Vágólapra másolva!
A szezon előtt sok szakértő gondolta úgy, hogy a Borussia Dortmund lehet a Bajnokok Ligája egyik meglepetéscsapata. A német bajnok az előző idényben rendkívül lendületesen és látványosan futballozott, szurkolói már az FC Barcelonához hasonlították, de mostani eredményei jelentősen leromlottak, amit az edző, Jürgen Klopp elsősorban a pszichés fáradtságnak tud be.

A Borussia az előző idényben valósággal átgázolt a Bundesliga mezőnyén. Jürgen Klopp csapata agresszív, sok mozgáson alapuló látványos támadófutballjának köszönhetően hétpontos előnnyel szerezte meg az aranyérmet. Az új szezonban azonban egyelőre nem megy a Dortmundnak: a bajnokságban hét forduló után csak a nyolcadik helyen áll, a Bajnokok Ligájában pedig az Arsenal elleni hazai 1-1 után Marseille-ben 3-0-ra kikapott.

Címvédő 27 éve nem rajtolt ilyen rosszul

A szezonrajt nem volt méltó a bajnokcsapathoz, a Bundesligában 27 éve nem kezdte ilyen rosszul az idényt a címvédő. A Dortmund hét forduló alatt már háromszor is kikapott, míg a legutóbbi szezonban csak a 26. fordulóban szenvedte el a harmadik vereségét. Egy évvel korábban hét forduló alatt 18 gólt szerzett, most viszont mindössze kilencet. A statisztikai mutatók alapján az együttes nem futballozik rosszul, azonban hiányzik az a könnyedség és lendület, ami korábban jellemezte. A labdabirtoklást tekintve csak a Bayern München jobb a Bundesligában, és a dortmundiak a helyzetek kialakításában is a hatodik helyen állnak, ám azok kihasználása mindössze 20 százalékos, ami az egész mezőnyben a legrosszabb. Utóbbi arra utal, hogy elsősorban a koncentrációval vannak problémák, ami a védelemben is megjelenik, hiszen a Bundesligában máris három gólt kaptak pontrúgás után - korábban fél idény alatt szedtek össze ennyit.

Jürgen Klopp edzőnek erről is, mint mindenről, határozott véleménye van. "Ez elfogadhatatlan. A védelmünkben több magas ember játszik, akik remekül fejelnek, vagyis az összpontosítás hiányzik" - jelentette ki. A középhátvéd, Mats Hummels kicsit másként fogalmazott: "Hiányzik az az önbizalom, ami az előző idényben megvolt" - mondta. Na és persze a helyzetkihasználásnál azt is érdemes megjegyezni, hogy az első számú középcsatár, Lucas Barrios sérülés miatt eddig csak negyedórát töltött a pályán, helyettese, Robert Lewandowski pedig ugyan becsülettel próbálkozik, de ez számára szokatlan szerepkör.

Sahin pótolhatatlan

Klopp a fentiek ellenére továbbra is maximálisan bízik a csapatban, ugyanakkor tisztában van azzal, hogy a pszichés problémákon a legnehezebb segíteni. "Sokkal könnyebb lenne, ha drasztikus megoldásokat alkalmazhatnánk. Most viszont apró kis csavarokat kell meghúzni a gépezetben, ami sokkal nehezebb" - fogalmazott. Persze azért nem csak arról van szó, hogy a játékosoknak vissza kell szerezniük az önbizalmukat: a nyáron távozó egyetlen kulcsember, a Real Madridnak eladott Nuri Sahin hiánya érződik a csapatjátékon. Mert bár a 4-2-3-1-es felállás maradt, Sahint a pótlására vásárolt Ilkay Gündogan nem tudja helyettesíteni, már csak azért sem, mert más típusú futballista.

A török középpályás az előző évadban alapvetően meghatározta a Borussia játékát. Sahin ugyan védekező középpályásként szerepelt, azonban elsődleges feladata nem a labdaszerzés volt, hanem amolyan visszavont irányítóként futballozott. Meccsenként átlagosan 87 alkalommal ért a labdához, amivel második volt a Bundesligában Bastian Schweinsteiger mögött. Rendszeresen elkérte a labdát a védőktől, és ő vitte fel a támadóharmadba, vagy pedig mértani pontosságú hosszú indítással dobta támadásba a csapatot. A másik védekező középpályás, Sven Bender erre nem képes, mint ahogyan Gündogan sem, aki ebben a szezonban minden meccsen kezdő volt. Sahin az előző idényben hat gólt szerzett, és nyolc gólpasszt adott, ezenkívül ő végezte el a pontrúgások többségét is - Gündogannak eddig hét meccsen sem gólja, sem asszisztja nem volt.

A csapatjátékból tehát kiesett egy nagyon fontos láncszem, és ezt a számok is alátámasztják. Míg az előző idényben a két középhátvéd, Hummels és Neven Subotic meccsenként átlagban 62-63-szor ért labdába, addig ugyanez a szám a jelenlegi évadban 88-89. A legutóbbi, Mainz elleni bajnokin (amit a BVB a hajrában fordítva nyert meg 2-1-re) a két védekező középpályás, Gündogan és Sebastian Kehl a passzainak 63 százalékát nem előre, hanem hátra adta - vagyis a támadásindítás gyakorlatilag a középhátvédek feladata lett.

www.global-soccer.eu