Vágólapra másolva!
Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó csalás vádjával a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség előállította Tolnai Sándort, az Újpest labdarúgócsapatának tulajdonosát, és az egész napos kihallgatása során döntött arról, hogy kezdeményezi őrizetbe vételét és előzetes letartóztatását. Erről várhatóan pénteken dönt a bíróság.

"A Pest Megyei Főügyészség nyomozó szerve, a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség előállította Tolnai Sándort, az Újpest FC tulajdonosát" - erősítette meg az [origo] érdeklődésére Kállai Gábor, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

Tolnai Sándort és két társát egy bank jelentette fel egy szálloda adásvételével, bérbeadásával kapcsolatos ügylet, és az azzal összefüggésben felhasznált hamis okiratok miatt. A bűncselekménnyel okozott kár a rendelkezésre álló adatok szerint 2 milliárd 284 millió 126 ezer 673 forint, melyet az ügyészség már zárolt is.

Kállai elmondta, hogy a gyanúsított kihallgatása egész nap zajlik, és bár részletes, mindenre kiterjedő vallomást tett, de nem ismerte be a bűncselekmények elkövetését, az már biztos, hogy kezdeményezni fogják őrizetbe vételét és előzetes letartóztatását. Erről várhatóan pénteken dönt a bíróság.

"Az ilyen csalás esetében a büntetési alaptétel öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés" - mondta, hozzátéve, hogy mivel nem beidézésről volt szó, hanem a hatóság által kényszerrel történt az előállítás, valószínű volt, hogy felmerül az őrizetbe vétel lehetősége.

Kállai elmondta, hogy az ügy per pillanat nem érinti az üzletember újpesti futballban vállalt szerepét. "Nem sportmenedzselési, hanem más cégben való gazdasági tevékenysége miatt hallgatják ki" - mondta.

Az Újpest FC részéről Nemes Károly kommunikációs igazgató azt mondta, miután az ügyészség szóvivője kijelentette, az ügynek semmi köze az újpesti futballhoz, okafogyottá vált, hogy ő nyilatkozzon.

"Az ügyben nem tudunk és nem is kívánunk állást foglalni, semmilyen információval nem rendelkezünk. A klub többségi tulajdonosa a City Budapest Zrt., Tolnai Sándornak közvetlen tulajdonrésze nincs a kft-ben, azaz ha lenne is ügy, az a klub működését nem érintené."

Az Újpest FC Kft.-ben az Újpesti Torna Egyleten kívül (amely jelképes részesedéssel bír) a cég tulajdonosai végső soron kizárólag offshore jellegű cégek, konkrétan két ciprusi és egy seychelle-i bejegyzésű vállalat. Az egyik ciprusi cég, a Spontefor Ltd. közvetlenül, a seychelle-i BenQ Ltd. egy száz százalékban általa birtokolt magyar kft.-n keresztül tulajdonos.

Az Újpest FC Kft.-ben főtulajdonos City Budapest Zrt. egy magyar részvénytársaság (a Taverna Holding) és három kft. közbeiktatásával a Cipruson bejegyzett Sparceas Ltd. tulajdona.

Tolnai Sándor, akit a sportsajtóban az Újpest tulajdonosaként emlegetnek, a Taverna Holding három cégjegyzésre jogosult tisztségviselőjének egyike, de a svájci lakcímmel rendelkező férfinak a magyar cégiratokból megismerhető módon egyik érintett vállalatban sincs részesedése.