Vágólapra másolva!
Az Arsenal rövid időn belül második kulcsemberét is elveszítette, hiszen Francesc Fabregas után Samir Nasri is távozott. A francia középpályás eladásának hátterében azonban nem csak személyes ambíciója áll, hiszen a játékos menedzsere az a Jean-Pierre Bernes, akit a Marseille bundabotrányában való részvétel miatt 1993-ban két évre eltiltottak a sportágtól, és állítólag azóta is haragban van Arséne Wengerrel.

Samir Nasri egész nyáron lebegtetett átigazolása a napokban realizálódott: az Arsenal megegyezett a Manchester Cityvel a vételárról, így a francia középpályás a Liverpool elleni bajnokin viselte utoljára az Arsenal mezét.

Távozásának elsődleges oka, hogy a manchesteriek lényegesen jobb szerződést kínáltak neki. Az Arsenal heti 90 ezer fontos fizetést ajánlott Nasrinak, akinek szerződése még egy évig volt érvényes, Manchesterben viszont a hírek szerint ennek közel a dupláját kapja majd. Ugyanakkor alighanem menedzserének, Jean-Pierre Bernes-nek is nagy szerepe lehet a klubcserében.

Bajnoki cím helyett börtön

Az ügynök neve a francia labdarúgást régóta figyelemmel követők számára ismerős lehet, Bernes ugyanis már az 1980-as években is szerepet vállalt a sportágban, azonban nem hagyott pozitív emlékeket maga után. A politológusi végzettséggel rendelkező üzletember ugyanis akkoriban az Olympique Marseille elnökének, Bernard Tapie-nak volt a jobbkeze, így kulcsszerepet játszott az OM vesztegetési botrányában. A klub akkoriban egyeduralkodónak számított Franciaországban, 1989-től kezdve négy bajnoki címet is szerzett, sőt, az ötödiket is begyűjtötte - azonban kiderült, hogy 1993 májusában a Valenciennes elleni bajnoki előtt, Tapie kérésére Bernes megkereste az ellenfél pár játékosát, és pénzt ajánlott fel azért, hogy ne nehezítsék meg az OM dolgát.

A Marseille-nek valószínűleg semmi szüksége nem lett volna a bundázásra, de Tapie nem akarta, hogy a BL-döntő előtt valamelyik sztárja megsérüljön, és ezért nagy árat fizetett. A Valenciennes egyik játékosa ugyanis a meccs előtt elmondta a megkeresést az edzőnek, aki továbbította a hatóságoknak, illetve a francia szövetségnek. Az ügy vége az lett, hogy az OM-től elvették az 1993-as bajnoki címet, és két évre a másodosztályba száműzték. Tapie-t és Bernes-t két évre eltiltották a labdarúgástól, és egy időre börtönbe is kerültek. Tapie ezt követően már nem tért vissza a sportágba, Bernes viszont igen: kapcsolatait kihasználva 1998-ban segítette a PSG támadójának, Florian Maurice-nak az ügynökét, Alain Migliacciót abban, hogy a játékos a Marseille-be szerződjön, és ezt követően maga is menedzsernek állt.

Két legyet egy csapásra

Jelenleg Bernes a francia futball egyik legbefolyásosabb menedzsere, cége, a Foot Consiel 2008-ban 2,5 millió eurós, 2009-ben pedig 4,1 millió eurós profitot termelt. Ő intézi többek között Franck Ribéry, Adil Rami és Alou Diarra ügyeit, de ennél is fontosabb, hogy az Olympique Marseille trénerének, Didier Deschamps-nak, illetve a francia válogatott szövetségi kapitányának, Laurent Blanc-nak is ő a menedzsere. Az OM középpályásának, Mathieu Valbuenának a menedzsere, Christophe Huteau nem kertelt: "Bernes-nek túlságosan is nagy a hatalma" - mondta a Chrono Foot nevű francia magazinnak. Két másik egykori marseille-i játékos, Souleymane Diawara és Mamadou Niang ügynöke, Karim Aklil szerint a válogatottnál is van befolyása Bernes-nek: "Nem véletlenül merülnek fel az emberben kérdések, amikor Blanc meghívja a válogatottba Ramit, és abban sem vagyok biztos, hogy Deschamps nem rá hallgat az átigazolásoknál". Bernes szerint azonban kollégái csak irigykednek a sikereire.

Ami Nasrit illeti, Bernes szerint szó sincsen arról, hogy a francia játékos a pénz miatt hagyta ott az Arsenalt. "Mindig azt tanácsolom az ügyfeleimnek, hogy csakis a karrierjük sikerességére gondoljanak. 24 évesen szinte semmit sem tudnak az életről, nincsen meg a tapasztalatuk és a rálátásuk arra, hogy hová kéne igazolniuk, szükségük van egy megbízható tanácsadóra" - nyilatkozta még januárban a Le Figarónak.

Ennek ellenére sokan úgy vélik, hogy a menedzser nemcsak Nasri érdekeit nézte, hanem személyes érzelmei is vezették, amikor azt tanácsolta a játékosnak, hogy távozzon az Arsenaltól. Arséne Wenger ugyanis az 1990-es évek elején a Marseille nagy vetélytársának, az AS Monacónak volt a trénere, és sohasem titkolta, hogy véleménye szerint az OM tisztességtelen eszközökkel múlta felül csapatát, amely legalább két aranyéremmel többet szerezhetett volna, ha nincsenek Tapie-ék módszerei. Ráadásul Wenger egyik asszisztense az a Boro Primorac, aki 1993-ban a Valenciennes edzője volt, vagyis ő robbantotta ki az egész vesztegetési botrányt - a bíróság előtt még vallott is Bernes ellen, aki gyakorlatilag miatta került börtönbe.

www.global-soccer.eu