Vágólapra másolva!
Egy Brazília-Argentína válogatottmérkőzésnek még akkor is hatalmas a presztízse, ha ez európai légiósok nem játszanak, vagyis egyik csapat sem a legerősebb összeállításában szerepel. A brazilok azonban nem lesznek olyan tartalékosak, mint ellenfelük, hiszen legjobbjaik egy része otthon játszik, köszönhetően a klubok egyre javuló anyagi helyzetének.

Miközben Európát a Bajnokok Ligája aktuális fordulója tartja lázban, addig Dél-Amerikában a sportág szerelmesei újabb brazil-argentin szuperrangadóra készülnek. A két ország válogatottja szeptember 14-én az argentínai Córdobában gól nélküli döntetlent játszott, a visszavágóra pedig európai idő szerint csütörtökre virradóra Belémben kerül sor. A találkozó hivatalos válogatottmérkőzés, ám mivel nem a FIFA által kijelölt játéknapon kerül rá sor, az európai légiósok nem léphetnek pályára, a szövetségi kapitányok csak a Dél-Amerikában futballozókat hívhatták meg.

Megéri otthon maradni a braziloknak

Míg az október elején kezdődő vb-selejtezőkre kihirdetett argentin keretben csak légiósok szerepelnek, addig a brazil szövetségi kapitány, Mano Menezes mostani keretében nyolc olyan játékos is helyet kapott, akik a légiósokkal kiegészült, októberben rendezendő, Costa Rica elleni barátságos meccsen is szerepelnek a csapatban. Közöttük sztárok is vannak, így például a Santos erőssége, Neymar, vagy a Flamengo klasszisa, Ronaldinho, utóbbi játékos januárban tért haza Brazíliába, előbbit pedig már a nyáron is európai sztárklubok csábították, ám egyelőre otthon maradt.

Az a tény, hogy Neymart eurómilliókkal sem tudták Európába csábítani (és ugyanez a helyzet klubtársával, a keretből most kimaradt Gansóval vagy az Internacional csatárával, Leandro Damiaóval is), remekül jelzi, hogy a brazil klubfutball anyagi szempontból sokkal jobb helyzetben van, mint néhány évvel ezelőtt. Akkoriban minden fiatal játékos álma Európa volt, és aki egy kicsit tehetségesebb volt, az már tizenévesen elhagyta az országot - haza pedig általában a kiöregedő sztárok szerződtek, vagy azok, akik kudarcot vallottak Európában. Argentínában többé-kevésbé ma is ez a helyzet, Brazíliában azonban fordult a kocka: a nyáron mindössze 19 labdarúgó igazolt külföldre, viszont 37 játékos érkezett az országhatáron kívülről.

Forrás: AFP/Nelson Almeida
Gansót (jobbra) sem tudták még elcsábítani

Üzleti szemlélet a kluboknál

A magyarázat az anyagi lehetőségekben rejlik: Brazíliában a csapatok egyre több pénzből gazdálkodnak. Mindez az ország fejlődő gazdaságának köszönhető, ami lehetővé teszi, hogy a klubok elcsábítsák a kontinens legjobbjait (az idei bajnokságban 14 argentin, 4-4 uruguayi és paraguayi, 3-3 kolumbiai és chilei szerepel), és anyagi szempontból is alternatívát tudnak nyújtani a feltörekvő hazai tehetségeknek. A brazil pénznem, a reais 1999 óta nem volt ilyen erős a dollárral szemben, és sokkal nagyobb a fizetőképes kereslet az országban - az emberek több pénzt tudnak költeni a focira.

Az élvonalbeli csapatok ráadásul nemrégiben kötöttek új szerződést a TV Globóval a közvetítésekről, ami szintén sokkal nagyobb pénzt jelent. "Az új szerződés jövőre lép életbe, 2015-ig szól, és éves szinten körülbelül egymilliárd reais bevételt jelent. Az idén a tévés bevételek 300 millió reaist tettek ki. 2012-ben már minden meccsünk látható lesz a tévében, ami nagyobb szponzori bevételeket tesz lehetővé" - mondta a szerződés aláírása után a Vitória Bahia alelnöke, Carlos Falcao.

A Crowe Howart nevű könyvvizsgáló cég által elkészített tanulmány szerint a 12 legnagyobb brazil egyesület bevétele 2003 és 2010 között 200 százalékkal növekedett. Ehhez persze az is kellett, hogy haladjanak a korral, és a korábbi klubvezetést felváltsák a modern, profi szemléletű, gyakran az üzleti életből érkezett szakemberek. "Az elmúlt öt évben sok egyesület próbált üzleti modellt bevezetni a labdarúgásban, és a régi típusú igazgatók helyére hosszú távú elképzeléssel rendelkező menedzserek kerültek" - vázolta a jelenség okait kutató Financial Timesnak a Santos egyik igazgatója, Álvaro de Souza.

Ronaldinho hatszor annyit keres, mint Riquelme

A brazil klubok pénzügyi szempontból kiemelkednek Dél-Amerikában, és lassan az európai egyesületekkel is fel tudják venni a versenyt. Míg 2010-ben Európában a klubok 29 százalékkal kevesebbet költöttek új focistákra, addig Brazíliában 63 százalékkal nőtt az igazolásokra kiadott összeg.

Forrás: AFP/Vanderlei Almeida
Ronaldinhót jól megfizetik Brazíliában is

A brazilok a fizetéseket tekintve is egyre versenyképesebbek: a Milantól hazaigazolt Ronaldinho heti 100 ezer fontot keres, Neymarnak a Santosnál heti 55 ezer font a bére, míg a Corinthiansnál a portugál Sportingtól érkezett Liedson hetente 40 ezer fontnak megfelelő összeget kap. Ezeket a béreket szponzorok segítségével tudják kifizetni: Ronaldinho esetében a Traffic nevű sportügynökség, egy sportszergyár (Olympikas) és egy élelmiszerlánc (Batavo) dobja össze a pénzt, a Flamengónak csak a bér 25 százalékát kell állnia. Neymar javadalmazását egy másik sportszergyártó (Nike) és egy telekommunikációs cég (Nextel) állja, a Santos csak a pénz ötödét biztosítja, a Fluminensénél pedig egy gyógyszergyár (Unimed) teszi lehetővé, hogy a riói egyesület biztosítani tudja Fred, Belletti és Deco fizetését.

Argentínában más a helyzet: a kluboknak az életben maradást jelenti, ha sikerül egy-egy játékosukat Európába eladni - sőt, egyre többen igazolnak a brazil élvonalba (idén nyáron például a Boca Juniors középpályása, Marcelo Canete szerződött a Sao Paulóba). Mindez persze nem csoda, hiszen a Placar kimutatása szerint az argentin egyesületek már most is csak mintegy a negyedét kapják a televíziós közvetítésekért, mint a brazilok, Ronaldinho pedig hatszor annyit keres, mint a Boca legnagyobb sztárja, Juan Román Riquelme. Ennek megfelelően a brazilok elleni argentin keretben Mário Bolatti, Andrés D'Alessandro, Pablo Guinazú és Walter Montillo személyében négy olyan játékos is van, aki Brazíliában futballozik.

www.global-soccer.eu