Vágólapra másolva!
Az majd csak bő három év múlva derül ki, hogy a magyar szurkolók áldani vagy átkozni fogják Ronaldót, aki a D csoportba sorsolta a labdarúgó-válogatottat a 2014-es brazíliai világbajnokság selejtezőjén. Hollandia, Románia, Törökország, Észtország és Andorra közül kellene legalább négyet megelőzni ahhoz, hogy a csapat - 28 évvel a mexikói részvétel után ismét - ott legyen a vb-n.

A magyar válogatott számára könnyű csoportbeosztás nem nagyon létezik, azonban bizonyos szempontból a 2014-es világbajnokság selejtezőin Egervári Sándor csapata nem került túlságosan erős csoportba. Az öt ellenfél közül ugyanis csak egy volt ott a legutóbbi vébén, igaz, Hollandia döntőt játszott. A többiek azonban a magyar válogatotthoz hasonlóan lemaradtak Dél-Afrikáról, sőt négy évvel korábban Németországban sem szerepeltek, ami persze egyben azt is jelenti, hogy fokozott motivációval várják a sorozatot.

Andorra verhető, NB I-ből ismerős észt légiósok

Az UEFA többi 52 tagállama között csak kevés olyan van, amely ellen a magyar válogatott még sohasem lépett pályára, de az európai csoportok sorsolását végző Ronaldónak sikerült a magyarokat az egyik ilyennel összepárosítani. Az utolsó kalapból Andorrát sorsolták Magyarország mellé, márpedig a miniállam azon kevés európai válogatott közé tartozik, amelyikkel szemben abszolút favoritnak számítunk.

Az andorraiak történetük során mindössze három meccset tudtak nyerni, mindegyiket hazai pályán, tétmérkőzésen pedig csupán egyszer győztek - még 2004-ben Macedónia ellen. A 2006-os vébé selejtezője volt az egyetlen sorozat, ahol egyáltalán pontot szereztek, a jelenlegi Eb-selejtezők során eddig mind a hat találkozójukat elveszítették. Az andorrai válogatott játékosainak többsége otthon játszik, vagyis amatőr, páran a spanyol alacsonyabb osztályokban futballoznak, és csak a hátvéd Ildefons Lima profiskodik Svájcban, a Bellinzona csapatában.

Az ötödik kalapból már korántsem sikerült ilyen kellemes ellenfelet kapni, hiszen Észtország jutott a magyar csapatnak. Az észtek még soha, egyetlen nagy tornára sem jutottak ki, a FIFA-világranglistán a legjobb helyezésük a 60. pozíció volt, amit viszont még 2002 decemberében értek el.

Fotó: AFP/Evaristo Sa
Ronaldo nem a legjobbkor húzta ki a "Hungary" feliratot -
az A, az E vagy a G csoport talán könnyebbnek tűnik

A balti állam az évtized elején a holland iskolában bízva próbált meg előrelépni, hiszen 2000 és 2007 között két holland szakember ült a nemzeti csapat kispadján: előbb Arno Pijpers, majd Jelle Goes, de a nagy áttörés velük sem jött össze. Tarmo Rüütli 2008 óta szövetségi kapitány, és a jelenleg is zajló Eb-selejtezők során a csapat rendkívül figyelemre méltó eredményt ért el azzal, hogy idegenben 3-1-re legyőzte Szerbiát. Más kérdés, hogy ezenkívül csak egyszer nyert a csapat (otthon a feröeriek ellen), de a fentiek is jelzik, hogy az észtek ellen már egyetlen válogatott sem mehet biztosra.

A magyar-észt futballkapcsolatok az elmúlt időszakban egyébként is intenzívebbé váltak, a magyar klubok ugyanis előszeretettel igazolnak Észtországból. Jelenleg az NB I-ben három észt szerepel (Vjatseslav Zahovaiko - Debrecen, Jarmo Ahjupera - Győr, Sander Puri - Pápa, utóbbi kettő aktuális válogatott), de megfordult Győrben a jelenleg Angliában légióskodó, és a nemzeti tizenegyben alapembernek számító Tarmo Kink is.

