Vágólapra másolva!
A magyar élvonal történetében több mint 900 idegenlégiós lépett pályára. Többen magyar állampolgárok lettek, páran válogatottak is, de kevés olyan játékos akad közöttük, aki az NB I-ből tovább tudott lépni egy nívósabb bajnokságba - és nekik sem mindig jött be a váltás.

Akik sikerrel vették az NB I-nél magasabb lépcsőfokot

Dorge Rostand Kouemaha

A csatárt a Tatabánya 2006 januárjában 200 ezer euróért vette a kameruni Victoria Unitedtől, és másfél szezon alatt 14 gólt szerzett. A Debrecen már 260 ezer eurót fizetett érte, és vélhetően nem bánta meg az üzletet, hiszen 2006-2007-es idényben Kouemaha 13 gólt szerzett a bajnokcsapatban. Ráadásul a DVSC hatalmas haszonnal adott túl rajta, az MSV Duisburg ugyanis 550 ezer eurót fizetett érte. A kameruni ezt a lépcsőfokot is simán vette, a Bundesliga 2-ben egy idény alatt 15 gólt ért el, így az időközben hazája válogatottjában is bemutatkozott Kouemaha egymillió euróért lépett tovább az FC Brugesbe. Belgiumban is gólerősen futballozott, így idén nyáron a német első osztályú Kaiserslautern szerződtette.

Tarmo Kink

Az észt középpályás az NB I történetének legdrágább légiósa: a Győr tavaly nyáron egymillió eurónak megfelelő összegért adta el az angol Middlesbrough-nak. Kink a győrieknél 40 bajnokin 15 találatot ért el, az Európa Liga selejtezőjében pedig három meccsen kétszer is eredményes volt, amivel felhívta magára az angolok figyelmét. A Championshipben sem vallott kudarcot, még ha nem is tudott olyan eredményesen játszani, mint Magyarországon: az előző idényben 21 bajnokin küldték pályára, és négy gólt szerzett, melyek közül kettő is győztes találat volt.

Artjom Rudnevs

A lett támadóval a Zalaegerszeg csinált remek üzletet. Ingyen szerezte meg 2009 februárjában a Daugava Daugavpilstől, majd másfél évvel később (amely idő alatt a csatár 30 meccsen 20 gólt szerzett az NB I-ben) 600 ezer euróért adta el a Lech Poznannak. Rudnevs Lengyelországban is ontotta a gólokat, az előző szezonban összesen 21-ig jutott, de elsősorban nem ezzel hívta fel magára a figyelmet, hanem azzal, hogy az Európa Ligában mesterhármast szerzett a Juventus ellen - majd a torinóiak elleni másik meccsen is betalált. Ekkor több nyugat-európai sztárklubbal is hírbe hozták, de még mindig a Lech sztárja, ahol a jelenlegi szezonban négy forduló alatt nyolc gólt szerzett.

Ilyen gólra is képes a korábbi ZTE-légiós

Benjamin

Az elefántcsontparti középhátvéd három teljes és két fél szezont húzott le a magyar bajnokságban. A Honvéd 2006 januárjában ingyen igazolta le az Africa Sportstól, majd négy évvel később félmillió eurót kaptak érte a francia első osztályú Valenciennes-től. Benjamin az NB I-ben 77 bajnokin szerepelt, és hamarosan a Ligue 1-ben is elérheti ezt a számot, hiszen alapembernek számít klubjában, már 46 élvonalbeli meccs van a háta mögött.

Ibrahima Sidibe

Arról ugyan nincsen hivatalos információ, hogy a Debrecen mennyiért adta el a belga St. Trondnak a szenegálit 2008 januárjában, de biztosan keresett rajta, hiszen 2005 nyarán ingyen szerződtette az osztrák Riedtől. Sidibe az NB I-ben 69 találkozón 35 gólt ért el, pedig volt időszak, amikor nem eredeti posztján, a csatársorban, hanem a védelemben vették számításba. Belgiumban rendre támadóként szerepel, nem is rosszul: a 2009-2010-es szezonban 13 gólt szerzett, és 117 bajnokin már 42-szer volt eredményes. Legutóbb már a Germinal Beerschot színeiben, hiszen a nyáron ebbe a csapatba szerződött.

Akik csak az NB I-ben tudtak villogni

Roguy Meyé

A gaboni támadó Kinkkel holtversenyben tartja az átigazolási rekordot az NB I légiósai között. A Zalaegerszeg 2007 nyarán egyetlen eurót sem fizetett érte, majd két és fél év után egymillióért adta el a török Ankaraspornak. Meyé a magyar bajnokságban 35 meccsen 17 gólig jutott, Törökországban viszont már nem tudta megváltani a világot: az Ankarasporban egyetlen találatra volt képes, majd miután kölcsönadták az Ankaragücünek, újabb egy gólt szerzett. Klubja ráadásul nem fizetett neki, így hosszas huzavona után felbontotta szerződését, és a nyáron visszatért Zalaegerszegre.

Dusan Vasiljevic

A szerb középpályás sikerei a kaposváriak hozzáértését dicséri, hiszen a Rákóczi ingyen szerezte meg a Békéscsabától még 2005 nyarán, hogy aztán két és fél évvel később 250 ezer eurót kapjon érte a német Energie Cottbustól. Vasziljevic a keletnémet csapatban sem játszott keveset, a Bundesliga 2-ben 24 meccsen vetették be, de egy év elteltével megváltak tőle, és ingyen elengedték a Slavia Prahához. Itt már játéklehetőséget sem nagyon kapott, és fél évvel később ismét az NB I-ben találta magát, ahol aztán az Újpestből a Videotonba szerződött.

Forrás: AFP

Nemanja Obric

Őt is a kaposváriak szemezték ki a szerb élvonalból, mégpedig a Mladoszt Apatinból, aztán az NB I-ben másfél év alatt olyan teljesítményt nyújtott, amelyre hazája egyik sztárklubjánál, a Crvena Zvezdánál is felfigyeltek. A Rákóczi 150 ezer eurót kapott érte, azonban Obricnak a Zvezda túl erős volt, egyetlen tétmeccsen sem lépett pályára. Kölcsönadták a Mladi Radniknak, majd ingyen elengedték a Haladáshoz, ahonnan a szaúdi élvonalban szereplő Al-Hazmban kötött ki.

Genito

A mozambiki középpályás, polgári nevén Eugenio Fernando Bila öt szezont húzott le a Honvédban, összesen 114 bajnokin lépett pályára. Szerződése lejártával 2009-ban hagyta el Magyarországot a ciprusi Nea Szalamina Famaguszta kedvéért, ahol azonban csak egyetlen idényt töltött, majd 2010 nyarán az izraeli másodosztályú Maccani Nes Tzioniba igazolt. Itt sem szerepelt azonban túl fényesen, az előző évadban mindössze hét bajnokin vetették be.

Juszuf Dajic

A bosnyák támadóra jó szívvel emlékeznek Székesfehérváron, elvégre 2006 februárja és 2008 májusa között 59 bajnokin 14 gólt szerzett a Videotonban, amely 300 ezer euróért adta el a dél-koreai Jeonbuk Hyundai Motorsnak. Dajic nem is futballozott rosszul, 2009-ben a belga Tubize hozta vissza Európába, de a belga élvonal már túl erősnek bizonyult neki, mindössze egyetlen találatra volt képes. Később megfordult a horvát Sibenikben, és a bosnyák Szloboda Tuzlában is, hogy a nyáron visszatérjen az NB I-be - a Vasas igazolta le.

www.global-soccer.eu