Vágólapra másolva!
Csakúgy, mint az előző fordulóban a norvég Tromsö ellen, a skót Hearts csapatával szemben is 1-1-es döntetlent ért el hazai, székesfehérvári környezetben a Paks labdarúgócsapata az Európa Liga selejtezőjének 3. fordulójában.

Eredmény, Európa Liga, selejtező, 3. forduló, 1. mérkőzés
MVM Paks - Hearts (skót) 1-1 (1-1)
Székesfehérvár, 2000 néző
v.: Mattias Gestranius (finn)
Paks: Csernyánszki - Heffler T., Fiola, Sifter T., Báló - Bartha, Sipeki, Böde, Vayer - Magasföldi (Montvai, 66.), Kiss T.
Hearts: Kello - McGowan, Mrowiec, Zaliukas, Grainger - Black, Jónsson, Obua, Hamill, Templeton (Novikovas, 82.) - Sutton (Stevenson, 79.; Elliott, 94.)
gól: Sipeki (32.), illetve Hamill (45+2., büntetőből)
sárga lap: Böde (45.), Vayer (71.), Montvai (92.), illetve Black (82.)

Megilletődötten kezdtek a hazaiak, az első félórában jószerével a felezővonalat sem lépte át a paksi csapat. A skótok mezőnyfölénye azonban helyzetekben nem mutatkozott meg, a beadásokat Csernyánszki magabiztosan hatástalanította, a lövések többségét a védők blokkolták, amikor nem - mint például Obua és Sutton 16 méteres kísérleteinél - akkor a támadók vétették el a célt.

Az első valamirevaló paksi lehetőség azonban gólt eredményezett, Bartha okosan játszotta magát tisztára, lövése ugyan levágódott egy bevetődő védőről, Sipeki azonban 20 méterről okosan emelt a kapu bal felső sarkába (1-0).

A szünet előtt teljesen váratlanul egyenlített a Hearts: Böde és Sutton találkozott a 16-oson belül - a televíziós felvétel sem volt perdöntő, mert úgy tűnt, a magyar karja hozzáér a skót nyakához, ám az esés is látványosra sikeredett -, a finn játékvezető mindenesetre a szurkolók megdöbbenésére tizenegyest ítélt. A büntetőből Hamill a léc alá bombázott (1-1).

A második félidőben mindkét csapat előtt adódott jó pár helyzet, a nagyobbakat a Paks hagyta ki. Vayer és Sifter állt legközelebb a gólhoz, előbbi szabadrúgásból lőtt nem sokkal a jobb kapufa mellé, utóbbi pedig szöglet után fejelt, Kello kapus és a kapufa azonban közös erővel hárított.

Gól már nem esett, így az MVM Paks döntetlennel utazhat a jövő csütörtöki, edinburgh-i visszavágóra.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kis Károly, az MVM Paks vezetőedzője: "Tudtuk, hogy egy szervezetten futballozó, erős csapattal fogunk játszani. Arra is számítottunk, hogy a Hearts a párharcokra helyezi majd a hangsúlyt, így is történt. Azt gondolom, hogy csapatom mindent megtett a győzelemért, voltak ötletes támadásaink. Voltak lehetőségeink, a végjátékban akár el is dönthettük volna a találkozót. A játékvezetőket nem szoktam minősíteni, ezúttal azonban azt kell mondanom, hogy nem voltak egyenlők a feltételek. És itt nem csak a 11-es előtti szituációra gondolok. Nem lesz könnyű dolgunk Edinburgh-ben, hiszen a Heartsot 17-18 ezer fanatikus buzdítja, de nem fogjuk feladni, mindent megteszünk a továbbjutásért."

Jim Jefferies, a Hearts vezetőedzője: "Nagyon jól kezdtük a mérkőzést, az elején mi domináltunk. Egy eladott labdából kaptunk egy buta gólt, de a szünet előtt jogos büntetőből egyenlítettünk. A tizenegyesről annyit: amikor készülődtünk a szabadrúgás elvégzésére, a játékvezető figyelmeztette a paksi játékosokat, hogy tegyék le a kezüket... Jó eredményt értünk el, ez biztató a visszavágó előtt. Tudom, hogy a Paks Tromsőbe is 1-1-el utazott, de mi nem tesszük meg nekik azt a szívességet, hogy kiengedjük a kezünkből a továbbjutást."

Első félidő:

A Hearts kezdte a mérkőzést, a kezdés előtt öt perccel befutott egy 40-50 fős paksi tábor a lelátó azon részére, ahol egyáltalán nincsenek szurkolók, zászlókkal, dobokkal stb és belekezdtek a "Harcoljatok, harcoljatok" rigmusba. A lelátón mintegy kétezren lehetnek, ebből 60-70 skót drukker.

A 4. percben egy bal oldali beadást Sutton csak megcsúsztatni tudott középen, így a labda nem ment kapura. A 8. percben a középre húzódó Bartha fordult le gyönyörűen védőjéről, majd 22-23 méterről lőtt, nem sokkal a jobb kapufa mellé.

