Vágólapra másolva!
Dzsudzsák Balázst sok kritika érte amiatt, hogy az európai szinten is elismert PSV-től az Anzsi Mahacskalához igazolt, pedig a jelek szerint a balszélső a lehető legjobbkor távozott Eindhovenből. A klub ugyanis leszállóágban van, a gyengébb eredmények miatt immár anyagi gondokkal is küzd, így története során először önkormányzati segítséget kellett kérnie.

Amikor a PSV Eindhoven 2008 januárjában megvette Dzsudzsák Balázst a Debrecentől, akkor a magyar középpályás egy olyan egyesületbe igazolt, amelyik ott volt közvetlenül az európai élmezőny mögött. A Philips-gyáriak az előző hét évben öt bajnoki címet szereztek, 1996 óta folyamatosan a Bajnokok Ligájában szerepeltek. Három és fél évvel később, amikor Dzsudzsák távozott, a PSV már Hollandiában sem számít egyeduralkodónak: egymás után háromszor szorult a harmadik helyre a bajnokságban, és egyben lemaradt a Bajnokok Ligájáról. Utóbbi miatt anyagi helyzete is sokkal rosszabb lett, így Dzsudzsák eladása kényszerű lépés volt.

A bevétel csökkent, a kiadások nem változtak

A PSV 2006-ban még elődöntőt játszott a Bajnokok Ligájában, és a holland bajnokság erőviszonyait elnézve semmi jel nem mutatott arra, hogy bármikor is lemaradhat a BL-ről. Ennek megfelelően a vezetőség a költségvetés elkészítésénél rendre számolt a BL-bevételekkel is (akadt olyan szezon, amikor csak ebből 30 millió euró folyt be a klub kasszájába), és a futballisták fizetése is ennek megfelelően alakult, általában kifejezetten hosszú távú szerződésekkel. Ez magában hordozta ugyan a veszélyt, hogy pár rosszabb idény után adósságspirálba kerülhet az egyesület, de ezt senki sem vette komolyan. Pedig éppen ez történt, a csapat három egymást követő szezonban is csak harmadik lett, ami elsősorban a szakmai vezetés felelőssége.

A klub korábban híres volt arról, hogy rendkívül jól tevékenykedett a játékospiacon, vagyis képes volt viszonylag olcsón megszerezni fiatal tehetségeket (akár a dél-amerikai piacról, akár a hazai mezőnyből), akiket aztán jelentős haszonnal adott tovább, a pótlást pedig rendre sikerült jól megoldani. Amikor például Arjen Robbent eladták a Chelsea-nek 18 millió euróért, helyére Jefferson Farfán érkezett, mindössze 3,5 millióért. Az elmúlt pár évben azonban a távozók helyére már nem sikerült megfelelő utánpótlást igazolni: 2008 óta olyan klasszisok mentek el, mint Farfán, Danko Lazovic, Carlos Salcido vagy éppen Ibrahim Afellay, de az új szerzemények közül csak Ola Toivonen és Jeremain Lens vált be.

A szerb menedzser magával vitte a megfigyelőket is

Ebben nagy szerepe lehetett annak is, hogy az egyesület 2008 elején megvált a szerb játékosügynöktől, Vlado Lemictől, illetve a sportigazgatótól, Stan Valckxtól. A páros utolsó igazolása éppen Dzsudzsák volt, ám nem sokkal később a vezetőség úgy ítélte meg, hogy Lemic túlságosan nagy befolyással bír a klubnál, egyre nagyobbak az anyagi követelései, ráadásul a hírek szerint Valckx minden igazolás után öt százalékot kapott a Lemicnek járó ügynöki juttatásból. A hivatalos FIFA-licenccel nem is rendelkező szerbet (aki tanácsadói pozícióban dolgozott a PSV-nél) és Valckxot elküldték, utóbbinak Jan Reker jött a helyére - általános igazgatóként.

A fürdővízzel együtt azonban a csecsemőt is kiöntötték, hiszen Lemic rendkívül kiterjedt megfigyelői hálózattal rendelkezett, és távozásával ez már nem állt a PSV rendelkezésére - Piet de Visser például a Chelsea-hez szegődött. Reker már 2009 decemberében elköszönt, miután elismerte, hogy nem rendelkezett a kellő kapcsolatokkal és tapasztalattal ahhoz, hogy megfelelően ellássa a feladatot. Az új igazgató azonban nem a futballból érkezett: Tiny Sanders korábban az egyik legnagyobb holland tejipari cégnél, a Campinánál dolgozott hasonló pozícióban. A szakmai döntéseket továbbra is elhibázták, elég, ha csak arra gondolunk, hogy Afellayt januárban azért kellett potom hárommillió euróért eladniuk a Barcelonának, mert az idény végén lejárt volna a szerződése, és akkor ingyen távozhatott volna.

Forrás: AFP
A Feyenoord mélypontra került, a PSV még talpon

A PSV korábban büszke volt arra, hogy nem szorult rá önkormányzati vagy állami segítségre. Az idén azonban a Philips-gyáriak is kénytelenek voltak ehhez fordulni, különben csődhelyzet fenyegette volna a klubot. Az eindhoveni önkormányzat a jövő héten szavaz arról, hogy megvegye-e a földterületet, amelyen a stadion található. A hírek szerint a döntés csak formalitás, és az egyesület így 40 millió euróhoz juthat, ennek segítségével (na és a Dzsudzsákért kapott 14 millióval) talán sikerül elkerülnie, hogy a Feyenoord sorsára jusson.

A rotterdamiak 2002-ben még UEFA-kupát nyertek, azonban később romlottak az eredmények (2006 óta a csapat egyszer sem végzett dobogón), miközben a fizetések még sokáig magasak maradtak. A nemrég véget ért idényben aztán már szinte csak saját nevelésű fiatalok szerepeltek a csapatban, amely tizedik lett, miközben a PSV-től 10-0-ra kapott ki. A PSV egyelőre még nem tart itt, de a jelek semmiképpen sem biztatóak.

www.global-soccer.eu