Vágólapra másolva!
A Moldova elleni Eb-selejtezőn gólt szerző védő, Vanczák Vilmos büszke arra, hogy megelőzte Buzánszky Jenőt, és 57 meccsével egyre közelebb kerül Détári Lajoshoz a magyar válogatottsági örökranglistán. A szurkolói kritikák okát nem érti, és úgy érzi, hogy ha most játszana idegenben Svédországgal a válogatott, akkor nem kapna ki 2-0-ra.

- Buzánszky Jenő, Zsengellér Gyula, Törőcsik András, Czibor Zoltán. Mit gondol, miért soroltam fel őket?
- A válogatottban lejátszott meccsek miatt? Én is kijegyzeteltem már, hogy kik azok, akiknél már többször szerepeltem a csapatban, és jó érzés ránézni erre a listára. Egy futballista alig várja az első válogatottságát, majd a tízediket, utána az ötvenediket, én pedig már ötvenhétnél járok, ami tényleg egy szép szám. De nem elégszem meg ennyivel.

- Kovács Kálmánt épp most előzte meg, és ha még öt meccsen pályára lép, Détári Lajost és Dárdai Pált is maga mögött tudhatja majd.
- Ők igaz klasszisok voltak, megtisztelő egy ilyen nívós társasághoz csatlakozni.

- Ön pedig még csak 28 éves, tehát gond nélkül célba veheti Nyilasi Tibort (70 meccs), Kiprich Józsefet (70), vagy akár az aranylabdás Albert Flóriánt is (75).
- Először is kapjak lehetőséget a következő meccsen, és akkor rögtön közelebb kerültem hozzájuk eggyel, de ennyire nagy távlatokban azért nem gondolkodom.

- Milyen szurkolói reakciókat kapott a Moldova elleni meccs után, amelynek az elején fontos gólt szerzett?
- Amikor szerda délelőtt Budapesten sétálgattam, csak pozitívan reagáltak az emberek, ismeretlenül is leszólítottak, gratuláltak, és ez azért nagyon jólesett.

- Ezt azért kérdezem, mert míg a magyar kapitányok nagyon bíznak önben, a drukkerek közül sokan megkérdőjelezik a csapattagságát. A holland-magyar előtt például egyikük viccesen-gúnyosan azt mondta, hogy "nyerni fogunk, Vanczák Vili két góljával". Hogyan fogadja az ilyen, vagy efféle szurkolói humort?
- Elfogadom mindenkinek a véleményét, Magyarországnak 10 millió szövetségi kapitánya van, és mindenkinek szíve-joga, hogy bíráljon, szóval nem zavar, ha ezt mondják. Együtt tudok ezzel élni.

- Mit gondol, miért kritizálhatják?
- Sokat gondolkodtam ezen én is, és nem jöttem rá az okokra. De mivel a negatív kritika is építő jellegű, ebből is táplálkozom, nem törnek meg, csak erősítenek a bírálatok, hogy bebizonyítsam, nem véletlenül vagyok a csapatban.

- Akik önt kritizálják, azt mondják, lassan fordul, nem bírja a csatárok tempóját. Ön hogy érzi mindezt bentről?
- Jól tudom, hogy mi az, amire nem vagyok képes, de azt nem csinálom, az erősségeimet igyekszem előtérbe helyezni a mérkőzéseken.

Forrás: MTI/EPA/Dumitru Doru

- Mi az, amivel meggyőzte az eddigi magyar kapitányokat?
- Remélem, azzal, hogy mindig számíthattak rám, és több poszton bevethető, agilis játékos vagyok. A klubcsapatomban rendszeres játéklehetőséget kapok, és ez is fontos tényező lehet a válogatott keret kialakításakor.

- A gólja előtt majdnem gólt kapott a magyar csapat, hiszen a tizenhatoson belül lefutották, de az ellentámadásból rögtön gólt szerzett.
- A moldávok kialakítottak egy helyzetet, én pedig utána rögtön betaláltam. A foci ilyeneken is múlik.

- A gólja után érzett elégtételt?
- Nem, mert csak a csapatnak szerettem volna segíteni, a kritikusok nem nagyon foglalkoztatnak.

- Egervári Sándor elődje, a holland Erwin Koeman az [origo]-nak azt mondta, hogy a magyarok egy helyen jobbak Hollandiánál, a Vanczák, Juhász duó ugyanis szerinte beférne a holland válogatottba.
- Többen is szóltak a cikk megjelenése után, de én is olvastam, és jó érzés volt ezt Erwin Koeman szájából hallani, mert ő már elég sok dolgot megélt, sok védőpárost látott játszani. Én pedig szeretek Rolival játszani, jól megértjük egymást.

- Ez a moldávok ellen is látszott, hiszen ő adta a gólpasszt. Tudatos volt a védőtárs mozdulata?
- Szerintem nem, mert csak így tudta elérni a labdát, de emlékszem, a válogatottban szerzett első gólomnál is ő rúgta kapura a labdát, és utána voltam eredményes, úgy tűnik, tudat alatt is igyekszünk segíteni egymást.

- Nemcsak a válogatottban szerzett gólt, a svájci bajnokságban négy góljával a második helyen áll a góllövőlistán. Juhász csatárból lett védő, míg ön - mostanában úgy tűnik - hátvéd helyett támadó is lehetne.
- Maradok a kaptafánál, védő vagyok, annyi a támadófeladatom, hogy a pontrúgásoknál előremehetek, és ha tudok, gólt kell szereznem. Minderre nemcsak a klubomban, hanem a válogatottban is biztat az edzőm.

Vanczák-gól Moldovában:


- Tudom, hogy minden játékos ott játszik a legszívesebben, ahol a kapitány számít rá, de mégis, balhátvédként szeret jobban futballozni, vagy középen?
- Talán középen jobban érzem magam, de a védősorban bárhol szívesen futballozom.

