Vágólapra másolva!
Volt időszak, amikor a magyar szakemberek kifejezetten keresettek voltak a Közel-Keleten, manapság azonban a tehetős ázsiai szövetségek már sztáredzőkből válogatnak, ha szövetségi kapitányt keresnek. Jelenleg a kontinensen dolgozik többek között Zico, Queiroz, Zaccheroni, Camacho és Rijkaard is - mindannyian a 2014-es vébére szeretnének kijutni.

Ázsiában már csak 20 válogatott van versenyben a 2014-es világbajnokságon való részvételért. A kvalifikációs sorozat harmadik körébe bejutott csapatokat öt darab négyes csoportba osztották, mindenhonnan az első kettő jut majd tovább az utolsó fázisba. Az első két fordulón már túl is vannak a csapatok, és az első szövetségi kapitány áldozata is megvan a selejtezőnek, hiszen az Arab Emírségekben két vereség után menesztették Srecko Katanecet. A szlovén távozása után is maradt bőven külföldi szakember a kontinensen, a többi tizenkilenc válogatottból ugyanis tizennégyet nem ázsiai edző irányít.

Harmincnégy edző huszonöt év alatt

Ázsiában korábban is előszeretettel alkalmaztak európai vagy dél-amerikai szövetségi kapitányt, a 2006-os világbajnokságon a kontinens mind a négy képviselőjének kispadján külföldi ült. A legutóbbi tornán azonban változott a helyzet, hiszen csak - az ázsiai selejtezőbe sorolt - Ausztráliát irányította a holland Pim Verbeek. A másik három válogatottnál hazai tréner dolgozott: Japánban Okada Takeso, a Koreai NDK-ban Kim Jong Hun, a Koreai Köztársaságban pedig Huh Jung Moo. Az más kérdés, hogy eredetileg a japánok és a dél-koreaiak is külföldiben gondolkodtak: Okada azért vehette át a csapat irányítását, mert elődje, Ivica Oszim megbetegedett, míg Dél-Koreában Huh Jung Moo-t azután nevezték ki, hogy Gérard Houllier és Mick McCarthy is nemet mondott.

A világbajnoki részvételért még versenyben lévő húsz válogatott közül jelenleg a két Korea, Szíria és Üzbegisztán bízik hazai trénerben, Jordániában pedig az iraki Adnan Hamad dolgozik. A többi országban európai vagy dél-amerikai segítségben, néhány helyen pedig sztáredzőben bíznak. Szaúd-Arábia szövetsége tavaly augusztusban szerződtette Frank Rijkaardot, aki ezt megelőzően egyszer dolgozott válogatottnál: 1998 és 2000 között a hollandokat irányította. Akkor azonban nem kellett selejtezőt játszania, hiszen Hollandia rendezőként volt ott a 2000-es Európa-bajnokságon - Rijkaardnak tehát semmiféle tapasztalata nincsen kvalifikációs sorozatból. Ráadásul túl sok ideje sem volt a csapatépítésre, és ez meg is látszik az eredményeken: két meccsen mindössze egy pontot szerzett, vagyis könnyen elképzelhető, hogy nem húzza túl sokáig. Szaúd-Arábiában ugyanis híresen türelmetlenek a szövetségi kapitányokkal szemben, huszonöt év alatt harmincnégyen próbálkoztak a válogatottnál. Anyagilag viszont Rijkaard biztosan jól jár: állítólag a hároméves szerződés alatt tízmillió dollárt keres.

Camacho évi hétmillió eurót keres a kínai válogatottnál

A kínai válogatott élére idén augusztusban kinevezett José Antonio Camacho valamivel jobban áll, hiszen csapata a két selejtezőjéből egyet legalább megnyert: Szingapúr ellen hazai pályán győzött, Jordániában kikapott. A Real Madrid és a spanyol válogatott egykori trénere a szakmai stábot is hozta magával, és bemutatásakor kijelentette: "A célunk az, hogy kijutassuk a válogatottat a vébére, de hosszabb távú terveink is vannak".

Camacho a hírügynökségek szerint évi hétmillió eurós fizetést kap, és egyelőre úgy tűnik, hogy csoportjában Irak lehet a fő vetélytárs (a jordánok első két meccsükön Kínát és Irakot is verték, és a csoport leggyengébb együttese, Szingapúr ellen aligha botlanak) - vagyis egy másik neves szakemberrel, Zicóval kell megküzdenie.

A brazil trénernek már van ázsiai tapasztalata, hiszen 2002 és 2006 között Japán válogatottját irányította (ki is juttatta a németországi világbajnokságra), majd rövid ideig az üzbég Bunyodkor kispadján is ült. Az irakiak idén nyáron szerződtették, azaz neki sem volt túl sok ideje megismerkedni a csapattal - viszont az eredményeket azonnal várják tőle. Igaz, vele csak egyéves szerződést kötöttek, vagyis a szövetség viszonylag egyszerűen és olcsón menesztheti.

Külföldi edzők a vb-szereplésért küzdő ázsiai válogatottaknál

AusztráliaHolger Osieck
BahreinPeter Taylor
IndonéziaWim Rijsbergen
IrakZico
IránCarlos Queiroz
JapánAlberto Zaccheroni
KatarSebastiao Lazaroni
KínaJosé Antonio Camacho
KuvaitGoran Tufegdzic
LibanonTheo Bücker
OmánPaul le Guen
Szaúd-ArábiaFrank Rijkaard
SzingapúrRadoljko Avramovic
ThaiföldWinfried Schäfer

www.global-soccer.eu