Vágólapra másolva!
Az Újpest FC labdarúgócsapata szerdán közleményben tudatta, egyoldalúan szerződést bontott a klub egykori csatárával, a sportigazgatóként dolgozó Kovács Zoltánnal. Bartha Csaba ügyvezető igazgató szerint olyan embert keres a klub, aki megfelel a klubvezetés által meghatározott kívánalmaknak, de ezekről bővebben nem kívánt nyilatkozni. Azt viszont elárulta, a közeljövőben lesznek még személyi változások Újpesten. Informátorunk szerint Kovács megítélése elég "gáz volt" már a szurkolók között is.

"Az Újpest FC egyoldalúan szerződést bontott Kovács Zoltán sportigazgatóval, aki 2010. január 6-tól töltötte be ezt a posztot klubunknál, azt megelőzően pedig 2009 júliusától utánpótlás-igazgatóként dolgozott. Az Újpest FC a sportszakmai feladatok stratégiai irányítását a jövőben más szakemberre bízza, akit augusztus elejéig nevez meg" - áll a lila-fehér labdarúgócsapat szűkszavú közleményében, amely a konkrét okokra nem tért ki.

Az [origo] megkereste Bartha Csabát, az Újpest új ügyvezető igazgatóját, aki szerint a következő két-három hétben megnevezik majd az utódot.

"Kovács Zoltánnal egyoldalúan bontott szerződést a klub, elsősorban azért, mert más sportszakmai stratégia mentén szeretnénk továbbhaladni, ehhez pedig olyan sportigazgatót keresünk, aki a klubvezetés által meghatározott kívánalmaknak megfelel. Nem könnyű a helyzetünk, de meg kell tennünk mindent, hogy megtaláljuk az a sokrétű, rutinos szakembert, akire a klubnak szüksége van" - mondta.

Kérdésünkre, vajon melyek azok a kívánalmak, amelyeket a klub támaszt egy sportigazgatóval szemben, Bartha kitérő választ adott. "Erről azért nem szeretnék beszélni, mert akkor érintenem kellene, hogy Kovács miben nem felelt meg számunkra. Ezt pedig jelen pillanatban a klub belügyének tekintem. Az biztos, folyamatosan jár az agyam, kik jöhetnének szóba, hiszen nem ma reggel pattant ki a fejünkből, hogy megtegyük ezt a lépést."

Miután Bartha korábban Debrecenben sportigazgatóként dolgozott, adódott a kérdés, elvállalná ezt a posztot? "Nem ezért szerződtettek, én ügyvezető igazgatónak jöttem. Hogy nekem megfelelne-e Bartha Csaba, mint sportigazgató? Nem tudom, nehéz magamról és a korábbi munkámról elfogulatlan véleményt mondanom."

Bartha: Nem vagyok én békebíró

A sportvezető kinevezését követően jelezte, a klub hibáit látva biztosan lesznek még változtatások. Ennek egyik lépése Kovács Zoltán menesztése, várható-e még újabb lépés, tettük fel az újabb kérdést. "Igen, várható. A napokban meg fognak jelenni újabb hírek, a futballcsapatot működtető gazdasági társaság néhány embertől megválik, újakat vesz majd fel."

Bartha rövid újpesti munkássága alatt egy sikert már elkönyvelhetett, sikerült maradásra bírnia Rajczi Pétert, aki úgy nyilatkozott, az új ügyvezetőnek köszönhető, hogy mégsem távozott Újpestről.

"Nem örültem ennek a nyilatkozatnak, mert nem vagyok én békebíró, aki igazságot tesz" - hárította el a felvetést Bartha. "Próbáltam a felek álláspontjait mérlegre tenni, hogy az az Újpest számára a lehető legjobban kamatozhasson. Rajczi, meggyőződésem, hogy a magyar NB I egyik meghatározó csatára, a góljaira nagy szükség lesz. A felek között egyébként sem voltak kibékíthetetlen ellentétek, inkább csak kommunikációs problémákat láttam. Szerencsére mindenki rugalmas volt, a csatár mellett Kovács Zoli és Mészöly Géza vezetőedző is, így visszafordítható volt a folyamat, és Rajczi nem távozott."

"A semmittevő sleppet is ki kellene rúgni"

Az Újpest szurkolói ügyeit jól ismerő informátorunk szerint Bartha kinevezése egyértelműen jelezte, Kovács sorsa megpecsételődött. "Bartha Csaba megérkezése egyben Kovács halálos ítélete is volt, noha az új ügyvezető jelezte, nem az ő helyére érkezett."

Felvetésünkre, mit szólnak majd az újpesti drukkerek ahhoz, hogy egy volt debreceni sportvezető kirúgta a klub ikonját, informátorunk azt mondta, Kovács megítélése az utóbbi időben már elég "gáz volt" a szurkolók között is.

Forrás: MTI

"Anno azért nevezték ki, hogy villámhárítóként tevékenykedjen a klubvezetés és a szurkolók között, ő nyugtatott, hogy ne legyenek balhék, próbált közvetíteni. Sportigazgatóként azonban mindent másképp csinált, leváltatta a szurkolók előénekesét, eladta a legjobbjainkat, például Mitrovicot. De itt van Rajczi esete, akit szintén ő rúgott ki, de Bartha kinevezését követően Peti vissza is tért a csapathoz."

(Cikkünk megjelenése után jelentkezett a szurkolók előénekese, aki cáfolta a megjelenteket, rosszindulatú és pontatlan félremagyarázásnak minősítette leváltásának hírét - a szerk.)

Informátorunk úgy véli, se Kovács, se az Újpest FC többségi tulajdonosa, Tolnai Sándor nem volt képes szponzorokat hozni, noha ez Zalaegerszegtől Diósgyőrig sok csapatnak sikerült.

"Bartha érkezésével talán javul a helyzet, bár Kovács mellett a semmittevő sleppet is ki kellene rúgni. A Pápa elleni nyitófordulóban például botrányos volt a jegyárusítás, volt ismerősöm, aki háromnegyed óra alatt, a mérkőzés 25. percére jutott be a stadionba. A helyzet megoldására nem volt ember. Arra viszont igen, hogy valaki a fórumot böngéssze, és feljelentést tegyen az ellen, aki Tolnait ócsárolta."

A szurkolók Mészöly menesztését vizionálják

Az Újpest egyik szurkolói oldalán, a Hajralilak.hu-n megoszlanak a vélemények, de a többség szerint nem feltétlenül baj, hogy Kovácstól megvált a klub. LilaVér szerint "kell egy olyan sportigazgató, akinek vannak kapcsolatai, tud szponzort szerezni", Zsozsoka pedig már Mészöly Géza helyét sem érzi bebetonozottnak: "Bartha megmondta, hogy kitakarít. Helyes! Mostantól Géza sincs biztonságban."

A mocskosfradi nevű kommentelő úgy gondolja, Kovács "amilyen jó focista volt, olyan szar vezető", bakker szerint pedig "Újpesten nem lehet egy pályakezdőre bízni egyetlen fontos pozíciót sem".

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mellettem az utódom? Véber György és Mészöly Géza

A drukkerek már azon is morfondíroztak, ki lehetne megfelelő edző Mészöly után, így bedobták az ősújpesti Urbán Flórián és Véber György mellett Sisa Tibor és Tomislav Sivic nevét is.

Kovács Zoltánt délután ugyan sikerült utolérnünk, de későbbi visszahívást kért, telefonját azonban ezt követően már nem vette már fel.