Vágólapra másolva!
Az FC Barcelona a két szép gólt szerző és egy zseniális gólpasszt kiosztó Lionel Messi vezérletével 3-2-re legyőzte a Real Madridot a spanyol Szuperkupa-döntő visszavágóján, így 5-4-es összesítéssel elhódította a trófeát. A mérkőzés végén elszabadultak az indulatok: Marcelo piros lapot kapott Fabregas elgáncsolásáért, amire a játékosok dulakodni kezdtek, végül három kiállítással lett vége a meccsnek.

Spanyol Szuperkupa, visszavágó:
FC Barcelona - Real Madrid 3-2 (2-1)
Barcelona, Camp Nou, 89 ezer néző
v.: Fernández Borbalán
Barcelona:
Valdés - Alves, Piqué, Mascherano, Abidal - Busquets (S. Keita, 84.), Xavi, Iniesta - Messi, Villa (Adriano, 73.), Pedro (Fabregas, 83.).
Real Madrid: Casillas - Ramos, Pepe, Carvalho, Coentrao - Alonso, Khedira (Marcelo, 46.)- Di María (Higuaín, 64.), Özil (Kaká, 78.), Ronaldo - Benzema.
gól: Iniesta (15.), Messi (44., 88.), illetve Ronaldo (20.), Benzema (82.)
piros lap: Villa (95.), illetve Marcelo (94.), Özil (95.)
kupagyőztes:
5-4-es összesítéssel a Barcelona

A Szuperkupa-visszavágón már a 40. másodpercben érezni lehetett, hogy ezen az estén - még akkor is, ha a szerdai BL-játéknap miatt az UEFA csak az este 11 órás kezdést engedélyezte - a két csapat látványos, gólra törő meccset fog vívni. Ronaldónak ugyanis csak ennyi idő kellett az első kapura lövéshez, de érthető volt, hogy miért hajt ennyire. Egyrészt a századik Real-góljára vágyott, másrészt a Camp Nouban még sohasem talált be.

Az első gólt mégis a Barca szerezte: Messi úgy indította - zseniálisan - a félpályáról lapos passzal Iniestát, hogy ne legyen les, viszont a középpályás ziccerhelyzetbe kerüljön: a spanyol világbajnok szépen át is emelt Casillason. Öt perccel később Ronaldo gólt ünnepelt, pedig a visszajátszásokból úgy tűnik - a Sport1 stúdiójában ülő Puhl Sándor pedig még vissza is tekertette a felvételt, amikor nem hittek neki -, nem biztos, hogy beleért a labdába. A pörgős és roppant látványos első félidő Messi - Piqué sarokkal adott passzát követő - átemelős góljával zárult.

A második félidőben sehol nem volt az első 45 perc világszínvonalú játéka, sok volt viszont a sárga lap és az idegeskedés, no meg a csere. Helyzetet alig-alig lehetett feljegyezni, az utolsó tíz perc azonban ismét felugrasztotta a helyéről a rangadó összes nézőjét. Benzema a 82. percben két ziccerlövésből nagynehezen belőtte az egyiket, és amikor már elhitték a madridiak, hogy Messi és a Barca ellen legalább egy hosszabbítás kiharcolható, akkor az argentin hét méterről olyan erővel lőtt Casillas kapujába, hogy a gyenge erőállapotáról szóló hírek valódiságában rögtön kételkedni kezdtünk.

A meccs összes gólja:

De nem lett volna ez egy Barca-Real, ha nincsen balhé: a szünetben beállt Marcelo megmutatta az Arsenaltól megvett Cesc Fabregasnak, hogy mire számíthat majd a Primera Divisiónban: két lábbal a fölbe döngölte őt a Real-védő, amiért piros lapot kapott.

Ekkor a zöld gyepen lévőkben is, de a kispadon ülőkben még inkább elszakadt a cérna, Özil reklamált, a már lecserélt Villa ki tudja, mit csinált, amiért pirosat kapott, de José Mourinho sem bírta idegekkel, és belecsípett a Barca másodedzőjének az arcába.

A spanyol bajnok Barca - zsirórban harmadszor - megnyerte a Szuperkupát, de a két meccs alapján világos, hogy az idén nagyobb ellenfele lesz a Real a címvédőnek, mint tavaly volt. Igaz, a legutóbbi idényben a két rangadó pontjai döntötték el a bajnoki cím sorsát, a Barca ugyanis azokat leszámítva nem szerzett több pontot, mint a fővárosiak, és a tavalyi négy pont a két Szuperkupa-meccs alapján is meglenne.

Forrás: AFP/LLuis Gene
A galériáért kattintson a képre!

