Vágólapra másolva!
Szabics Imre a Bajnokok Ligája selejtezőjében gólt lőtt a Videotonnak, amit a magyar bajnok drukkerei nem tudtak megemészteni. Szabics szerint természetes, hogy megtalálják a szurkolók, amiatt azonban el van keseredve, hogy még akkor is gyűlöletet látott a szemükben, amikor a meccs után megtapsolta őket. A válogatott csatár úgy véli, Paulo Sousa munkáját senki sem fogja objektíven értékelni a Videoton-játékosok közül, a kezezéséről beszélő Elek Ákos helyében pedig ő először megnézte volna a felvételt, és csak az után nyilatkozott volna.

- Ünnepeltek a meccs után?
- Nincs időnk ünnepelni, mert szombaton bajnoki meccsünk lesz a Ried ellen. Nekünk nincs olyan szerencsénk, hogy elhalasszák a BL miatt az első mérkőzésünket, igaz, ez eszébe sem jutott senkinek, hiszen a szerda-szombat ritmus azért a mai futballban természetesnek mondható.

- Gondolom, másképp gondol vissza így a meccsre, hogy nem egy, hanem végül két góllal nyert a csapat.
- Úgy vélem, hogy nagyobb különbséggel is nyerhettünk volna, de nem vagyok elégedetlen. Nekünk öt-hat, míg a Videotonnak egy-két nagyobb helyzete volt, így reális a végeredmény. Fontos volt, hogy ne kapjunk gólt, és örülök, hogy ilyen előjelekkel utazhatunk majd a székesfehérvári visszavágóra.

- A meccs előtt edzője, Franco Foda azt mondta, hogy nehéz ellenfél a Videoton, de a Sturmnak a magyar bajnokot le kell tudnia győzni. Ez sikerült is, de vajon a 2-0-val már megvan a továbbjutás?
- Erős csapatot ismertem meg a Videotonban, tudtuk, hogy nehéz mérkőzések várnak ránk, és a szerdai találkozó igazolta a várakozásaimat. Nincsen még lefutva a továbbjutás, nyilván a 2-0 tudatában nőttek az esélyeink, de a Videotont nem lehet leírni, és nehéz lesz kivívni a végső sikert.

- Az első félidőben elég bátran játszott a Videoton, a másodikban viszont kétségkívül a Sturm dominált. Mi változott a szünetben?
- A képességekben nincsen óriási különbség, az viszont kijött, hogy a Videoton a magyar bajnokságban nincsen rákényszerítve arra, hogy ilyen tempójú meccseken szerepeljen, és hogy 90 percen át kelljen koncentrálnia. Az idő múlásával, percről percre föléjük tudtunk kerekedni.

- Változtatott bármit a hozzáállásán, a motivációján, hogy az ellenfél magyar csapat volt?
- Semmit. Sem a Videotonhoz, sem Székesfehérvárhoz nincsen kötődésem, így semmiféle különleges érzés nem volt bennem. És ha bárki azt gondolja, hogy én most Magyarország ellen játszottam, az borzasztó nagy tévhitben él, és át kellene gondolnia, hogy a Videotonban hány légiós szerepel. Ezek szerint nekik sem kellene a csapatban játszaniuk?

Forrás: MTI/Földi Imre
Forrás: MTI/Földi Imre

- Pedig ha a BL-döntőben szerepelne Sturm-játékosként, bizonyosan Szabics-láz lenne Magyarországon.
- A Sturm Grazért játszom, és nem a hazám ellen.

- Akadt olyan magyar szurkoló, aki megveregette a vállát?
- Voltak sokan, akik gratuláltak, akik tudják, hogy én csak a dolgomat tettem. Nem hiszem, hogy egy ember, aki kicsit is értelmesebb, máshogy tud gondolkodni.

- Mit szólt a lelátóról érkező magyar bekiabálásokhoz?
- A Videoton-szurkolók provokálása számomra inkább hízelgő, hiszen minden szurkolótábor azt próbálja kipécézni az ellenfél csapatából, akitől tartanak, ez teljesen természetes. A rivális csapatok drukkerei az osztrák bajnokságban is szidják az ellenfél játékosait. Én csak az nem értem, hogy amikor odamentem a Videoton-tábor elé, és megtapsoltam őket, tehát kulturáltan viselkedtem, a szurkolók még akkor sem felejtették el a gyűlöletet. Ha még ilyenkor is látom a szemükben a gyűlöletet, akkor egy kicsit gondban vagyok, és el vagyok keseredve.

