Vágólapra másolva!
Vanczák Vilmos már négy gólnál jár a svájci bajnokságban, az előző évadban pedig ötöt szerzett, akárcsak Belgiumban Juhász Roland. Mindketten ott voltak Európa legeredményesebb védői között, a válogatottban azonban korántsem ilyen eredményesek, ráadásul a Svédország elleni szeptemberi Eb-selejtezőn eltiltás miatt egyikük sem játszhat. A svéd Andreas Granqvist viszont Európa egyik legeredményesebb védője volt az előző idényben.

A svájci bajnokság hétvégi fordulójában Vanczák Vilmos együttese, a Sion 1-1-es döntetlent játszott a Luzernnel, a hazaiak találatát a magyar védő szerezte. Ez volt az ötödik játéknap a szezonban, Vanczák már négy gólnál tart, amivel jelenleg - holtversenyben csapattársával, Giovanni Sióval - vezeti a góllövőlistát.

Az előző idényben öt bajnoki találatot szerző Vanczák mellett Juhász Roland is ugyanennyiszer volt eredményes az Anderlecht színeiben a belga bajnokságban.

Büntetőkkel hasított a svéd védő

A 2010/11-es szezonban a húsz legerősebbnek tartott európai bajnokságban mindössze egyetlen hátvéd volt, aki tíznél több találatot szerzett. A holland Groningen svéd légiósa, Andreas Granqvist 11-ig jutott, azonban teljesítményét árnyalja, hogy ő volt csapatának első számú tizenegyesrúgója, enélkül csak öt gólig jutott volna.

A görög Arisz Szalonikiben szereplő brazil jobbhátvéd, Neto, a Fenerbahce uruguayi centerhalfja, Diego Lugano, illetve a skót Kilmarnock erőssége, Jamie Hamill egyaránt nyolcszor volt eredményes, utánuk pedig kilenc hatgólos hátvéd következett.

Juhász és Vanczák a bajnokikon egyaránt öt találatig jutott, de a különböző kupamérkőzéseken is sikerült betalálniuk. Az Anderlecht középhátvédje a Bajnokok Ligája selejtezőjében egyszer, az Európa Ligában pedig kétszer volt eredményes, míg a Sion védője a svájci kupában ért el két találatot, ráadásul nem is akármikor: egyet az elődöntőben, egyet pedig a döntőben. Mindkét magyar (ahogy általában a középhátvédek) góljainak nagy részét pontrúgás utáni fejesből érte el: Juhász a nyolc találatából ötöt, Vanczák pedig a hétből hatot szerzett ilyen módon. Vanczák mostani gólerőssége is ennek köszönhető, hiszen mind a négy szezonbéli találatát szögletet követően fejelte a kapuba.

Svájcban a szögletek is pontosan érkeznek

Vanczák és Juhász ezzel a teljesítményével az előző évadban ott volt a legeredményesebb magyar légiósok között, a válogatottak közül csak Dzsudzsák Balázs és Szabics Imre ért el több gólt náluk.

A két hátvéd ugyanakkor a nemzeti csapatban korántsem szerez olyan sok találatot, mint klubjában. Juhász 65 válogatott találkozón ötször volt eredményes, utoljára 2009 áprilisában, egy Málta elleni vb-selejtezőn, míg Vanczák eddigi 56 válogatott mérkőzésén csupán egyszer talált be, tavaly májusban, az Oroszország elleni barátságos mérkőzésen.

Forrás: MTI/EPA/Olaf Kraak
Juhász (j) az Ajax elleni EL-meccsen

De a volt újpesti hátvéd érdekes módon a magyar bajnokságban sem ontotta a gólokat: 92 találkozón négy találatot ért el, mindegyiket a 2004/05-ös szezonban. Ehhez képest Svájcban 133 élvonalbeli mérkőzésen már 18 gól áll a neve mellett, úgy látszik, ott a szögletek is pontosabban érkeznek.

A svédek elleni Eb-selejtezőn eltiltás miatt egyikük sem léphet pályára, így - bár a válogatott statisztikái nem ezt mutatják - nem csak a védelemből dőlt ki két meghatározónak számító ember, hanem a támadási variációk is csökkentek. A svédeknél viszont ott lesz Granqvist, aki az előző évadban Európa legeredményesebb bekkje volt.

www.global-soccer.eu