Vágólapra másolva!
Kiváló főpróbát tartott a Svédország elleni Eb-selejtező előtt a magyar labdarúgó-válogatott, amely 4-0-ra nyert Izland ellen. Hajnal két gólpasszt adott, a debütáló Korcsmár és a kényszerből hátvédet játszó Varga magabiztos volt.

felkészülési mérkőzés:
Magyarország - Izland 4-0 (2-0)
Puskás-stadion, 12 ezer néző
v.: Stark (német)
Magyarország: Bogdán - Varga J., Lipták (Juhász, 46.), Korcsmár, Laczkó (Halmosi, 85.) - Vadócz (Priskin, 46.), Elek Á. - Koman, Hajnal (Koltai, 77.), Dzsudzsák (Czvitkovics, 86.) - Rudolf.
Izland: Magnússon - Saevarsson (Adalsteinsson, 74.), Sigurdsson (Valgardsson, 52.), Hreidarsson (Helgason, 68.), Gudmundsson - Bjarnason, Gunnarsson (Fjóluson, 66.), Jónsson, Gíslason - Gudjohnsen (Smárason, 85.), Helguson (Finnbogason, 46.).
gól: Koman (32.), Rudolf (45.), Dzsudzsák (59.), Elek (88.)
sárga lap: Hreidarsson (51.)

Összefoglaló

Bár a magyar válogatott volt a meccs esélyese, kérdés volt, mire megy a csapat egy olyan ellenféllel szemben, amely a számunkra kellemetlen, sok párharcra építő erőfocit játssza, ráadásul azt sem lehetett tudni, milyen formában vannak azok a játékosok, akik még nem játszottak tétmeccset az új idényben. Rudolf gyorsan elintézhette volna, hogy emelkedett legyen a hangulat a Puskás-stadionban, de nem tudta átpréselni a labdát a kapuson.

Az izlandiak eleinte távoli lövésekkel próbálkoztak, ami a magyar játékosok lövőkedvét is meghozta, Hajnal és Dzsudzsák sem akarta az ötösig becipelni a labdát, de a vendégekhez hasonlóan ők sem céloztak elég pontosan. Többet volt a labda a magyar csapatnál, de az előrejátékból hiányzott a gyorsaság és a pontosság, majd a 32. percben Koman volt előbb szemfüles, majd precíz, és máris 1-0 állt az eredményjelzőn. Előzetesen tudni lehetett, hogy a nagydarab izlandi védők között lehet helyzetet teremteni egy-egy gyors beindulással, és hogy ez egy működőképes elképzelés, azt a félidő végén a Hajnal passzával a kapust is kicselező Rudolf igazolta.

A szünetben Egervári Sándor átállt a kétékes játékra, amikor Vadócz helyett Priskint hozta be, hátul pedig a magabiztos játékkal debütáló Korcsmárt Juhásszal is összeismertette. Ahogy Korcsmár, úgy a kényszerből védővé avanzsáló Varga is a jobbak közé tartozott, többször is fontos pillanatban szerelt, labdabiztos volt, de nem vállalt többet, mint amennyi szükséges. A második felvonásban az izlandiak többször jutottak el a magyar kapuig, mint az elsőben, de mindig volt valaki, aki a legjobbkor lépett közbe. A magyar válogatott pedig azzal igazolta, jobb csapat ellenfelénél, hogy élt a felkínált lehetőségekkel, Hajnal labdaszerzése után a rendezetlen védelem csak asszisztált ahhoz, ahogy Dzsudzsák a bal alsóba lő.

Elek első válogatottbeli gólja után kiütés lett a vége, a 4-0 jobb eredmény, mint amilyenre számítottunk, de nem érdemes ebből különösebb következtetést levonni a svédek elleni meccsel kapcsolatban, mivel ők játékban és fizikálisan is más szintet képviselnek, mint az izlandiak, ráadásul van egy Ibrahimovicuk, akinek elég jó emlékei vannak ellenünk.

Percről percre, első félidő

Rudolf buktatása miatt a 3. percben jó szögből, 27 méterről lőhetett szabadrúgást a magyar válogatott, Hajnal állt a labda mögé, de jobblábas csavarása nem találta el a kaput. A hetedik percben Koman pazar passza után a leshatárról induló Rudolf került ziccerbe, de a kapust találta el. Az ellentámadásból Gíslason lőtt három méterrel a jobb alsó mellé, majd Gunnarsson mutatós emelése csapódott veszélyesen, de Bogdánnak nem kellett beavatkoznia.

