Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) bejelentette, hogy a 2014-es világbajnokság selejtezői során a politikailag feszült viszonyban álló országok, így Oroszország és Grúzia, valamint Örményország és Azerbajdzsán válogatottai nem találkoznak majd egymással.

A FIFA közölte: az európai szövetség (UEFA) kérésének tett eleget, amikor úgy döntött, hogy a korábban egymással háborúban álló nemzetek csapatai nem kerülhetnek egy selejtezőcsoportba a július 30-i, Rio de Janieróban sorra kerülő sorsoláson.

A FIFA hozzátette, ezek a gárdák már a jövő évi Európa-bajnokság jelenleg is zajló selejtezőjében sem találkozhattak egymással. Örményország és Azerbajdzsán - amelyek között korábban minden diplomáciai kapcsolat megszűnt - egy csoportba került a 2008-as Eb-selejtezőn, de a mérkőzéseket nem játszották le.

A két ország vitában áll a zömmel örmények lakta, de - most és korábban is - ténylegesen Azerbajdzsánhoz tartozó Hegyi-Karabah területtel kapcsolatban, Oroszország és Grúzia között pedig 2008 augusztusában tört ki fegyveres konfliktus Dél-Oszétiában.

A FIFA bejelentése szerint a hat kontinentális szövetség közül csak az UEFA-nak volt speciális kérése a selejtezős csoportok kisorsolásával kapcsolatban.