hiszen a klub csak három éve jutott fel az élvonalba, majd tavaly ezüstérmet szerzett. Ennélfogva története során először indulhatott a nemzetközi kupákban, de a montenegrói Mogren Budva egy 3-0-s és egy 2-0-s győzelemmel kiverte. Idén csak negyedik lett a bajnokságban, ellenben bejutott a kupadöntőbe, ahol ugyan kikapott a Sant Juliától, azonban az ellenfél ezüstérmével már kvalifikálta magát az Európa Ligába, így indulhat ebben a sorozatban. Az UE kitétel az Unio Esportiva kifejezés rövidítése, és azért fontos, mert az államban van egy FC Santa Coloma is, amely idén bajnok lett. Az UE-nek egyetlen válogatottja van: a hátvéd Jordi Rubio, aki tizenkétszer játszott a nemzeti csapatban.

Kecskemét-Aktobe: a kazahok eddig mindig a rövidebbet húzták

A magyar csapatoknak eddig százszázalékos a mérlegük a kazahokkal szemben. 2006-ban a Videoton a Kajrat Almatit, 2009-ben a Haladás az Irtisz Pavlodart búcsúztatta, 2008-ban a Debrecen a Sahtar Karaghandinál bizonyult jobbnak, ugyanebben az évben az Intertotó-kupában a Honvéd a Zsetiszu Taldikorgant ütötte el, tavaly pedig a Győr verte ki az Atiraut. A történelem tehát kötelezi a kecskemétieket, akiknek azonban nem lesz könnyű dolguk, hiszen ellenfelük az egyik legjobb kazah klub.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az Aktobe számára odahaza csalódást jelent a második hely

Az Aktobe 2005 óta sohasem végzett a másodiknál rosszabb helyen a bajnokságban, tavaly ezüstérmes lett, ezt követően az Európa Ligában csak 3-2-es összesítéssel esett ki a holland AZ Alkmaar ellen. A csapatnak idén egyelőre nem megy olyan jól, 16 forduló után csak a negyedik, ám mivel 22 játéknap után rájátszás következik, amelybe az első hat jut be, a helyzete nem reménytelen. Az Aktobében több kazah válogatott szerepel, a csapatkapitány Szamat Smakov ötvenhatszoros válogatott, és kétszer az év játékosának is megválasztották. Az idén a házi góllövőlistát nyolc góllal vezető Marat Hajrulin viszont csak nemrég kapta meg az állampolgárságot. Hajrulin Oroszországban született, és jelenleg is csak kölcsönben van az Aktobénél a Volga Nyizsnij Novgorodtól. Mellette egy másik kölcsönjátékos, a szenegáli Malick Mané a gólzsák, őt a norvég Sandefjord kölcsönözte ki.

Egzotikus játékosokban egyébként sincs hiány a csapatban, hiszen itt játszik a trinidadi válogatott Robert Primus, a kameruni Alain Bono (aki a Paris-SG ificsapatában nevelkedett) és Titi Essomba. A legrutinosabb focista azonban alighanem a spanyol Juan José Bezares, aki egy szezont a spanyol élvonalban is lehúzott a Cádizzal, de szerepelt a görög OFI Krétában és a ciprusi AE Pafoszban is.

Sturm Graz-Videoton: visszatérő kedvencek Grazban

A magyar kupacsapatok közül legkésőbb a Videotonnak kell pályára lépnie. A bajnokcsapat kapta a legkeményebb ellenfelet: a Sturm Graz a 2000-es évek elején három idényt töltött el a Bajnokok Ligájában, egy alkalommal eljutott a második csoportkörig, vagyis a legjobb tizenhatig is. A csapat csak 1998-ban nyerte első bajnoki címét, az idei mindössze a harmadik aranyérme. Az akkori sikerek egyik főszereplője az extravagáns elnök, Hannes Kartnig volt, aki Ivica Oszim edzővé kinevezésével tökéleteset húzott, és pénzügyileg is remekül irányította az egyesületet. Legalábbis egy ideig, mert miután elmaradtak a nemzetközi sikerek, a klubnak egyre nőtt az adóssága, 2006-ban csak második nekifutásra kapta meg a profi licencet, a következő idényben összesen 13 pontot vontak le az együttestől pénzügyi problémái miatt.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace
Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Szabics Imre most ellenfélként jön Magyarországra

Egy évre rá újjáépítés kezdődött, amiben nagyon fontos szerepe volt a trénernek, Franco Fodának, aki a BL-szereplésben játékosként vett részt. A klub immár sokkal kevesebb pénzt költött (jellemző, hogy az egyesület történetének első nyolc legdrágább játékosa egyaránt 1999 és 2001 között érkezett), ugyanakkor remek üzleti érzékkel fölözte le a hazai piacot. Ráadásul igyekezett visszacsábítani az egykori kedvenceket: Szabics Imre mellett Ferdinand Feldhofer, Klaus Salmutter és Mario Haas is hosszabb távollét után tért vissza. Haas szerepe egészen különleges: az előző idényben összesen 31 bajnokin játszott, de ebből 30 alkalommal csere volt.

Szabics másodszor magyar csapat ellen

Mivel Szabics Imre is a Sturm játékosa, a magyar csatár honfitársai ellen léphet pályára a BL selejtezőjében. Ilyenre kevés példa akad. Az első, magyar csapat ellen játsszó magyar légiós Lőrincz Antal volt, az egykori pécsi hátvéd 1989-ben a finn Haka színeiben játszott a Ferencváros ellen. Ekkor még a magyar csapat ment tovább, de a következő alkalommal a külföldi csapatban szereplő honfitársunk örülhetett: 1993-ban a Mechelen Eszenyi Dénes mesterhármasával verte az MTK-t. 2000-ben a kék-fehérek még jobbnak bizonyultak a Szilágyi Gáborral felálló Jokeritnél, de 2004-ben az Újpest már kettős vereséggel esett ki a Stuttgart ellen, amelyben Szabics Imre is játszott. Tavaly pedig az Európa Ligában a Debrecen két magyar ellenféllel is találkozott: a Sampdoriában Koman Vladimir, a PSV Eindhovenben pedig Dzsudzsák Balázs játszott a Loki ellen, utóbbi gólt is szerzett.