Románia már nem a régi, de a magyarokat 1999 óta ötször legyőzte

Azt, hogy a magyar válogatott a kiemelés során a harmadik kalapba került, alapvetően mindenki sikerként könyvelte el, de miután az elméletileg nálunk gyengébbnek számító csapatok közül Romániát kaptuk, máris nem olyan pozitív a helyzet. Keleti szomszédunknak ugyanis sokáig igazi mumusnak számítottunk, a két ország meccsei közül egészen 1999-ig a románok egyszer sem tudtak győzni - azóta viszont mind az öt találkozón ők diadalmaskodtak. A két válogatott összecsapásain garantált a parázs hangulat a pályán és a lelátón is, és a román együttes már korántsem olyan erős, mint pár évvel ezelőtt, amint azt a kiemelés során elfoglalt helye is mutatja. Románia a 2000-es Európa-bajnokság óta csupán egyetlen nagy tornára tudott kijutni (a 2008-as Eb-n a csoportból nem lépett tovább), és bár Adrian Mutu személyében van egy nemzetközi klasszisa, az eredmények nem az elvárásoknak megfelelően alakulnak.

A szombaton, Rio de Janeiróban tartott sorsoláson az 53 európai együttest nyolc hat- és egy ötcsapatos selejtezőcsoportra osztották. A csoportok győztesei egyenes ágon kijutnak a vb-re, a fennmaradó négy helyért pedig a nyolc legjobb második rájátszásban küzd majd meg. A selejtezők 2012. szeptember 7-én rajtolnak.

Az európai csoportok:
A csoport: Horvátország, Szerbia, Belgium, Skócia, Macedónia, Wales
B csoport: Olaszország, Dánia, Csehország, Bulgária, Örményország, Málta
C csoport: Németország, Svédország, Írország, Ausztria, Feröer-szigetek, Kazahsztán
D csoport: Hollandia, Törökország, Magyarország, Románia, Észtország, Andorra
E csoport: Norvégia, Szlovénia, Svájc, Albánia, Ciprus, Izland
F csoport: Portugália, Oroszország, Izrael, Észak-Írország, Azerbajdzsán, Luxemburg
G csoport: Görögország, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Litvánia, Lettország, Liechtenstein
H csoport: Anglia, Montenegró, Ukrajna, Lengyelország, Moldova, San Marino
I csoport: Spanyolország, Franciaország, Fehéroroszország, Grúzia, Finnország.


Eb-selejtezőcsoportjukban a románok a negyedik helyen állnak Franciaország, Fehéroroszország és Bosznia-Hercegovina mögött, Albániával azonos pontszámmal, és utóbbi ellen hazai pályán csak egy 1-1-es döntetlenre voltak képesek. A kvalifikációra kevés esélyük van, és ha nem vigyáznak, akár még az a szégyen is megeshet velük, hogy csak ötödikek lesznek, csakúgy mint a 2010-es vébé selejtezői során. A jelenlegi szövetségi kapitány, Victur Piturca júniusban vette át a csapat irányítását, miután Razvan Lucescu a Bosznia-Hercegovina elleni hazai 3-0-s győzelem után lemondott. Lucescu előtt egyébként Piturca ült a kispadon, ő juttatta ki a csapatot a 2008-as és a 2000-es Eb-re is (utóbbi tornán aztán már Jenei Imre irányította a válogatottat), vagyis, ha valaki, akkor Piturca összekaphatja a csapatot, amelyből azonban - a már említett Mutut leszámítva - hiányoznak a kivételes képességű focisták. Az Inter védője, Cristian Chivu májusban mondta le a válogatottságot, de a keretben azért így is hemzsegnek a topligákban szereplők.

