Vágólapra másolva!
Magyarországon kívül görög, török és finn kluboknál is többen lebuktak a nemzetközi bundaügyben. A görögöknél a futball számít a korrupció melegágyának, az Olimpiakosznak pedig ez akár a Bajnokok Ligája-szereplésébe is kerülhet. A törököknél az idei bajnokcsapat elnöke van a gyanúsítottak között, Finnországban pedig a kinti viszonylatban sanyarú fizetésük miatt találhatta meg a fogadási maffia a lebukott légiósokat. Rosszul dönt, aki nem a játék szeretete, hanem a pénz miatt igazol Finnországba - véli ezért Gruborobics Tamás, a Jyväskylä középpályása.

Finnországban már 2005-ben vizsgálatot indított az UEFA, mert az akkor még első osztályú Allianssi Vantaa kínai tulajdonosa egy futballra specializálódott fogadóirodát működtetett a Távol-Keleten, ahol rengetegen fogadtak a finn csapat mérkőzéseire. A letutizott finn meccseknek a mostani bundaügyben magyar vonatkozása is van, mivel Kenesei Zoltánt és társait három finn bajnoki manipulálásával vádolják.

A Szegeden született, de az eddigi futballpályafutását végig Finnországban töltő Gruborovics Tamás jól ismeri az ország futballviszonyait, ennek ellenére Keneseiékről semmit nem hallott, csak arról tud, hogy az ő tavalyi csapatánál, a Mariehamnnél a kenyai Willis Ochienget is megkeresték: "A kiesés ellen harcoltunk az akkori együttesemmel, és két meccsen is kikaptunk. Az egyik bajnoki összefoglalóját visszanéztem, és bizony volt egy olyan gól, amelyben a kapus szerintem benne volt, a második meccsen azonban nem hibázott. A játékos viszont állítólag meg is kapta a pénzt." Hogy azóta hol van Ochieng? "Már nincs Finnországban, visszament Kenyába, és próbált új csapatot keresni, de nem járt sikerrel."

A góllövőlistán jelenleg nyolc góllal harmadik Gruborovics állítja, hogy a bundaügy kirobbanása óta kicsit csökkentek a nézőszámok Finnországban, az emberek egy része arra vár, hogy minden kiderüljön, és vége legyen a színjátéknak. "Mindez a finn foci érdeke is, azért, hogy a fiatalok ezt a sportágat válasszák, és ne kelljen már fiatalon külföldre igazolniuk."

Északon könnyebben megy a megvesztegetés, két csapatot kizártak

A finn bundaügy egyik legfontosabb szereplőjének, a több száz meccs manipulálásával gyanúsított szingapúri Wilson Raj Perumalnak a mobilján több magyar telefonszám is szerepelt a híváslistáján, az egyik egy Zoli nevű férfié, a másik mellett pedig a Leach név szerepel, nem kizárt, hogy Keneseiről és Lázár Mátyásról van szó, utóbbinak ugyanis Lecsó volt a beceneve futballberkekben. Perumal a vád szerint az első osztályú Rovaniemi (RoPS) kilenc játékosának is fizetett azért, hogy neki megfelelően befolyásolják a mérkőzések eredményét - közülük ketten grúzok, a többiek pedig zambiaiak.

Két másik játékos, a zambiai testvérpár, Dominic és Donewell Yobe már beismerte, hogy 50 ezer eurót fogadtak el Perumaltól, amiért hét hónapos, felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. Csapatukat, az Oulut ki is zárták az élvonalból, ugyanúgy, mint a Tampere Unitedet, amelyről kiderült, hogy 300 ezer eurót kapott Perumal cégétől.

A RoPS viszont végül megkapta a licencet, de csak az után, hogy a kilenc gyanúsított futballistával szerződést bontott, és a meggyengült kerettel tizenhárom forduló után az utolsó helyen áll a bajnokságban. A két kizárás a bajnokságra is hatással volt, a tizennégy helyett tizenkét csapat maradt, és az idényben 33 fordulót rendeznek, vagyis a csapatok háromszor találkoznak egymással.

