Vágólapra másolva!
A megfelelő rutin nagyon fontos a futballpályán, és ez fokozottan igaz a kapusokra, akik gyakran a harmadik ikszen túl képesek a legjobb teljesítményre. Sokáig ritkaságnak számított, hogy egy kapus már a húszas éveinek elején alapember legyen a klubjában, a Bundesligában azonban jelenleg éppen ez a jellemző.

A Bayer Leverkusen kikapott a Chelsea-től a Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában, azonban a német csapatban akadt egy játékos, aki csak dicséretet kapott a mérkőzés után. Bernd Leno kapus mindenki szerint fantasztikus teljesítményt nyújtott, a 2-0-s vereség ellenére is. A Kicker a maximálisnak számító egyes osztályzatot adta neki, edzője, Robin Dutt kijelentette, hogy mozgása és védései alapján a két kapust akár össze is lehetett volna cserélni (a másik oldalon a világklasszis Petr Cech védett), az első gólt szerző David Luiz pedig a lefújás után csak annyit mondott: "A fiatal szőke srác átkozottul jól védett".

Rekord tizenévesen

Nem csoda, hogy a brazil védő nem tudta a Bayer kapusának nevét, hiszen Lenónak ez volt az ötödik mérkőzése a felnőttek között, a BL-ben pedig első alkalommal állhatott a kapuba. A mindössze 19 éves játékost a leverkuseniek az után vették kölcsön a Stuttgarttól, hogy első számú kapusuk, René Adler hosszú időre kidőlt a sorból, helyettesei pedig nem nyújtottak meggyőző teljesítményt. Leno a stuttgartiaknál csak harmadik számú kapus volt, Leverkusenben azonban lehetőséghez jutott, és első három élvonalbeli meccsén nem kapott gólt - a Bundesligában ez korábban csak két kapusnak sikerült.

Leno parádés bemutatkozása a felnőttek között még jobban felhívta a figyelmet a német élvonalban egyre inkább eluralkodó trendre, miszerint a Bundesliga csapatai előszeretettel alkalmaznak kifejezetten fiatal kapusokat. Pedig a poszttal kapcsolatban az egyik közhely éppen az, hogy minél idősebbek a kapusok, annál jobbak, számukra a rutin elengedhetetlen. Karrierjük időtartama sokkal hosszabb, mint a mezőnyjátékosoké, és egyáltalán nem ritka, hogy egy kapus bőven a harminc fölött is kiemelkedő teljesítményt nyújt. Dino Zoff, Peter Schmeichel vagy Edwin van der Sar a harmadik ikszen túl ért fel a csúcsra, és pár évvel ezelőtt még a Bundesligában is sokkal jobban bíztak a tapasztalt kapusokban.

A 26 éves már rutinosnak számít

A német élvonal legutóbbi fordulójában pályára lépett kapusok átlagéletkora mindössze 25,5 év volt - a Premier League-ben ugyanez a szám hárommal több volt, tíz évvel ezelőtt pedig a Bundesligában a harmincat is meghaladta. Míg Angliában még mindig jó néhány olyan kapus véd rendszeresen, akik már bőven elmúltak 30 évesek (Shay Given 35, Mark Schwarzer 38, Jussi Jääskeläinen 36 éves), Németországban a legidősebb első számú kapus az újonc Augsburg játékosa, Simon Jentzsch a maga 35 évével.

Jó néhány csapatnál viszont kifejezetten fiatal kapus véd: a Borussia Mönchengladbachnál a 19 éves Marc ten Stegen (aki mögött Leno csere volt a 2009-ben U17-es Eb-t nyert válogatottban), a Kaiserslauternnél a 21 éves Kevin Trapp, a Freiburgnál a 21 éves Oliver Baumann, a Schalkénál a 22 esztendős René Fährmann, a Hannovernél a 22 éves Ron-Robert Zieler. Stuttgartban Leno a 23 éves Sven Ulreich miatt nem kapott játéklehetőséget, a Herthában pedig a szintén 23 éves Thomas Kraft véd. "Tiszta őrület, hogy Manuel Neuer és René Adler már rutinos kapusnak számít a Bundesligában" - jelentette ki a német válogatott kapusedzője, Andreas Köpke.

Az akadémiák itt is beváltak

A fiatalítási trend éppen ezzel a két játékossal kezdődött (bár egykoron Timo Hildebrand is hasonló korban lett alapember a Stuttgartban még 2000-ben - jelenleg neki nincsen csapata). Neuer 25 éves, de már 160 élvonalbeli mérkőzés áll mögötte, és huszonkétszeres válogatott. Őt a Schalke akkori trénere, Ralf Rangnick 20 évesen dobta be a mély vízbe. Adler egy évvel idősebb nála, ő 138 Bundesliga-meccsnél tart, és csak amiatt nem többnél, mert kifejezetten sérülékeny. Az ő példájuk arra bátorította a német klubok edzőit, hogy érdemes lehetőséget adni a fiataloknak. Ehhez persze az is kellett, hogy elég tehetség bukkanjon fel, ami a 2000-ben reformált utánpótlás-nevelésnek köszönhető.

Az egész Bundesligában csökkent az átlagéletkor, a kapusoknál azonban még szembeötlőbb ez a tendencia, és a Leistungzentrumokból kikerülő fiatalok sokkal jobban alkalmazkodnak a modern futball követelményeihez, legalábbis Köpke szerint. "A kapusjáték nagyon megváltozott az elmúlt évtizedben. Egy mai kapusnak lábbal is jól kell bánnia a labdával, támadásokat kell indítania. Ráadásul ezek a srácok az akadémiákon megtanulták, hogyan kell kezelni a nyomást" - állítja a válogatott kapusedzője. Ő 24 éves volt, amikor bemutatkozott az élvonalban, és 36 évesen még ott volt az 1998-as vébén.

www.global-soccer.eu