- A svédek elleni remek győzelem után közel sem voltak eufórikus állapotban a játékosok, kedd este nagyobb volt a jókedv Kisinyovban?
- Most már sokkal felszabadultabb volt a társaság, mint a svéd meccs után, amikor tudtuk, hogy rövid idő alatt kell regenerálódnunk. Most már volt idő mindkét győzelmet megünnepelni, és kicsit kiengedni a feszültséget.

- Mit szóltak a kisinyovi gyalázkodó ("gyűlölünk titeket", "szar Magyarország") transzparensekhez?
- Engem felspannolt, amikor megláttam őket, még jobban akartam ezt a győzelmet. A futballpályára - de az életben sehová - nem való ez. A másik tisztelete alapvető kellene hogy legyen, nagyon rosszulesett a kiírásokat olvasni, de a pályán frappáns választ adtunk.

- A válogatott a harmadik helyet már biztosan elérte, és ha a svédek nem verik meg a finneket és a hollandokat, akkor még elérhető az Eb-pótselejtező is. Igaz, erre csekély az esély, ennek ellenére bizakodnak?
- Nagyon szeretnénk a második helyet elérni, de sajnos már nem a saját kezünkben van a sorsunk. A finnek elleni meccsünk fontos lesz, bizakodunk, hogy a svédek pontokat hullajtanak előtte, szintén a finnek ellen.

- Most bánhatják csak igazán, hogy a 2-0-s svédországi vereség és a 2-1-es budapesti siker alapján - az egymás elleni eredmények miatt - a pontegyenlőség a svédek jobb helyezését jelentené.
- Utólag azt mondom, hogy amikor a svédektől idegenben 2-0-ra kikaptunk, akkor még nem volt kész a csapat, szerintem sokkal jobb eredményt érnénk el, ha most játszanánk velük Svédországban. Akkor még nem volt meg az a csapategység, ami a válogatottat most jellemzi. A mostani együttes nagyon jó, kár, hogy az első svéd meccs vége 2-0 maradt.

Forrás: AFP/Miguel Riopa

- A svájci Blick olvasói szerint ön volt a svájci bajnokság legjobb játékosa augusztusban. Ez csak a góljainak szól, vagy az olvasók figyelték a védőmunkáját is?
- Biztosan az eredményesség is fontos, de szerintem a gólok mellett a játékomat is figyelték, hiszen ebben a szezonban kiegyensúlyozottan teljesítettem, csakúgy mint a csapat. A díjra ezzel együtt nagyon büszke vagyok.

- Gondolt már arra, hogy egy, a Sionnál nagyobb csapatban is kipróbálja magát?
- Ha tartom a mostani formámat, el tudnám képzelni, de nemrég hosszabbítottam három évvel, ami azt jelzi, hogy mindkét fél elégedett. Jól érzem magam, és megbecsülnek a csapatnál.

A Siont eltiltották a csoportkörből, az elnök nem adja fel

Vanczák csapata, a Sion ugyan óriási bravúrt elérve 3-1-gyel elbúcsúztatta a Celticet, és ezzel bejutott az Európa Liga csoportkörébe, de az UEFA az átigazolási szabályzat megsértése miatt kizárta a svájciakat.

A Sion közleményében azt írta, hogy ez egy "sima bosszú" az elnökükön, Christian Constantinon. "Az elnök most hadakozik az UEFA-val, és ez nem tetszik Platininek sem, aki ennek hangot is adott. Constantin lehet az első, aki egy ilyen eltiltás után pert nyerne az UEFA ellen, nagy dolog lenne, ha ezt el tudná érni" - nyilatkozta az esetről a védő, aki nem tud arról, hogy korábban milyen afférja volt a sportvezetőnek az UEFA-val.

Constantin azt nyilatkozta, a Sion szeptember 15-én mindenképpen ott lesz Madridban. "A történtek ellenére már lefoglalta a magángépet, a hotelt is, és úgy gondolkodik, hogy lesz meccs. Reméljük, hogy tényleg lesz, mi is úgy készülünk. Óriási mérkőzések várnának ránk az Atlético Madrid, az Udinese és a Rennes ellen a csoportkörben, ha nem indulunk, nagyon szomorúak leszünk."

Vanczák az elnökről elmondta, hogy igencsak eredménycentrikus sportvezető, nem sok türelmet ad az edzőnek, ha nem jók az eredmények. "Néha lejön az öltözőbe is, és ha valami nem tetszik neki, akkor elmondja a véleményét. De ennek inkább negatív, semmit pozitív hatása van, de erről őt nem lehet meggyőzni."

Arról is mesélt a játékos, hogy nem véletlen a Sionban szerzett négy gólja: "A klub edzésein hetente kétszer-háromszor nagy súlyt fektetünk a beadásokra, szögletekre. Ilyenkor 40-50 beadást is elvégzünk, az edzők pedig megszámolják, hogy ezekből hány volt jó, hány volt rossz, a hét végén pedig kielemezzük az eredményeket. Örömmel jelentem, hogy új szerepem van a pontrúgásoknál: a társak helyet csinálnak nekem, a többi pedig már a rúgón és rajtam múlik, az pedig, hogy az akció vége gól lesz-e, 50 százalékban az ő, 50 százalékban pedig az én felelősségem."

A miskolci születésű, egykori Újpest-hátvédet a góljai előtt is szerették a Sionban, de a gólokkal még inkább kedvenc lett. "A pontrúgásoknál a nevemet kiabálják, eddig mind a négy gólomat fejjel szereztem. A válogatottban ez volt az első jobb lábbal szerzett gólom, hiszen a legelsőt ballal lőttem, a fejesgól még várat magára."