A 12. percben Hajnal megint megpróbálta meglepni a kapust, 25 méteres lövése egy izlandi védő vállán is megpattant, de középre tartott, így Magnússonnak könnyű dolga volt. A 17. percben Varga passzolt az oldalvonaltól a 16-oson belülre belépő Komannak, akit hátulról kissé meglökött az egyik védő, de a német bíró úgy látta, nem ért büntetőt az eset. Pár perces üresjárat után Dzsudzsák szaporázta a lépteit az izlandi térfélen, majd 25 méterről lőtt - méterekkel a kapu fölé.

Koman már jobban célzott, a Sampdoria középpályása a 32. percben a kezdőkörből indult el, miután szemfülesen lecsapott egy rossz passzra, a védők behátráltak, ő pedig ezt kihasználva 20 méterről kilőtte a jobb alsót (1-0). Öt perccel a szünet előtt Dzsudzsák startolt egy röviden hazafejelt labdára, de nem tudta elpöckölni azt a kapus mellett, aki Hajnalt is megakadályozta, hogy az üres kapuba emeljen. Így is sikerült azonban növelni az előnyt az első játékrészben, Hajnal emelt a kezdőkörből a két védő között beinduló Rudolf elé, aki kicselezte a kifutó kapust, majd ballal a hálóba gurított (2-0).

Második félidő

Egervári Sándor két helyen cserélt a szünetben, Liptákot Juhász váltotta a védelem tengelyében, Vadócz helyére pedig Priskin érkezett, így Rudolf éktársat kapott. Priskin kishíján gólpasszal mutatkozott be, az ötössel egymagasságban adott középre, a kivetődő Magnússon hóna alatt elment a labda, de a becsúszó Hajnal nem érte el középen.

Forrás: MTI/Földi Imre
Négyszer pacsizhattak a magyar játékosok

Az 59. percben ismét egy eladott labda után büntetett a magyar csapat, Hajnal szerzett labdát a félpályánál, remekül tálalt a baloldalon kilépő Dzsudzsák elé, aki ugyanúgy a bal sarokba vágta a labdát, mint tavaly ősszel, a finnek elleni Eb-selejtezőn (3-0). A harmadik magyar gól után nagy lehetőség adódott az izlandiak előtt, egy baloldali beadás után Gudjohnsen kapásból lőtt, de Bogdán bravúrral kiszedte a léc alól a korábbi Chelsea-játékos labdáját. A 66. percben két gólszerző összjátéka után tapsolhatott a Puskás-stadion közönsége, Dzsudzsák lőtte középre a labdát, amit az érkező Koman pörgetett fölé 12 méterről.

Dzsudzsáknak meghozta a lövőkedvét a gól, távolabbról is elvállalta, de 25 méteres lökete a bal kapufán csattant. Aztán ismét az Anzsi Mahacskala légiósa villant, a csereként beállt Koltait próbálta megajándékozni egy gólpasszal, de Adalsteinsson nagyot mentett előle. A hajrára is maradt egy gól a magyar csapat tarsolyában, egy jobboldali szöglet után Priskin fejese még a kapufán csattant, de a kipattanót Elek 11 méterről a jobb alsóba bikázta (4-0).

Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Örülünk az eredménynek, időnként jól is játszottunk, különös tekintettel arra, hogy sok játékos a felkészülés közepén jár. Az, hogy a mai mérkőzésen mutatott teljesítmény pontosan mennyit ér, majd az Eb-selejtezőkön kiderül".

Előzmények

A magyar válogatottnak három mérkőzése van hátra az aktuális Eb-selejtezősorozatból, de már az elsőn eldőlhet a sorsa: amennyiben nem nyer szeptember elején a svédek ellen, elveszíti esélyét a kijutásra.

Az Ibrahimovicék elleni meccsre egy másik északi stílust képviselő csapat, Izland ellen hangol a magyar csapat, amelyből az Eb-selejtezőn eltiltás miatt Juhász és Vanczák is hiányozni fog, így Egervári Sándor kapitány ki is hagyta a két védőt az izlandiak elleni kezdőből.

Lázár sérülése miatt az eredetileg védekező középpályás, de Debrecenben korábban már a védelemben hasonló pozícióban bevetett Varga József lett a jobbhátvéd, belül pedig a debütáló Korcsmárnak és Liptáknak kellett stabilitást adnia a csapatnak. A magyar és az izlandi válogatott eddig kilencszer találkozott egymással, ebből hatszor mi örülhettünk, a legutóbbi négy meccs például egyaránt magyar sikerrel végződött.