Vágólapra másolva!
Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya elbeszélgetett Philipp Lahmmal, de nem fosztotta meg a csapatkapitányi szalagtól. Löw egy sajtótájékoztatón jó messzire ült a védőtől, aki a napokban megjelent könyvében számos korábbi edzőjét bírálta, ám más büntetést nem rótt ki rá. Klinsmann nem haragszik Lahmra, amiért őt is kritizálta a könyvében.

Németország pénteken Ausztriával játszik Eb-selejtezőt, a mérkőzés helyett azonban egy könyvről kérdezősködtek az újságírók a találkozó előtt.

Lahm a napokban A nüansznyi különbség címmel jelentetett meg könyvet, melyben keményen kritizált két korábbi szövetségi kapitányt, Rudi Völlert és Jürgen Klinsmannt, de Felix Magathot és Louis van Gaalt sem kímélte. Joachim Löwöt ugyanakkor nem piszkálta a könyvben.

A szövetségi kapitány demonstratívan messze ült Lahmtól a sajtó előtt, ám a kapitányi karszalagot nem vette el tőle.

"Megbeszéltük a történteket hárman, Lahm, Oliver Bierhoff, a válogatott menedzsere és én. Nem tartom szerencsésnek, hogy egy aktív játékos bírálja az edzőit. Az viszont nem került szóba, hogy elvegyem tőle a szalagot" - fogalmazott Löw.

Forrás: AFP/Roland Weichrauch
Löw és Lahm

Klinsmannról azt írta Lahm, hogy mintegy nyolc hét után minden játékos előtt világos volt az alkalmatlansága, onnantól pedig csak a károkat igyekeztek enyhíteni.

"Ez alapvetően egy játékos perspektívája, ami soha nem egyezik egy edzőével. Ő nem látja át egészében az edzői munkát" - reagált Lahm szavaira Klinsmann az ESPN nevű portálon. "Egy játékosnak nincs tökéletes edző és az edzők sem ismernek tökéletes játékost. És egy így normális."

Klinsmann úgy véli, mivel a játékos nincs jelen az idény előtti megbeszéléseken, nem láthat át teljesen mindent, ami a klubnál történik. Éppen ezért nincs is baja a Bayern-védővel: "Nem haragszom rá emiatt, egy napon talán ő is edző lesz, és meglátja az összképet. Játékosként engem edzett Arsene Wenger, Luis Menotti, Franz Beckenbauer, Berti Vogts és Giovanni Trapattoni is. Ők mindent megnyertek. Volt közöttük egyetlen tökéletes? Nem vagyok benne biztos."

Lahm azóta elnézést minden "félreértésért", amit a könyve okozott, mint mondta, senkit nem akart bántani, csak igazán őszintén akarta leírni, milyen különböző edzőkkel dolgozni.