Vágólapra másolva!
Egy svájci polgári bíróság felszólította a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget (UEFA), hogy törölje Vanczák Vilmos csapatának, a Sionnak a kizárását az Európa Liga csoportköréből. A szövetség fellebbviteli bizottsága kedd délután úgy döntött: a Sion - amint azt a Celtic óvásában kifogásolta - jogtalanul szerepeltette több játékosát, így érvényben marad a büntetés. Csütörtökön így a Celtic lép pályára az Atlético Madrid vendégeként.

A Sion képviselői kedden azt állították, a polgári bíróság döntése nyomán immáron nincs jogi akadálya, hogy a klub - az óvás után 6-0-val továbbjuttatott Celtic ellenében - mégis indulhasson az Európa Liga csoportkörében.

A Vaud kantonban székelő bíróság arra is felszólította az UEFA-t, hogy az átigazolási ügyben érintett játékosok - Stefan Glarner, Billy Ketkeophomphone, Mario Mutsch, Pascal Feindouno, José Goncalves és Gabri - számára engedélyezze a részvételt a kupában. A Sion először nem az UEFA-hoz, hanem egy svájci bírósághoz fordult, mely azonban illetékesség hiányában elutasította a panaszt.

Az UEFA a nap folyamán megvizsgálta a svájciak fellebbezését, és úgy döntött: a Sion jogosulatlanul szerepeltette több játékosát, így a korábbi döntés marad érvényben.

A svájci csapat az Európa Liga selejtezőjében 3-1-es összesítéssel legyőzte ugyan a Celticet, de a skótok egy átigazolási hibára hivatkozva megóvták a párharc végeredményét, az UEFA pedig törölte a Sion eredményét. A döntés értelmében mindkét meccset 3-0-s gólkülönbséggel a Celtic csapatának ítélte a szövetség.

A Celtic óvása szerint a FIFA egy 2009-es, ám csak idén januárban hatályba lépett ítélete alapján a svájciak egy évig nem igazolhattak volna játékost, ezzel szemben mégis hat új labdarúgó érkezett a klubhoz. A Sion azzal védekezett, hogy a tiltást a svájci bíróság ideiglenesen feloldotta, és engedélyt adott a futballisták szerződtetésére.

Az Európa Liga I csoportjában a spanyol Atlético Madrid, az olasz Udinese és a francia Stade Rennes csapatai szerepelnek még. Csütörtökön az Atlético Madrid otthonában léphet pályára a Celtic.

A Sion egy korábbi közleményében azt írta, hogy ez "egyszerű bosszú" az elnökükön, Christian Constantinon. "Az elnök most hadakozik az UEFA-val, és ez nem tetszik Platininek, aki ennek hangot is adott" - mondta múlt szerdán az esetről a csapat gólerős védője, Vanczák Vilmos. "Constantin lehet az első, aki egy ilyen eltiltás után pert nyerne az UEFA ellen, nagy dolog lenne, ha ezt el tudná érni."

Constantin korábban azt nyilatkozta, a Sion szeptember 15-én mindenképpen ott lesz Madridban. "A történtek ellenére már lefoglalta a magángépet, a hotelt is, és úgy gondolkodik, hogy lesz meccs. Reméljük, hogy tényleg lesz, mi is úgy készülünk. Óriási mérkőzések várnának ránk az Atlético Madrid, az Udinese és a Rennes ellen a csoportkörben, ha nem indulunk, nagyon szomorúak leszünk" - nyilatkozta még az UEFA végleges válasza előtt a magyar védő.

A Sion még a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz is fordulhat, de mivel az átfutási idő tíz nap, csütörtökön már semmiképpen nem léphet pályára az Európa Liga csoportkörében Vanczák Vilmos klubja.