Közben befutott a második skót szurkolócsapat is, már kb. 100-150-en vannak - tele is aggatták a kerítést zászlóikkal.

A 12. percben zavar támadt a paksi védelemben, Obua ugrott a bekkek közé, de 16 méterről a léc fölé lőtt. Nyolc perccel később Sutton ugyanonnan próbálkozhatott, szerencsére ugyanolyan rosszul.

A játék többnyire a paksi térfélen zajlott, a magyarok pillanatokra tudták csak megtartani a labdát. Szerencsére komoly támadásokra nem futotta a vendégek erejéből, a 27. percben ugyan Obua, majd Black is lőhetett, de mindkétszer elakadt a védőkben a labda.

A 30. percben két skót is megsérült, Sutton szemöldöke felszakadt, Black a lábát ápoltatta - ezt az intermezzót pedig kihasználta a Paks. Egy remek labdakihozatalt követően Bartha játszotta magát tisztára, 18 méteres lövését a közelében álló skót bekk blokkolta, a felperdülő labdát Sipeki kapásból okosan kapura emelte, a kint álló Kello pedig hiába kapaszkodott (1-0).

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A 41. percben egy veszélyes bal oldali beadást az addig magabiztos Csernyánszki kiejtette, de a védők felszabadítottak. A bíró két perc hosszabbítást jelzett, annak elején egy középre ívelt szabadrúgásra Sutton indult, úgy tűnt, Böde érthetetlen módon akadályozta, a finn játékvezető határozottan büntetőt adott. A tizenegyest Hamill középre a léc alá vágta (1-1) - véget is ért a félidő.

Második félidő:

Folytatódott a mérkőzés, a 48. percben Templeton veszélyeztetett, de egy jó cselt követő éles, bal oldali beadása elment a kapu előtt. Egy perc múlva Böde próbálkozott távolról, de jócskán kapu fölé bikázott.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az 57. percben Kiss Tamás adott remek labdát Hefflernek, aki betört a büntetőterületen belülre, majd jobbról lőtt, de a bekkek mentettek.

A 62. percben McGowan jobb oldalon az alapvonalig verekedte magát, középen Templeton nagyon várta a labdát, Csernyánszki azonban bravúrral hatástalanította a beadást. A 68. percben Hamill lövését Csernyánszki bravúrral védte, Sutton három lépésről azonban az üres kapu fölé fejelte a kipattanót.

A 73. percben Sifter fejesét védte Kello, majd Vayer veszélyes szabadrúgása ment a kapu mellé. A hajrában két skót cserét lehetett feljegyezni, a Paks támadásaiban már nem volt erő.

A vége 1-1 lett, a Paks abban reménykedhet, a Tromsö ellen ugyanilyen eredményt ért el a csapat, és idegenben kiharcolta a továbbjutást.

Előzmények:

A legutóbbi NB I-es szezonban ezüstérmet szerzett, kizárólag magyar játékosokat foglalkoztató tolna megyei együttes az EL-selejtező első fordulójában az andorrai Santa Colomát búcsúztatta kettős győzelemmel, majd a következő körben a hazai 1-1-es döntetlent követően múlt csütörtökön bravúros játékkal 3-0-ra verte vendégként a norvég Tromsöt.

A Hearts elleni összecsapás főpróbája azonban már nem sikerült ilyen jól: Kis Károly tanítványai kiütéses, 4-0-s vereséget szenvedtek a bajnoki címvédő Videoton otthonában az NB I második fordulójának vasárnapi találkozóján. Ezzel szemben a Hearts szombaton nem kis meglepetést okozva a címvédő Glasgow Rangers vendégeként elért 1-1-es döntetlennel rajtolt a skót pontvadászatban.

A skótok csapatkapitánya, a litván Marius Zaliukas a Sky Sportnak elárulta, korábbi csapattársával, a 2007-ben szintén Hearts-játékos Linas Pilibaitisszal egyeztetett az esélyekről. Azért vele, mert Pilibaitis jelenleg a Győrben futballozik, így testközelből ismerheti a magyar együttest.

"Linas azt mondta, a Paks nem a legjobb csapat Magyarországon, de játékosai a mérkőzés utolsó másodpercéig nagyon keményen küzdenek minden labdáért" - mondta Zaliuskas. "Nagyon meglepett bennünket a Tromsö elleni idegenbeli sikerük, mert mindenki azt mondta, a norvég csapat erősebb. De hát ilyen a futball."

A skótoknál egyedül David Obua játéka volt kérdéses, az ugandai válogatott labdarúgó útlevele ugyanis lejárt, így később tudott a csapat után utazni, de végül ott volt a kezdőcsapatban. A hazaiaknál Éger László sárga lapjai miatt nem léphetett pályára, így Sifter lépett vissza a helyére a védelembe.