Vágólapra másolva!
Egyelőre nem rengette meg az angol labdarúgást a Channel 4 brit televíziós csatorna hétfő esti, Dispatches című műsora. A szerkesztők azt ígérték, tucatnyi sztár nevét fedik fel, akik megbuktak a doppingvizsgálatokon, de az angol szövetség (FA) eltussolta az ügyeket. Ehhez képest Gary O'Connor, Elvis Hammond, illetve Shaun Newton nem éppen a sztárkategóriába tartoznak.

A műsor szerkesztői szerint 2007 áprilisa és 2010 augusztusa között 240 olyan sikertelen doppingellenőrzés történt, amikor a tesztelők hiába érkeztek bejelentés nélkül az edzőpályára, nem találtak ott senkit. A szerkesztők korábban azt is állították, találtak bizonyítékot arra, hogy angol és skót válogatott játékos is túl magas tesztoszteronszinttel bukott meg.

A hír annyiban igaznak bizonyult, hogy az egyszeres angol válogatott Elvis Hammond, illetve a 26-szoros skót válogatott Gary O'Connornak is volt kokainügye, de azért enyhe túlzás azt állítani róluk, hogy sztárok lennének.

O'Connor 2009. október 19-én bukott meg kokainnal, a Hibernianben és a Lokomotiv Moszvában is szereplő játékos akkor éppen a Birmingham City csapatát erősítette. A kéthónapos eltiltást a klub nem hozta nyilvánosságra, helyette azt kommunikálták, sérült a csatár, majd gyorsan kölcsönadták a Barnsley-nak. A klub ügyvezetője, Dan Rowling úgy nyilatkozott, nem volt tudomása O'Connor ügyéről, ha tudta volna, sohasem vette volna kölcsön.

A műsorból kiderült, hogy az egyszeres válogatott Elvis Hammond - aki a Fulham és a Leicester City mellett csupa kiscsapatban szerepelt, most éppen a Woking csatára -, illetve a 2008 óta már nem is futballozó, gyorshajtás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Shaun Newton is hasonló ügybe keveredett.

Az FA az esetre közleményben reagált, amelyben jelezte, azért nem hozta nyilvánosságra a droggal lebukottak nevét, mert ezzel adtak számukra esélyt a rehabilitációra és a megbélyegzés nélküli újrakezdésre.

David Howman, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) főigazgatója szerint, ez nem ilyen egyszerű: "Az FA nem tette lehetővé, hogy egy tökéletesen jó program bemocskolódjon. De ha egy játékosnak szüksége van a védelemre, akkor a szövetség közölje velünk az okokat is."