Vágólapra másolva!
Gól nélküli döntetlent játszott csütörtök este a Kecskemét az Aktobével az Európa Liga második selejtezőkörében. Mivel az első mérkőzés 1-1-re végződött, a kazah csapat idegenben szerzett góllal továbbjutott.

Európa Liga, második selejtezőkör, visszavágó:
Aktobe (kazah) - Kecskemét 0-0
Aktobe, Centralnij-stadion, 14 ezer néző, v: Bojko (ukrán)
Aktobe:
Szigyelnyikov - Csicsulin, Primus, Szmakov, Kenzsiszarjev - Kosztics, Logvinyenko (Szemjonov, 79.), Mane, Hairullin - Maletic (Avercsenko, 93.), Djilasz (Liszankov, 75.)
KTE: Ribánszky - Alempijevic, Radanovic, Balogh, Mohl - Cukic (Dosso, 84.), Ebala (Bertus, 84.), Savic - Gyurcsó (Listingi, 72.), Tököli, Foxi
Összesítésben 1-1, továbbjutott az Aktobe, idegenben lőtt góllal

Mindenképpen gólt kellett volna szereznie a Kecskemétnek a továbbjutáshoz Aktobében, ám hiába voltak meg ehhez a helyzetei, nem sikerült bevinni a kulcsfontosságú találatot. A hazaiak ugyanakkor többet támadtak, kézben tartották a mérkőzést, jellemző, hogy végül tíz szögletig jutottak, míg a vendégek csak egyet végezhettek el. Az Aktobe a következő körben az orosz Alanyija Vlagyikavkazzal meccselhet majd.

Élő közvetítés

Az első percben mindjárt egy magyar helyzet: Mohl lőtt kapura, de pontatlanul célzott. A hatodik percben ismét Mohl villant: kiharcolt egy szabadrúgást mintegy húsz méterre az ellenfél kapujától, ám Ebala beadása túl mélyre sikerült. Kisvártatva a hazaiak is veszélyeztetnek: Szmakov szabadját Ribánszky védi, majd Gyurcsó kap sárga lapot egy szabálytalanságért. Tizenhét perc után egyetlen lövés sem találta el a kaput (így Logvinyenkóé sem az imént), a Kecskemét ötször szabálytalankodott, az Aktobe kétszer. Lassan fölénybe kerültek a hazaiak, de a Kecskemét sem veszélytelen: egy kontra végén Tököli elől tisztáznak üggyel-bajjal a védők.

A félidő hajrájára le kell vinni a pályáról az első mérkőzés KTE-s gólszerzőjét: Radanovicnak Kosztics csúszott oda, az Aktobe sárga lapokban egyenlített. Szögleteket gyakorolnak a kazahok, az egyik után Ribánszky bravúros mozdulattal üti ki a léc alá tartó labdát. Zsinórban négy szöglettel a hazaiak 5-0-ra elhúztak ebben a műfajban. Tököli elől Szigyelnyikov szedi fel a labdát, majd a magyar csatár Foxinak ad remek labdát, ám az afrikai csatár fölé durrant. Tököli még lesre szalad a 41. percben, aztán a hajrá a hazaiaké, félidő. Gól nincs, ha így marad, a Kecskemét kiesik.

Továbbra is kazah fölény jellemzi a játékot, a csapatkapitány Szmakov lövését blokkolták a magyar védők. Folyamatosan nyomás alatt áll a vendégek kapuja, a szögletek aránya már 9:1, a kapuralövéseké 10:6. Hosszú idő után KTE-helyzet, Cukic lövésénél résen van Szigyelnyikov. Mindössze tíz perce maradt Tomislav Sivic csapatának, hogy összehozzon egy gólt, és kicsikarja a továbbjutást. A szerb edző a 84. percben kettős cserét hajt végre, az eredmény egy blokkolt Listingi-lövés. A Kecskemét már húsz faultnál és öt sárga lapnál jár, az Aktobénél ugyanez tizenegy-null. Végül lett kazah lap is: Avercsenko beállt a 93. percben, majd egy percre rá begyűjtött egy lapot. Az utolsó helyzet Dossóé volt, de nem találta el a kaput, ezzel vége a Kecskemét EL-kalandjának, idegenben lőtt góllal az Aktobe jutott tovább.

Előzmények

Négyórás repülőút után érkezett meg szerdán a Kecskemét Kazahsztánba, ahol azóta edzett is, méghozzá félhomályban. "A lámpasorok nagyon alacsonyan vannak, ami a magas labdáknál nagyon zavaró lehet, másrészt a fényerő elmarad a megszokottól" - írja a 14 ezres stadionról a magyar klub honlapja. A találkozót az eredeti tervekkel ellentétben nem közvetíti a DIGI Sport. "A kazahok nem tudják biztosítani a megfelelő minőséget" - áll az indoklás a Kecskemét honlapján.

Továbbjutás esetén az orosz Alanyija Vlagyikavkazzal meccselhet a KTE, márpedig a lila-fehérek szurkolói bizakodóak: a nagy többség továbbjutást vár az egyesületi honlapon lévő szavazáson.