Ennyi pénzből képtelenség Finnországban félretenni

Gruborovics szerint nem véletlen, hogy épp a legészakibb városban tudták a legtöbb játékost megvesztegetni. "A RoPS csapatánál sok a külföldi, mert a finnek ott több pénzt kérnének a nagy távolság miatt, de ezt a klub nem tudja biztosítani, így inkább légiósokat igazol. A szegényebb helyről érkezett játékosoknak nem fizettek sokat Rovaniemiben, akik egy idő után, ha félre akarnak tenni a fizetésükből, észreveszik, hogy ez ebben a drága országban, ennyi pénzből képtelenség" - nyilatkozta a középpályás. Hozzátette, hogy ezeket a játékosokat, amikor észreveszik, hogy a pénzből itt kevés van, könnyebben megtalálhatják a fogadási csalásokra szakosodott bűnbandák.

A 27 éves játékos szerint Finnországban a fizetések a magyarországihoz képest talán magasabbnak tűnnek, az árak viszont szintén jóval magasabbak. "Egy átlagos első osztályú finn focista keresete 1600-1800 euró (420-480 ezer forint) körüli, ami a drága finn élet mellett épphogy elég. Rovaniemiben tudomásom szerint a külföldiek, még a jobb légiósok is ennek csak a felét, úgy 8-900 euró (210-240 ezer forint) körüli összeget keresték, így - nem a játékosokat szeretném védeni, de - lehetett tudni, hogy ebből rossz dolog sülhet ki."

A középpályás úgy véli, nem csoda, hogy a finn játékosok nem szívesen igazolnak Rovaniemibe, hiszen ők nemhogy kevesebb, hanem több pénzt szeretnének a nagy távolság miatt. "Egy finnországi focistánál még egy szorgos munkás is jobban keres, legalább kétezer eurót hazavihet havonta" - tette hozzá Gruborovics, aki azt mondja, ő elégedett a keresetével, és olyan játékosnak tartja magát, aki nem a pénzért, hanem a játék szeretetéért futballozik, és a pályafutása után pszichológus szeretne lenni, amely területen biztosan többet keres majd, mint a futballpályán. Mint mondja, a rovaniemi légiósok nem is bérelhettek lakást a pénzükből, többen éltek egy helyen.

Görögország: végre bilincsben vannak a rossz hírű emberek

Görögországban is dúl a vihar, összesen nyolcvanhárom embert gyanúsítanak meccsek manipulálásával, pénzmosással, valamint illegális fogadással, és a klubvezetők itt sem maradtak ki a buliból, a rendőrség hat hónapon keresztül telefonbeszélgetéseket is lehallgatott, mielőtt akcióba lépett volna. Az őrizetbe vett személyek között van az Olimpiakosz elnöke, egyben a liga első embere, Evangelosz Marinakisz - aki úgy véli, le akarják járatni, ezért nem mondott le a ligaülésen -, és a Kavala elnöke, Sztavrosz Pszomiadisz, a tavasszal két magyart, Szélesi Zoltánt és Németh Krisztiánt foglalkoztató Volosz tulajdonosát, Achilleasz Beoszt pedig le is tartóztatta a rendőrség, úgy tűnik, ő volt a bűnbanda vezetője.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Evangelosz Marinakisz, az Olimpiakosz és a liga elnöke

Bár görög források nem tartják kizártnak, hogy az öt érintett első osztályú klubot, az Olimpiakoszt, a Voloszt, a Kavalát, az Aszterasz Tripoliszt és a Kerkirát végül kizárással sújtják, az [origo]-nak nyilatkozó athéni sportújságíró, Antonisz Oikonomidisz úgy véli, az Olimpiakosz nem vált majd osztályt. "Nem hiszem, hogy a pireusziakat kizárnák, a Volosz ellenben nagy bajban van Beosz miatt, szinte biztos, hogy nem maradhatnak az élvonalban. Nagy kérdés, hogy az UEFA mennyire lesz elnéző az Olimpiakosszal, nem lennék meglepve, ha ősszel nem indulhatna a csapat a Bajnokok Ligájában" - mondta Oikonomidisz, aki hozzátette, évente ötmilliárd eurónyi pénz mozog az illegális fogadások révén Görögországban, ez megegyezik a pocsék anyagi helyzetben lévő ország idén felhalmozott államadósságával. Az újságíró szerint a görög társadalomban a futball számít a korrupció melegágyának, éppen ezért kíváncsian várja, hogy a mostani, minden eddiginél nagyobb horderejű nyomozás milyen eredménnyel járt, mert korábban több megtisztulási kísérlet is kudarcot vallott.

