Vágólapra másolva!
A Bács-Kiskun megyei első osztályban szereplő Ladánybene volt az utolsó csapata a bundaügy gyanúsítottjaként őrizetbe vett K. Zoltánnak és L. Mátyásnak, akik korábban mindketten megfordultak az NB I-ben is. A két játékosnál semmi gyanúsat nem észlelt a Ladánybene edzője, Ozsváth Ferenc, aki sajnálta, hogy a legutóbbi idényben csak a meccsek egyötödén tudott megjelenni a csapatban meghatározónak számító duó.

A rendőrség és a Nemzeti Nyomozó Iroda keddi akciója során őrizetbe vett személyek között három futballistát neveztek meg, akiket a kiszivárgott információk és a monogram alapján be lehet azonosítani: Kenesei Zoltánról, Lázár Mátyásról és Horváth Gáborról van szó.

Az 1972-es születésű Kenesei Zoltánnak megadatott az, amely édesapjának, az 1975/76-os idényben a Haladás keretéhez tartozó, kapusposzton szereplő Józsefnek nem, pályára léphetett a szombathelyi csapat színeiben az NB I-ben.

A Volánban nevelkedő idősebbik Kenesei fivér Glázer Róbert javaslatára került a Haladáshoz, amellyel az 1992/93-as idényben visszakerült az élvonalba, és bejutott a kupadöntőbe is, amelyben csak büntetőkkel maradt alul az FTC-vel szemben.

"A kupamenetelés és a döntő két teltházas meccsét soha nem felejtem el, szép élmények voltak ezek, csak az a szépséghibájuk, hogy nem miénk lett a kupa" - emlékezett később a Vasi Hírmondóban adott nyilatkozatában a csatárként és támadó középpályásként is bevethető Kenesei.

A feljutás után Kenesei csak fél évet töltött a Haladásnál, majd az MTK-hoz igazolt, ahonnan szintén hamar továbbállt, 1994 nyarán Sopronba távozott. Magyarországi pályafutásába még a Csepel, az idény közben megszűnő Szeged és a Nyíregyháza fért bele, de belekóstolt a légióskodásba is, Cipruson és Albániában is játszott - az FK Tiranánál bajnoki címet is ünnepelhetett -, utóbbi országban Lázár Mátyás is csapattársa volt. Az 1971-es születésű Lázárnak szintén van NB I-es múltja, a Stadlernál, a Videotonban, a III. Kerületben és Kispesten is szerepelt, de egyik csapatnál sem alkotott maradandót.

Így vették őrizetbe a bundaügy gyanúsítottjait:


A Kenesei, Lázár duó szinte összenőtt, a legtöbb csapatnál együtt próbálkoztak, Détári Lajos is több helyre vitte magával őket, és a nagypálya mellett kispályán is csapattársak voltak, tavaly december végén például a kettőjükön kívül Dzsudzsák Balázst, valamint a szintén NB I-es tapasztalattal rendelkező Farkas Attilát és Viktort felvonultató Viktor Security nevű csapattal bronzérmesek lettek egy pénzdíjas debreceni tornán.

A Kenesei, Lázár duó legutóbbi a Bács-Kiskun megyei I. osztályú bajnokságban szereplő Ladánybenét erősítette, amely a most véget ért idényben a hetedik helyen zárt, de 2010 nyarán még bajnoki címet ünnepelhetett. Ozsváth Ferenc, a Ladánybene edzője évek óta ismeri Keneseiéket, és teljesen váratlanul érte a letartóztatásuk, azt mondja, semmi jelét nem látta annak, hogy ilyen ügybe keveredhettek.

"Jó autóval jöttek, az biztos, de semmi feltűnő dolgot nem tudok mondani" - nyilatkozta az [origo]-nak az edző, mikor arról érdeklődtünk, volt-e valami látható jele annak, hogy a páros felturbózta anyagi helyzetét a fogadásokkal. "Olyan NB I-es múltjuk van, amelyből futhatta márkás nyugati autóra, és játszottak külföldön is, így megalapozhatták az anyagi biztonságukat" - mondta Ozsváth.

Keneseiek amolyan hétvégi focisták voltak, vagyis a hétközi edzéseken nem, csak a bajnokikon jelentek meg, Pestről négyen-öten jártak le, bár ebben az idényben mindketten jóval kevesebb meccsen léptek pályára. "Meghatározó játékosoknak számítottak, de a mostani idényben sokat hiányoztak, a harminc meccs körülbelül egyötödén jelentek meg. Igaz, ez nem ért váratlanul minket, mert az idény előtt jelezték, hogy a munka miatt a meccsek felét biztosan kihagyják, amit mi elfogadtunk, és nem firtattuk, mivel töltötték idejüket a bajnokik helyett" - magyarázta a ladánybenei edző, aki Keneseire csatárként, Lázárra irányító középpályásként számított.

Horváth Gábor a REAC-nál, Siófokon és Diósgyőrben játszott, utóbbi csapattól februárban került a finn Tampere Unitedhez. Horváth csak Ligakupa-meccseken szerepelt a Tamperében, amelyet áprilisban kizártak a finn bajnokságból, miután kiderült, hogy több játékos az ázsiai fogadási maffiától kapott pénzt, összesen 300 ezer euró értékben.




Ozsváth szerint a csapatban nem volt súrlódás amiatt, hogy a páros csak a bajnokikra járt le, a meccsek után általában ottmaradtak a töbiekkel vacsorázni, bár az általában igaz volt, hogy a Pestről lejárók közelebbi kapcsolatban voltak egymással, és a közös programokon általában egy asztalnál foglaltak helyet. Keneseiéket a csapaton és a falun belül is tisztelték, de idegenben gyakran előfordult, hogy a szurkolók jobban megtalálták őket az ismertségük miatt, és minden elrontott passz után gyúnyos megjegyzésekkel szembesültek, ami a futballpályák hangulatát ismerve ez nem meglepő.

Nem csak Kenesei és Lázár, de mellettük az egykori válogatott csatár, Hamar István, vagy korábban Sebők Vilmos is szerepelt a Ladánybenében, ebben Ozsváth szerint nem kell nagy titkot keresni, egyszerűen arról van szó, hogy ezek a játékosok már kiöregedőfélben vannak, de még szeretik a sportágat, és az ismeretség alapján találtak egy helyet, ahol szórakozásból még el lehet játszani.