Vágólapra másolva!
Korábban csak a fiúk között próbálhatta ki magát Szász Kitti, aki megnyerte Prágában a nők számára először kiírt freestyle foci-világbajnokságot, ahol a győzelemért ruhát és pár vállveregetést kapott. A 20 éves labdazsonglőr trükközött már a Bayern München és a Real Madrid stadionjának VIP-részlegében is, de nem csak a fontos emberek között volt sikere - akadt, aki házassági ajánlatot tett neki az internetre feltöltött videója láttán.

"Hazamentem, megmondtam anyunak és apunak, hogy világbajnok lettem, aztán egyszer csak elkezdett csörögni a telefonom, és azóta nincs megállás" - mondta az [origo]-nak Szász Kitti, akit azért kapott fel a média, mert megnyerte a nők számára először kiírt freestyle focivilágbajnokságot (a sportágban a labdával - megadott időn belül, de gyakorlatilag megkötés nélkül - bemutatott trükköket pontozzák).

A 20 éves sajószentpéteri lány korábban kilenc évig karatézott, azt mondja, mivel nem szeret futni és nem tud gólt lőni, nem volt komoly focis előélete, csak hobbiszinten, a ház előtt játszott a barátaival.

A labdával viszont gyakorlatilag bármit képes megcsinálni. A freestyle-ba négy éve szeretett bele, amikor megnézett egy videót, amelyen a holland Soufiane Touzani mutatott be látványosabbnál látványosabb trükköket a labdával. "Underground jellege volt az egésznek, éjszaka a haverokkal trükközött az utcán, nagyon megfogott a hangulata, és úgy voltam vele, én is akarok egy videót" - mondja Szász.

Az álma azóta meg is valósult, több videója is készült, a legprofibb háttérrel felvett jelenleg 21 ezres nézettségnél tart a YouTube-on, de gyakran tölt fel olyanokat is, amelyet ő maga rögzített, ezek elsősorban a több freestylernek szólnak. "Te vagy a világ legjobb lány freestylere", "Jobb vagy a fiúknál", "Amíg nem láttalak, azt hittem, jól bánok a labdával", "Hú, ez a csaj", "Legyél a feleségem" - ilyen, és ehhez hasonló kommenteket olvashatott már a videóinál.

Ahhoz, hogy a trükkök zökkenőmentesen menjenek, kell az a napi átlagban két óra gyakorlás, amiből néha a triplája lesz, de a vébé is mutatja, hogy megéri az edzésre szánt idő. Az újabb ötleteket Kitti leginkább videókból meríti, és van egy díjnyertes - egy online videoversenyen egyedüli lányként került be az öt díjazott közé - saját mutatványa is, amely Fonó Jenny névre hallgat, és az a lényege, hogy a labdát az egyik talpán tartja, majd a másikkal megpörgeti, és úgy engedi le a teste mellé, hogy a labda végig a talpán marad.

A Fonó Jenny:


A prágai vébén eredetileg a fiúk között szeretett volna indulni, akik szerinte teljesen elfogadták, hogy van egy lány, aki sokkal ügyesebb némelyiküknél. "Nem szoktak sem lenézni, sem irigykedni, befogadtak. A prágai döntőben is körülültek minket, tapsoltak, biztattak, a végén meg odajöttek gratulálni."

A cseh fővárosban összesen négy lány számára rendeztek külön vébét, az első körben mind a négyen kétszer fél percet kaptak, hogy meggyőzzék a zsűrit, ott a helyük a döntőben. Kitti mellett a francia Mélody jutott a döntőbe, a párbaj során ismét kétszer fél percben kellett a labdával varázsolni. Hogy a zsűrinek egyértelműen jobban tetszett a magyar lány produkciója, azt jelzi, hogy 4:1 arányban őt hozták ki győztesnek. "Hogy mivel győztem le Mélodyt? Jobban kontrolláltam a labdát, jobban sikerültek a begyakorolt mozdulataim, szerintem koordináltabb volt a mozgásom, ő pedig többet rontott" - árulta el a döntősök közti különbséget Szász, akinek ruhanyeremény és pár vállon veregetés járt a dicsőség mellé a győzelemért.

A prágai döntő:


A világversenyek tekintetében a freestyle-ban egyelőre nincs kialakult szisztéma, egymás között a Red Bull által szponzorált vébét tartják a hivatalosnak, amelyet 2012 elején rendeznek, de ott a lányok számára nem lesz külön verseny. Azért van remény arra, hogy a legügyesebb női freestyle-osok is megmutassák magukat a közeljövőben, a hírek szerint jövőre Kuala Lumpurban kerül sor egy pénzdíjas, meghívásos versenyre, ha a szervezők is úgy akarják, és a megfelelő létszám is összejön, akkor a lányoknak is lesz versenye. "Sajnos elég kevesen vagyunk, így nehéz előre tervezni" - jelzi, hogy a gyengébbik nemnél egyelőre nincs a legnépszerűbb sportágak között a freestlye foci.

Szász előtt egyébként a fiúk között is volt már magyar világbajnok: a Petike művésznéven trükköző Kovács Péter az Abu-Dzabiban megrendezett Samsung Masters of the Game vébét nyerte meg, amelyre 16 freestyle-ost hívtak meg. Szász azt mondja, a zsűri beállítottságától függ, de szerinte megfelelő gyakorlással a jövőben talán le tudná győzni Petikét, mint ahogy Prágában is sokat nyomott a latba, hogy többre értékeltek a francia lány akrobatikus trükkjeinél az ő főleg lábmunkára, és hosszú egymás utáni kombinációkra építő stílusát.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kovács és Szász világbajnoki címe mellett Karászi "Rocco" Roland 2008-as vb-4. helye is azt mutatja, hogy freestyle-ban a világ élmezőnyébe tartoznak a magyarok. "Nem kell hozzá túl nagy állóképesség, nem kell futni és gólokat lőni, kitartás és sok gyakorlás kérdése az egész" - adta meg a receptet Sajószentpéteri jelenlegi legnépszerűbb lakosa, ami alapján bárki odaérhet a legjobbak közé.

A gyakorlás mellett szeptembertől a tanulás is fontos időtöltés lesz az új világbajnok életében, ekkor kezdi ugyanis tanulmányait az egri Eszterházy Károly főiskola sportszervező szakán. "Ha kiöregszem, majd fiatal freestyle-osokat fogok felkarolni" - mondja viccesen, és úgy érzi, a sportága nem jár majd úgy, mint a footbag, mert az emberek mindig a focihoz fogjak kötni a freestyle-t.


A megérzését erősíti, hogy a legügyesebb freestyle-osokat különféle rendezvényekre, esküvőkre, céges bulikra is elhívják látványosságnak, Szász például nemrég a müncheni Audi-kupán szórakoztatta a VIP-részleg tagjait, de a madridi Bernabéu-stadionban is megmutatta már a legjobb trükkjeit a nagyon fontos személyeknek. "Nagyon feldobta a VIP-szektor hangulatát, mert egyébként csak az evés-ivásról szól a dolog, így meg volt egy kis változatosság, szólt a zene, ők meg tányérral a kezükben körbeálltak, miközben labdáztam."

A férfiak sokszor előnynek tartják, ha egy nő szereti a focit, Szász eddigi tapasztalatai vegyesek. "Pasifüggő, hogyan reagálnak, van, akit elriaszt, hogy freestyle-ozom, mert túl férfiasnak tartja, van, aki viszont szexisnek. De a többségnek eddig tetszett".