Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) pert indított a Fradi-pálya elnevezésű ingatlanok (egyben a labdarúgócsapat) tulajdonosával, az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft.-vel szemben a futballpálya felújításának az elmaradása miatt.

Az MNV - az [origo]-hoz eljuttatott közleménye szerint - miután eleget tett a jogszabályban előírt, perindítást megelőző egyeztetési kötelezettségének, az eredménytelen egyeztetéseket követően szeptember 14-én, szerdán keresetet nyújtott be az a Fradi-pálya tulajdonosával, az az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft.-vel szemben.

Az MNV 2008. április 9-én kötött adásvételi szerződést az Esplanade Kft.-vel, és ebben a vevő vállalta, hogy a meglévő stadiont két éven belül, legalább 1,2 milliárd forint plusz áfa értékben felújítja a FIFA és az UEFA minimális előírásainak megfelelően.

"A felújítási kötelezettség teljesítésére vállalt határidő 2010. április 9-én eredménytelenül, vagyis a nélkül telt el, hogy az Esplanade Kft. késedelmét kimentette volna, vagy a felújítási kötelezettsége teljesítését megtagadta volna. A társaság el sem kezdte felújítási kötelezettsége teljesítését" - tartalmazza az MNV közleménye.

Az MNV azt állítja, hogy - eleget téve a polgári perrendtartás előírásainak - 2011 márciusában megkísérelte az Esplanade Kft.-vel szembeni jogvita peren kívüli elintézését, és ennek során a Fradi-pálya tulajdonosa többször is újabb határidőket kért és kapott az MNV-től, "hogy olyan tőkeerős befektetőt találjon, amely a felújítási kötelezettség teljesítésének eleget tud tenni".

Az MNV által adott utolsó határidő augusztus 31-én járt le, az MNV ezért keresetet nyújtott be az illetékes bíróságon.

Az Esplanade tulajdonosaként fellépő angol üzletember, Kevin McCabe 2008 októberében azt mondta: 2011-2012-re új stadionba költözhet az együttes, a terv azonban a gazdasági helyzet miatt hamar változott. Gerstl Alexander korábbi vezérigazgató 2010 augusztusában úgy nyilatkozott, hogy az új stadion megépítése az engedélyeztetési eljárás hosszúságától függ.

McCabe idén januári közleményében még úgy fogalmazott: a jelen gazdasági helyzet miatt nem tudott megfelelő hitelekhez jutni, ezért nem kezdődhetett el a csapat új stadionjának építése, ugyanakkor azt továbbra is vállalja, hogy 2014-ig felújítják a jelenlegi létesítményt.

Az MNV Zrt. illetékesei február 21-én jelentették be, hogy vizsgálják a részvénytársaság korábbi vezetése által a Fradi-pálya eladásáról kötött szerződést, illetve a kontraktus létrejöttének körülményeit.

Az FTC Labdarúgó Zrt. a mai napig az Esplanade Consultants Eastern Europe BV nevű holland cég tulajdonában van. A cégnyilvántartás szerint annak ellenére a holland társaság birtokolja az FTC Zrt.-t, hogy márciusban Kubatov Gábor, az egyesület elnöke (egyben a Fidesz pártigazgatója) bejelentette: idén július 1-jéig az egyesület egy forintért megvásárolja az FTC Labdarúgó Zrt.-t.

A HVG augusztus 18-ai számában azt írta, hogy az FTC ötmillió forint alaptőkével Fradiváros Vagyonkezelő Zrt. néven, új céget alapított, amelyet részben ugyanazok vezetnek, akik március 31-e óta az FTC Labdarúgó Zrt. vezetőségét alkotják. Ez arra utal, hogy az egyesület a több milliárd forintot érő létesítmények átvételére is készül.

Az egyesülethez közel álló, neve elhallgatását kérő forrás augusztus 18-án azt mondta az [origo]-nak: az FTC egyesülete azt tervezi, hogy egy időben vegye át a labdarúgócsapatot és a Fradi-pálya elnevezésű ingatlanokat. Hogy honnan lesz erre pénze, egyelőre nem tudni.

Az egyesülethez közel álló, neve elhallgatását kérő forrás augusztus 18-án azt mondta az [origo]-nak: az FTC egyesülete azt tervezi, hogy egy időben vegye át a labdarúgócsapatot és a Fradi-pálya elnevezésű ingatlanokat. Hogy honnan lesz erre pénze, egyelőre nem tudni.