Percről percre - első félidő

A döntőt azért kezdték ilyen későn, mert az UEFA nem engedélyezte a spanyoloknak, hogy a Bajnokok Ligája idősávjában rendezzenek mérkőzést. A másik lehetőség - például - a 18 órás kezdés lett volna, de e helyett inkább a 23 órás rajt mellett döntöttek a rendezők.

A Realnak 40 másodperc kellett az első helyzethez: Ronaldo a balösszekötő helyéről, 11 méterről, ballal lőtt - Valdés védett.

A Barca érdemben először a 13. percben jutott el a madridi kapuig: Pedro a 16-os jobbszéléről veszélyesen lőtte középre a labdát, Casillas azonban mentett két hazai játékos elől (igaz, les volt, de a bíró nem fújt).

Az addig is eseménydús meccs a 15. perctől pörgött csak fel igazán. Messi egy kis labdavezetés után - Khedira és Pepe között - parádés passzal szöktette az egyedül kapura törő Iniestát, aki egy lövőcsel után 13 méterről elegánsan emelt át a kapujából kifutó Casillas felett (1-0). Lesről Messi passzánál szó sem lehetett.

Messi és Iniesta varázslatos gólt hozott össze:

A másik oldalon Khedira közel lopakodott a Barca-kapuhoz, majd Valdés segítségével Benzema került helyzetbe, de a csatár nem találta el jól a labdát, pedig közelről nem lett volna nehéz dolga.

Pillanatokkal később, a 20. percben aztán már nem hibázott a Real: egy jobb oldali szöglet után Benzema távolról a kapu felé lőtt, a labda egy Barca-játékoson irányt változtatott, az ötösnél először Ramos ért bele a labdába, majd Ronaldo lába is lövésre lendült - a vége gól lett, és a döntnökök a portugálnak adták a gólt, aki még soha nem szerzett gólt a Camp Nouban (1-1).

Beleért Ronaldo vagy sem? A gólt ő kapta, pedig lehet, nem is ő lőtte:

Néhány perccel később Pedro 20 méterről lefelé csapódó bombát eresztett meg, de Casillas látványos vetődéssel hárított.

A 27. percben ismét Ronaldo villant: 19 méterről a felső lécet találta telibe, úgy, hogy Valdés picikét beleért a labdába.

A 35. percben Messi használta ki, hogy a Real lazára vette a védekezést, és egy kisebb sprint után 11 méterről, ballal lőtt is, de Casillas lábbal - bravúrral - védeni tudott.

A visszavágó előtt sokan arra számítottak, hogy a Copa Américán agyonkritizált Messi képtelen lesz a jó játékra, aki az álomgólpassz után egy álomgólt is szerzett. Egy bal oldali Barca-szöglet után Messi a 16-os előteréből - talán tudatosan, talán nem, de - mellel tette le a labdát Piquének, aki sarokkal visszapasszolt, az argentin aranylabdás pedig pár villámgyors apró lépés után az ötösről egy bokamozdulattal átemelt Casillason (2-1).

Piqué sarokkal adott passzt a Casillason átpöccintő Messinek:

Második félidő

Az első félidőben látott színvonal tovatűnt a második játékrészre, a játékosok viszont sorra kapták a sárga lapokat. Az 51. percben Marcelo kézen rúgta Messit, aki a férfiasságát fájlalta, előbbi sárga lapot kapott, csakúgy, mint a döntést vitató Ronaldo.

Busquets fejese veszélyes volt, igaz, az első félidőben egy ilyen helyzet szinte említést sem érdemelt volna.

A durva játék folytatódott, Pepe mellkason könyökölte Messit, amiért sárgát kapott, Villa pedig nem tudott büntetni - közelről fölé fejelt.

A 71. percben Ramos fejelt centikkel mellé egy jobb oldali szöglet után.

Az edzők megannyi cserével próbálkoztak, a legtöbb katalán drukkert persze az érdekelte, hogy beáll-e az Arsenaltól megvett ősbarcelonai Cesc Fabregas. Beállt - a 82. percben, Pedro helyére.

A 82. percben - kissé váratlanul - egyenlített a Real, Benzema egy bal oldali szöglet után először még a kapusba lőtt hat méterről, másodjára viszont már nem hibázott (2-2).

Benzemának elsőre nem sikerült, de szerencséjére kapott még egy lehetőséget:

De nem tartott sokáig a madridi öröm - ami csak a hosszabbítás kiharcolásának szólt -, mert Messi a 88. percben egy jobbról érkező beadást hét méterről, kapásból, ballal kegyetlenül a kapuba vágott (3-2).

A Barca harmadik góljában már Fabregas is benne volt:

A hajrában elszabadult a pokol, Marcelo egy Fabregas elleni csúnya szabálytalanságért, Özil pedig az eset után dulakodás közben kapott piros lapot, csakúgy mint Villa.