Vágólapra másolva!
Ötödik tétmérkőzésén negyedik vereségét szenvedte el a 2010-ben olasz bajnok és BL-győztes Internazionale, kedden az újonc Novara otthonában kapott ki 3-1-re a Serie A negyedik fordulójában. Massimo Moratti elnök a meccs után azt mondta, hogy kicsúszott Gian Piero Gasperini kezéből az irányítás, szerdán ki is rúgták a trénert. A gyenge szereplés egyik oka az lehet, hogy a Genoánál sikeres Gasperini az Internél is a kedvenc, 3-4-3-as taktikáját erőltette, pedig erre nem alkalmas a milánóiak kerete.

Szűk másfél évvel ezelőtt az Internazionale szurkolói úsztak a boldogságban: kedvenceik nem csak a Serie A-t nyerték meg, hanem a Bajnokok Ligája döntőjében is diadalmaskodtak. Akkor José Mourinho ült a kispadon, azóta viszont már a harmadik edző irányítja a csapatot, és könnyen lehet, hogy hamarosan érkezik a negyedik. A Novara elleni vereséggel ugyanis rendkívül bizonytalanná vált Gian Piero Gasperini helyzete, hiszen irányításával öt tétmérkőzéséből négyet elveszített az Inter, és az ötödiken is csak döntetlenre futotta erejéből.

Kényszermegoldás a kispadon

Pedig tavaly nyáron, Mourinho távozását követően egy elismert szakember érkezett Rafael Benítez személyében, a spanyol azonban fél év alatt megbukott. Nem találta a közös hangot a focistákkal, és az általa elképzelt taktikát sem tudta megvalósítani, de ő legalább nyert egy klubvilágbajnokságot - igaz, ehhez csupán két meccset kellett hoznia. Benítezt némi meglepetésre Leonardo váltotta, aki korábban a városi rivális Milannál dolgozott (játékosként és edzőként is), és neki legalább annyi megadatott, hogy a bajnokságban a második helyre vezette a csapatot. Ennek ellenére a szezon végeztével ő is távozott, bár a klub szerette volna megtartani - azonban egykori csapata, a Paris Saint-Germain elcsábította őt sportigazgatónak.

Megindult tehát az edzőkeresés, és Massimo Morattinak több jelöltje is volt, de mindegyikük nemet mondott. Az argentin Marcelo Bielsa inkább az Athletic Bilbaót, a portugál André Villas-Boas a Chelsea-t választotta, Sinisa Mihajlovic inkább maradt Firenzében, Fabio Capello pedig az angol válogatottnál. Gasperini tehát csak az ötödik választás volt, még ha Massimo Moratti elnök váltig állította is, hogy nem kényszermegoldásról van szó. Az új szakember korábban éveken keresztül a Genoánál dolgozott, ahol viszonylag jó eredményeket ért el, és még Mourinho is dicsérte, ami mindenképpen jó előjelnek ígérkezett.

Forrás: AFP
Erre a legpesszimistább szurkolók sem számítottak: a madridi BL-győztes csapat idén még nyeretlen

A taktika állandóan változik

Az olasz futballközvélemény egyvalamit biztosan tudott Gasperiniről: igyekszik a 3-4-3-as játékrendszert erőltetni, és sejteni lehetett, hogy ezt az Internél is megpróbálja. A probléma csak ott volt, hogy erre a szisztémára a milánóiak kerete kevésbé alkalmas, és egy ilyen klubnál nincsen idő egy teljesen új taktika és formáció megfelelő begyakorlására: azonnali eredményekre van szükség. Gasperini helyzetét az sem könnyítette meg, hogy a keret csak az utolsó pillanatban alakult ki. Samuel Eto'o távozásával valószínűleg csak kevesen számoltak, Wesley Sneijder viszont maradt, annak ellenére, hogy még maga a tréner is elismerte, hogy a holland középpályás sehogyan sem illik bele az általa elképzelt játékrendszerbe. Az Inter az átigazolási időszak utolsó napjaiban szerezte meg Mauro Záratét és Diego Forlánt is, és az edzőnek nem maradt sok ideje, hogy beépítse őket az együttesbe.

Az első tétmeccsen, az AC Milan elleni Szuperkupa-döntőn az Inter némileg meglepő módon nem 3-4-3-ban, hanem 3-5-1-1-ben állt fel, ami nem is működött rosszul: ebben a szisztémában Sneijder játszott az előretolt ék mögött (aki még Eto'o volt), a középpályán pedig sikerült fölényt kialakítani. Gasperini a szünetben azonban váltott, és átállt a négyvédős szisztémára, a Milan pedig megfordította a meccset. Ezzel együtt a jelek biztatóak voltak, ám az első bajnokin, a Palermo ellen a tréner már a 3-4-3-as játékrendszert választotta, Sneijdert pedig a kispadon hagyta, majd amikor alig félóra elteltével becserélte, akkor a csatársor bal oldalára vezényelte. A dolog láthatóan nem működött, a végeredmény 4-3-as vereség lett. Moratti dühében odáig ment, hogy kijelentette: Gasperininek át kellene állnia a négyvédős taktikára, és láss csodát: a Trabzonspor elleni BL-meccsen az Inter négy hátvéddel lépett pályára.

