Vágólapra másolva!
A Chelsea-é az egyik legidősebb keret az angol élvonalban, kilenc játékos is elmúlt már harminc, köztük John Terry, Frank Lampard és Didier Drogba is, akik évek óta a csapat alapemberei. A londoniak nyáron kinevezett edzője, André Villas-Boas alig idősebb náluk, és éppen neki kellene megfiatalítania a keretet, miközben az eredményességre is figyelnie kell.

A Chelsea új szakvezetőjét, André Villas-Boast gyakran hasonlítják José Mourinhóhoz, hiszen éveken keresztül volt a segítője, vezetőedzőként pedig első sikereit ugyanúgy az FC Portónál érte el, mint egykori mentora. Karrierjük egyelőre párhuzamosan fut, hiszen Villas-Boas a nyáron Portóból Londonba szerződött, és a Stamford Bridge-en nem akármilyen feladat vár rá - neki kellene levezényelnie azt a generációváltást, amelynek során a még Mourinho által felépített csapat átalakul.

Az alapcsapat öt év alatt alig változott

Mourinho 2004 nyarától 2007 szeptemberéig irányította a Chelsea-t, amely a vezérletével két bajnoki címet, két FA-kupát és egy ligakupát nyert. A csapat távozása óta mindössze egyszer végzett a Premier League élén, tavaly lett aranyérmes Carlo Ancelottival, azonban miután az olasszal az előző szezonban trófea nélkül maradt, így Roman Abramovics nem hosszabbította meg szerződését. Viszont gyorsan lecsapott Villas-Boasra, aki korábban Mourinho mellett éveken keresztül dolgozott a Chelsea szakmai stábjában.

Mindez azért jelent előnyt a számára, mert ennek köszönhetően remekül ismeri a keret nagy részét, a Chelsea ugyanis csak keveset változott Mourinho távozása óta. Ancelottival kapcsolatban gyakran felmerült az a kritika, hogy tulajdonképpen még mindig a portugál által összerakott csapattal nyert bajnokságot, és való igaz, hogy az együttes magja még mindig ugyanaz, mint öt évvel ezelőtt. Mourinho utolsó teljes szezonjában, a 2006-2007-es idényben Petr Cech, Frank Lampard, John Terry, Didier Drogba, Ashley Cole ugyanúgy alapember volt, mint az előző szezonban - Michael Essien pedig csak sérülése miatt nem számított meghatározó játékosnak Ancelotti alatt. Salomon Kalout és John Obi Mikelt szinten Mourinho építette be, ő hozta Paulo Ferreirát is, és a portugál kérésére vették meg Florent Maloudát 2007-ben - a jelenlegi keret többsége évek óta együtt futballozik a Stamford Bridge-en.

Utánpótlás eredmények nélkül

A fentiekből következik, hogy jelenleg a Premier League-ben a Chelsea-é az egyik legidősebb keret: kilenc 30 évesnél idősebb játékosa van, többségük meghatározó csapattag. Villas-Boas ugyanakkor kifejezetten fiatal edzőnek számít, mindössze 33 éves, vagyis Didier Drogbánál és Frank Lampardnál alig fél évvel idősebb. Az angol szakírók már évek óta pedzegetik, hogy a londoniaknál előbb-utóbb generációváltásra van szükség, azonban a klub utánpótlása eddig nem nagyon termelte ki az ehhez szükséges tehetségeket - vagy a fiatalok nem kapták meg a lehetőséget arra, hogy bizonyítsanak.

A korábbi sportigazgató, Frank Arnesen 2005-ös kinevezésekor azt ígérte, hogy pár éven belül az akadémiáról sorra érkeznek majd az első csapatban bevethető focisták, azonban ebből semmi nem valósult meg, pedig a volt dán válogatott súlyos pénzekért igyekezett összevásárolni a legtehetségesebb tizenéveseket a világ minden részéről. Az Arnesen által szerződtetettek többsége távozott: Fabio Borinit az idén adták el a Parmának, Nemanja Maticot a Benficának, Franco di Santo tavaly távozott a Wiganbe, Jeffrey Brumát a Hamburgnak (ahol idén Arnesen lett a sportigazgató) adták kölcsön - és egyelőre Gael Kakuta sem több nagy ígéretnél.

Egy angol fiú lehet a befutó

Villas-Boas tudja, hogy a vezetőség tőle várja a csapat megfiatalítását, ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy mindez nem megy egyik pillanatról a másikra. "A Chelsea-nek van a második vagy harmadik legöregebb csapata a Premier League-ben, de mindez egyben nagy rutint is jelent, és tapasztaltabb focisták még mindig képesek kiemelkedő teljesítményre, ha figyelembe vesszük, hogy a mérkőzések között több pihenőre van szükségük. Meg kell találnom a megfelelő egyensúlyt a rutin és a fiatalság között" - nyilatkozta a szakember, és a felkészülési mérkőzések eredményei alapján jó úton halad. Az első néhány edzőmeccsen mindenkit kipróbált az utánpótláscsapatból, és az ázsiai túrára a legjobbakat magával is vitte.

Forrás: AFP/Ian Kington

Főleg a 18 éves középpályás, Josh McEachran (képünkön, jobbra) kapott rengeteg lehetőséget, de a 16 éves középhátvéd, Nathanial Chalobah és a 20 éves holland balhátvéd, Patrick van Aanholt is meggyőzte arról, hogy lehet rájuk számítani. "A fiatalok közül néhányan rögtön felkerülnek az első csapathoz, anélkül, hogy kölcsönadnánk őket" - jelentette ki Villas-Boas, és úgy tűnik, hogy McEachran akár a kezdők közé is bekerülhet.

Az angol középpályás az Aston Villa ellen megszerezte első gólját a felnőttek között, és a tréner szerint a legnagyobb erénye a gyors gondolkodás, illetve a rugalmassága. "Védekező és támadó középpályásként is egyaránt bevethető, remekül látja át a pályát hátulról is" - mondta a nyolcéves kora óta a Chelsea-nél futballozó McEachrenről Villas-Boas, aki a 4-3-3-as rendszer híve, és a középpályán Essien sérülése miatt nincs sok variációs lehetősége, ami szintén a fiatal játékos malmára hajtja a vizet.

www.global-soccer.eu