"Komoly előrelépés, hogy most bilincsben vannak azok a rossz hírű emberek, akik éveken át adták-vették a meccseket, befolyásolták a bírókat, és minden szinten korrupttá tették a futballt. Ez az első jel, de mindannyian azt reméljük, nem az utolsó" - mondta Oikonomidisz.

A lebukott Fenerbahce elnöke szinte diktátorként vezeti a klubot

A 2009 novemberében kirobbant nemzetközi bundaügyben Törökország is érintett volt, a bochumi államügyészség révén nyilvánosságra került lista élén éppen a törökök szerepeltek több mint 30 gyanús első osztályú meccsel. A törökök nemzetközi kupameccs révén is bekerültek a bochumi államügyészség látóterébe, a 2009 nyarán játszott Fenerbahce-Budapest Honvéd (5-1) Európa Liga-selejtezőre is rávetült a gyanú árnyéka, de azóta sem derült ki, történt-e megvesztegetés.

2010 februárjában 73 embert vettek őrizetbe fogadási csalás miatt, a török szövetség fegyelmi bizottsága összesen tizenegy embert tiltott el a futballal kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, huszonhárman pedig hat hónaptól három évig terjedő eltiltást kaptak. Július harmadikán a rendőrség újabb negyvenkilenc embert vett őrizetbe fogadási csalás és mérkőzések manipulálásának gyanújával, köztük olyan nagyágyút, mint Aziz Yildirimet, a Fenerbahce elnökét.

A rendőrség összesen 19 bajnokit talált gyanúsnak, köztük a bajnoki címet begyűjtő Fener két meccsét, az Eskisehirspor és a Sivasspor ellenit, az isztambuli csapat az utóbbin elért 4-3-as győzelmével szerezte meg az aranyat. Rátgéber László ha nem is a futballcsapatnál, de dolgozott a Fenerbahcénál, amellyel megnyerte a török nőikosárlabda-bajnokságot, így ismeri Yildirimet.

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc
Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

Rátgéber találkozott párszor a Fenerbahce futballcsapatának az elnökével

"Éppen a Fenernél történt meg az az eset, amely óvatosságra inti az embert: doppingvétség miatt szerződést bontottak Diana Taurasival, a világ egyik legjobb kosarasával, aztán később kiderült, hogy a doppingteszt hibásan hozott pozitív eredményt. Yildirimet nagyon tisztelik és szeretik a klubnál, amelyet valósággal felvirágoztatott, amikor 1998-ban jártam arra, éppen átépíttette a stadiont, az sem véletlen, hogy 2009-ben UEFA-kupa-döntő helyszíne volt a Fener pályája. Az elnök befolyásos ember, aki erős kézzel, szinte diktátorként vezeti a klubot, de máshogy nem is lehet. Találkoztam vele párszor, mivel nem tudott angolul, tolmács segítségével gratulált a bajnoki címhez. Sajnálatos, hogy ilyen helyzetbe került, remélem, tisztázni tudja magát" - nyilatkozta az [origo]-nak Rátgéber, aki szerint a focival ellentétben a kosárlabdában lehetetlen bundázni a meccsen.

A vasárnap és hétfőn őrizetbe vett 59 ember közül kedden 12-t hallgatott ki az ügyészség Isztambulban a török bajnok Fenerbahcéhoz köthető bundaügy miatt. A tizenkét gyanúsított között van a Fenerbahce május végén igazolt nigériai válogatott játékosa, a legutóbbi két szezonban a Karabüksport erősítő Emmanuel Emenike is. A kihallgatások után a helyi bíróság dönt arról, hogy vád alá helyezi-e őket, és elrendeli-e a letartóztatásukat.