Amikor semmi sem sikerül

Sok köszönet azonban ebben sem volt. A találkozót 4-3-3-as szisztémával kezdte az Inter, ami alig negyedóra elteltével 4-3-1-2-re változott, Sneijder ugyanis visszalépett irányítónak. Mindhiába: a törökök hatalmas meglepetésre nyeri tudtak Milánóban. "A hét végén az Inter rendetlen, vakmerő és védtelen volt, így kikapott 4-3-re. Most viszont fegyelmezett, de ötlettelen és rugalmatlan volt, aminek 1-0-s vereség lett a vége. Melyik a jobb? "Olyan, mintha a gyomorfájás és a fejfájás között kellene választani" - elemzett a La Gazzetta dello Sport.

Forrás: AFP

Három nappal később az AS Roma ellen Gasperini mindenesetre újabb játékrendszert próbált ki. Sneijder megint karmester volt, de a csapat ismét három hátvéddel futballozott, 3-4-1-2-es szisztémában, a csatársorban Forlánnal és Diego Militóval. Ezzel azonban csak annyi eredményt sikerült elérnie, hogy nem kapott ki az együttes, de nem is nyert: a végeredmény 0-0 lett. A Novara ellen tehát a tréner visszatért a kedvenc 3-4-3-jához, Sneijder ezúttal középső középpályást játszott, de teljesen súlytalan volt. A szünetben tehát jött az újabb taktikai váltás: Joel Obi becserélésével megint 3-4-1-2 lett a szisztéma, azonban a lényegen ez sem változtatott. A csapat katasztrofálisan futballozott, a focistákon látszott a teljes tanácstalanság, Gasperini pedig annyira ideges volt a pálya szélén, hogy véresre harapta a saját ajkát.

Szisztéma - megfelelő játékosok nélkül

Könnyen lehet, hogy a szakember magában már átkozta azt a napot, amikor elfogadta a milánóiak ajánlatát, de Moratti is alaposan megbánhatta, hogy éppen Gasperinit nevezte ki. Nagy kérdés, hogy az elnök miért éppen egy olasz trénert választott, akiről köztudott, hogy szinte rögeszmésen ragaszkodik egy játékrendszerhez - amelyre az Inter kerete nem nagyon alkalmas.

A háromhátvédes szisztémában olyan középső védőkre van szükség, akiknek megvan a kellő gyorsaságuk ahhoz, hogy felvegyék a versenyt a mögéjük belőtt labdákra lendületből érkező csatárokkal - mindez a harmadik ikszen túl lévő Cristian Chivura, Walter Samuelre, Lúcióra vagy Iván Córdobára nem jellemző. Sebaj, akkor a középső középpályásoknak kell zúzniuk - ez azonban nem Sneijder vagy Dejan Stankovic műfaja. A két szélen Obiban, Nagatomo Jutóban vagy éppen Jonathanban megvan a lendület, de a pontos beadások hiányoznak tőlük, elöl pedig Zárate és Forlán egyelőre nem találja a helyét új csapatában, miközben a gólerős Giampaolo Pazzini alig kap lehetőséget.

Forrás: AFP
Gasperini idegességében véresre harapta az ajkát

A Novara elleni összecsapáson nagyon úgy tűnt, hogy a csapat ugyanúgy kicsúszott Gasperini kezéből, mint ahogyan egy évvel korábban Benítezéből. Nem csak a kapkodás, a nem is meccsenként, hanem félidőnként változó taktika utal erre, hanem az is, hogy Forlán és Sneijder például annak ellenére ott volt a kezdők között, hogy a hírek szerint megszegték a klub belső szabályzatát.

A két játékost ugyanis vasárnap este a Sportitalia.it internetes portál információi szerint (amit később szinte minden hírügynökség átvett) a Tocqueville nevű, ismert milánói szórakozóhelyen látták. Sneijder és Forlán ugyan csak alig egy órát töltöttek a diszkóban, és állítólag alkoholt sem ittak, de viselkedésük így sem egyeztethető össze a csapat házirendjével. A büntetés azonban elmaradt, ami Gasperini hiányzó tekintélyét is jelzi. Na meg azt, hogy az Internél jelenleg szinte semmi sem működik.

Így alázta a Novara az Intert:



Ez már Massimo Moratti elnöknek is sok volt, aki a keddi meccs után úgy fogalmazott Gian Piero Gasperini edzőről: "Úgy tűnik, kicsúszott a kezéből az irányítás, nem uralja a csapatot."

Az elnök aztán szerdán közleményben jelentette be, hogy Gasperini távozik a csapattól, egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy így váltak el útjaik. A következő edzéseket Daniele Bernazzani és Giuseppe Baresi segédedzők vezetik, ugyanakkor arról még nincs döntés, ki lesz a menesztett tréner utódja.

www.global-soccer.eu