Vágólapra másolva!
A magyar bajnok Videoton labdarúgócsapata Klagenfurtban 2-0-ra kikapott a Sturm Graztól a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójában, így nehéz helyzetből várhatja a jövő heti, székesfehérvári visszavágót. Az osztrák csapat első gólját Szabics Imre szerezte.

Bajnokok Ligája-selejtező, második forduló, első mérkőzés:
Sturm Graz (osztrák) - Videoton FC 2-0 (0-0)
Klagenfurt, Wörtherseestadion, 11 512 néző
v.: Stuart Attwell (angol)
Sturm Graz: Gratzei - Standfest, Feldhofer, Burgstaller, Pürcher - Bukva (Wolf, 36.), Weber, Koch (S. Foda, 82.), Hölzl - Muratovic (Kienast, 62.), Szabics.
Videoton:
Tujvel - Brachi, Lipták, Horváth G., Héctor Sánchez - Gosztonyi (Walter, 73.), Mitrovic, Vasziljevic (Sándor Gy., 63.), Elek Á., Polonkai - André Alves.
gól: Szabics (68.), Kienast (92.)
sárga lap:
Pürcher (27.), Muratovic (42.), Feldhofer (56.), Brachi (84.), Hölzl (85.), illetve Horváth G. (37.), Lipták (47.)

A Videoton csak egy csatárral, mégis bátor támadójátékkal kezdett a klagenfurti mérkőzésen, amelyen kezdőként lépett pályára a magyar válogatott csatára, a hazai csapatban légióskodó Szabics Imre. Polonkai már a tizedik percben ráijeszthetett volna a Sturmra, ám a középpályás Alves pazar bal oldali beadása utáni perdítését Gratzei kapus kivédte.

A hazai pálya valódi előnyéről - a meccset az amerikaifutball-világbajnokság miatt nem rendezhették Grazban - lemondó osztrákok legveszélyesebb játékosa az első félidőben Szabics volt, aki egyszer az oldalhálóba lőtt, míg a 30 éves csatár fejjel is majdnem bevette a jól védő Tujvel kapuját.

Forrás: MTI/Földi Imre
Elek nagyot küzdött, ám ezúttal ez is kevés volt

A gólkirály Alves ezúttal az előkészítésekben jeleskedett, önzetlenül próbált gólt rúgatni a társakkal, akik figyelmetlenség, avagy a gyengébb technikai képességek miatt nem tudtak a kapuba lőni.

A második játékrészben már a Sturm volt jobb, főképp, miután beállt Kienast. Szabiccsal továbbra is meggyűlt a vendégvédők baja: a támadó az 57. percben fordulásból még fölé lőtt, a 68. percben viszont már nem hibázott: látványos légifocival átverekedte magát a rosszul helyezkedő Videoton-játékosokon, majd higgadtan a kapuba lőtt.

A csereként beállt Sándor György bivalyerős fejessel, Elek pedig ugyanilyen távoli lövéssel kis híján egyenlített, a vége mégis kétgólos Sturm-győzelem lett, a 92. percben ugyanis a graziak kihasználták, hogy a székesfehérvári védők talán már elhitték, a vége 1-0 lesz. Egy bal oldali beadás után Lipták lába a földbe gyökerezett, és a Horváthot megelőző Kienast végül az addig jól védő Tujvelnek adott köténygóllal vetett véget a mérkőzésnek.

Forrás: MTI/Földi Imre
Szabics vérbeli profi módjára mattolta a Videoton védelmét (nézze meg a Sturm-csatár gólját!)

Az osztrákok közel kerültek a továbbjutáshoz, a Videoton számára ugyanis nagy hátrány, hogy idegenben nem sikerült gólt szereznie. Ha Szabicsék Székesfehérváron gólt szereznének, akkor Sousa csapatának négy gólt kellene lőnie a sikerhez.

A Sturm-Videoton párharc továbbjutójának a BL-főtáblára kerülésért még két csapatot le kell győznie, a következő kör sorsolása jövő pénteken lesz a svájci Nyonban.

Sousa elégedett játékosai mentalitásával

"Vereség esetén az eredménnyel semmiképpen sem lehetek elégedett, a Sturm Graz fölénk nőtt, és jobb volt" - nyilatkozta a mérkőzést követően Paulo Sousa, a Videoton vezetőedzője. "Azonban elégedett vagyok a játékosaim mentalitásával, ahogyan küzdöttek és győzelemre játszottak. A kétgólos hátrány azt jelenti, hogy rosszabbak lettek az esélyeink, pedig eddig sem mi voltunk a favoritok."

"Ez egy jó eredmény számunkra, az első gól megnyugtatta a csapatot. De nem dőlhetünk hátra, ugyanúgy teljes koncentrációval kell játszanunk Székesfehérváron, mert a párharc még nem dőlt el" - értékelt Franco Foda, a Sturm Graz szakvezetője.

További eredmények:
Zestafoni (grúz) - Dacia Chisinau (moldovai) 3-0 (3-0)
Maccabi Haifa (izraeli) - Borac Banja Luka (bosnyák) 5-1 (1-1)
Malmö (svéd) - Torshavn (feröer-szigetek) 2-0 (0-0)
Bangor City (walesi) - HJK Helsinki (finn) 0-3 (0-1)
Dinamo Zagreb (horvát) - Neftcsi (azeri) 3-0 (1-0)
Skenderbeu (albán) - Apoel (ciprusi) 0-2 (0-0)
Skonto Riga (lett) - Wisla Krakow (lengyel) 0-1 (0-1)
Linfield (északír) - BATE Boriszov (fehérorosz) 1-1 (1-1)
Partizan Beograd (szerb) - Skendija (macedón) 4-0 (0-0)
Rosenborg (norvég) - Breidablik (izlandi) 5-0 (1-0)

kedden játszották:
Shamrock Rovers (ír) - Flora (észt) 1-0 (1-0)
Valletta (máltai) - Ekranas (litván) 2-3 (1-3)
Mogren (montenegrói) - Liteksz Lovecs (bolgár) 1-2 (1-0)
Maribor (szlovén) - Dudelange (luxemburgi) 2-0 (2-0)
Slovan Bratislava (szlovák) - Tobol (kazah) 2-0 (1-0)
Pjunik (örmény) - Viktoria Plzen (cseh) 0-4 (0-3)

A visszavágókat a jövő héten rendezik.