Vágólapra másolva!
A keddi Moldova-Magyarország Európa-bajnoki selejtező után súlyos büntetés várhat a visszaesőnek számító házigazdákra a Magyarországot sértő transzparensek miatt.

A magyar küldöttség tagjaként a helyszínen tartózkodott Samu István rendőr vezérőrnagy, az MLSZ biztonsági bizottságának elnöke panaszt tett az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) helyszínen dolgozó ellenőrének, miután a stadionban több provokáló transzparenst is kifeszítettek a szurkolók. Az UEFA ellenőri jelentésébe ez után bekerült a gyalázkodó szövegek pontos fordítása.

Az MLSZ szerint az UEFA - ahogy ilyen esetekben szokás - az ellenőri jelentés beérkezése után hivatalból eljárást indít a moldovai szövetség ellen. Miután a moldovaiakra korábban is róttak már ki szurkolói rendbontások miatt pénzbüntetést, az európai szövetség várhatóan súlyosabb szankciókkal sújtja a mérkőzés házigazdáit.

"A moldovaiak visszaesőnek számítanak, így súlyos büntetés várhat rájuk az UEFA részéről. A mintegy hétszáz moldovai rendőr mindenben együttműködött a helyszínen tartózkodó magyar kollégáikkal, még az előállított rendbontókat is megmutatták a mérkőzés után" - fogalmazott Borbély Zoltán, az MLSZ jogi- és sajtóirodájának vezetője.

"A gyűlölet gyűlöletet, az erőszak erőszakot szül, éppen ezért az ilyen és hasonló jellegű provokációkra higgadt, racionális, de határozott válaszreakciókkal kell felelnünk. Ezt a helyszínen meg is tettük, a felirat szó szerinti szövege, általunk lefordítva bekerült az UEFA jegyzőkönyvébe. Meggyőződésem szerint ilyen határozott válasz, majd önmérséklet a megfelelő reakció a Magyar Labdarúgó Szövetségtől."

Borbély szerdán az MTI-nek azt mondta, hogy az általa kapott információk szerint a "Szar Magyarország" és "Gyűlölünk titeket" feliratokat nem moldovaiak feszítették ki, hanem Steaua-drukkerek, ezt alátámasztja az is, hogy a feliratok felett nem moldovai, hanem román zászló volt látható.

A magyarok által 2-0-ra megnyert meccsen a hazai szurkolók előbb egy "Szar Magyarország" feliratú transzparenst emeltek fel. A második játékrészben egy pályára repülő pirotechnikai eszköz miatt a bíró félbeszakította a meccset, miközben a hazai drukkerek "Gyűlölünk titeket" feliratot feszítettek ki. Néhány perccel a vége előtt pedig egy szurkoló a pályára rohant, őt hamar lefogták a biztonsági emberek.

Az első magyar gól szerzője, Vanczák Vilmos az [origo]-nak adott interjújában azt mondta, a szurkolók ellentétes hatást értek el a transzparensekkel: "Engem felspannolt, amikor megláttam őket, még jobban akartam ezt a győzelmet. A futballpályára - de az életben sehová - nem való ez. A másik tisztelete alapvető kellene hogy legyen, nagyon rosszulesett a kiírásokat olvasni, de a pályán frappáns választ adtunk."