A svédek helyett a törökök

A második kalapnál a magyar drukkerek azért imádkoztak, hogy végre elkerülje a válogatott Svédországot, ami össze is jött, de Törökországgal sem lehetünk boldogabbak. A törökök 2002-ben világbajnoki bronzérmet nyertek, de azóta egyik vébére sem jutottak ki - igaz, a 2008-as Európa-bajnokságon szintén elődöntőt játszhattak. Az ország labdarúgása jelenleg nincs a legjobb állapotban, amint azt a nemrégiben kirobbant bundaügy is mutatja, de a válogatottban hatalmas a potenciál, a kispadon pedig Guus Hiddink személyében egy egészen kiváló szakember ül (akinek a szerződése viszont csak 2012 nyaráig szól). Ezzel együtt az Eb-re való kijutás sem lesz egyszerű a törököknek: a csoportelsőség biztosan Németországé lesz, és a csapat jelenleg Belgiummal áll nagy küzdelemben a pótselejtezőt érő második helyért.

Forrás: AFP/Antonio Scorza

Pedig a keretet egészen kiváló futballisták alkotják: a középpályás Nuri Sahin a nyáron igazolt a Borussia Dortmundból a Real Madridba, ahol honfitársa, Hamit Altintop is a klubtársa lesz. A válogatott keretben a hazai sztárklubok (Galatasaray, Fenerbahce, Besiktas) legjobbjai mellett találhatunk játékosokat a német, a spanyol és a francia élvonalból is, hazai pályán pedig a félelmetes közönség még a legedzettebb bírókra is nyomást gyakorol. Elég, ha csak a legutóbbi török-magyar meccsre gondolunk: 2007-ben Eb-selejtezőn a skót Stuart Dougal erősen vitatható ítéletei kellettek ahhoz, hogy a hazaiak 3-0-ra nyerni tudjanak. Ez volt egyébként sorozatban a harmadik vereségünk a törökök ellen.

Törökország - Magyarország 3-0 (Eb-selejtező, 2007):


Már megint a hollandok

A legjobb európai válogatottak közül az a Hollandia jutott a magyar válogatottnak, amelynek játékerejéről nem is olyan régen első kézből szerezhettünk bizonyságot. A két csapat ugyanis a mostani selejtezősorozatban is egy csoportban szerepel, és Hollandia Budapesten 4-0-ra nyert, majd Amszterdamban egy valamivel szorosabb, és mindenképpen szórakoztatóbb találkozón 5-3-ra verte a magyar együttest.

A hollandok a legutóbbi vébén ezüstérmesek voltak, az aktuális FIFA-világranglistán a második helyet foglalják el, és a csoportban abszolút favoritnak számítanak, akik ellen bármelyik együttes számára bravúrt jelentene a pontszerzés. Magyarország számára pedig különösen, hiszen a két együttes legutóbbi hét találkozóját egyaránt a hollandok nyerték, mégpedig összesítve 26-5-ös gólaránnyal. A csapat jelenlegi szövetségi kapitányának, Bert van Marwijknak a szerződése egyébként 2012-ig érvényes, vagyis elképzelhető, hogy a vébéselejtezők során már nem ő fogja irányítani a holland válogatottat.

Ami a többi európai csoportot illeti, a kiemeltek közül mindenki szerette volna elkerülni a második kalapba beosztott franciákat - ez végül a spanyoloknak nem jött össze, ami azt jelenti, hogy Spanyolország és Franciaország közül az egyik biztosan minimum pótselejtezőt játszik. Rendkívül pikánsnak ígérkezik az A csoport, ahol az egykori Jugoszlávia három tagállama (Szerbia, Horvátország és Macedónia) is összekerült egymással, de a német-osztrák találkozóknak is jelentős múltjuk van. Az angol drukkerek pedig kelet-európai körútra indulhatnak, hiszen csapatukkal egy csoportban van Montenegró, Ukrajna, Lengyelország és Moldova is.

www.global-soccer.eu