- Magyarországon a Videoton szupercsapatot szeretne építeni, már most is játszott négy új igazolás. Milyen benyomásai voltak a magyar bajnokról?
- Jó csapat a Videoton, ám egy ütőképes együttes kialakítása hosszú idő munkája. Sok sikert kívánok nekik, de remélem, hogy mi fogunk továbbjutni. A jövőt tekintve viszont azt kívánom, hogy sikerüljön a fehérváriaknak egy nemzetközileg erős csapatot építeniük.

- Kinek a játéka tetszett a Videotonból?
- Polonkai Attila nagyon meglepett, nagyon jó meccset játszott. Nem számítottam arra, hogy ilyen jól tud futballozni.

Szabics gólja 0:59-nél látható:


- Elek Ákos a meccs után azt mondta, hogy szerinte kezezés után szerezte a gólját. Egyetért?
- Ákos nagyon elhamarkodottan nyilatkozott, a helyében előtte megnéztem volna a felvételt. Ez a nyilatkozat nem vet rá túl jó fényt.

- Mit gondol, jó döntés volt a Videoton részéről Paulo Sousa szerződtetése?
- Kívülről ezt én nem tudom megítélni, de az a baj, hogy erről belülről sem fog egy játékos sem konkrét véleményt mondani, nem fog negatív hangvételű nyilatkozatot adni, mivel minden futballista félti a helyét. Idővel fog csak eldőlni, hogy jó döntés volt-e a kinevezése. Erre a kérdésre most senki nem fog objektív választ adni, majd akkor, ha esetleg Sousa már nem lesz a Videoton edzője.

- A Grazban mennyire számít sztárnak?
- Nagyon nagy szeretet övez a klubnál és a szurkolók körében, nagyon szeretik itt a labdarúgást, így jól érzem magam.

- Ezek szerint jó döntés volt visszatérni a Sturmhoz?
- A lehető legjobb.

- Ha a Videotonon túljutna a Sturm, még újabb két kört is vennie kellene a csoportkörhöz. Képesnek tartja erre a csapatát?
- Igen, de először ebből a párharcból kell továbbmennünk, nem hiszem, hogy már most a BL-csoportkör sorsolására kellene készülnünk. A főtáblához a szerencsés sorsolás is hozzátartozik, és ebben most nem volt szerencsénk, hiszen a Videoton a legerősebb ellenfélnek számított a sorsoláskor. Remélem, hogy - már ha továbbjutunk - a további fordulókban szerencsésebbek leszünk.

Forrás: MTI/Földi Imre
Forrás: MTI/Földi Imre

- Nem tartja igazságtalannak, hogy - a topligák nem bajnok sztárcsapataival ugyan nem kerülhet össze, de - három kört is vennie kell egy osztrák vagy egy magyar bajnoknak a BL-főtáblához?
- Inkább azt tartom borzasztó nagy szervezési hibának, hogy ha egy bajnokcsapat a második kört nem éli túl, akkor véget ér a nemzetközi szereplése, ha egyet túlél, de utána kikap, akkor mehet csak az Európa Ligába. Nincs olyan európai topcsapat, amely a bajnokság előtt játssza a két legfontosabb meccsét, nekünk pedig rögtön az idénystart előtt csúcsformába kell kerülni, és odafigyelni, nehogy kiessünk. Júliusban, egy alapozás után nagyon nehéz azonnal jó formába lendülni, hiszen a szezon előtt a terhelésre helyezzük a hangsúlyt, így viszont tétmeccseken kell összerázódni és formába lendülni. Egy év munkáját teheti tönkre ez a szervezési hiba, hiszen az olyan, selejtezőkben induló bajnokcsapatok, mint a Sturm vagy a Videoton, egy évig azért harcoltak, hogy a nemzetközi kupában induljanak, és ezt két meccsen azonnal tönkretehetik.

- Ha a Videotont összehasonlítja azzal a Fradival, amelyben ön játszott, melyik csapat volt erősebb?
- A Fradival való összehasonlítás számomra elég kényes kérdés, hiszen én onnan lettem felnőtt játékos, úgyhogy elfogult vagyok. De ha reálisan nézzük, akkor a szurkolótábor, illetve az egész közeg miatt, ami a Fradi körül van, összehasonlíthatatlan a két egyesület. Nemzetközi szinten Magyarországról csak a Fradi tud helytállni, persze ettől még lehet, hogy a Videoton továbbjut ellenünk. A tradíciók alapján az FTC óriási klub a Videotonnal szemben.

- Gera Zoltán az [origo]-nak néhány napja azt mondta, hogy egyszer még szeretne a Ferencvárosban játszani, ha a csapat a bajnoki címért és a BL-részvételért harcolna. Ön is így van ezzel?
- A Sturmhoz még három évig szerződést köt, így abszolút nem gondolkodom most azon, hogy hová sodorhat még az élet. A Fradi mindig is egy opció marad, de most a Sturm Graz játékosa vagyok, és teljesen erre koncentrálok.