Vágólapra másolva!
Nem megy valami jól az elmúlt hetekben az Anzsi Mahacskalának: Dzsudzsák Balázs csapata visszaesett a nyolcadik helyre a bajnokságban, és az edzőt is leváltották. Átmenetileg Roberto Carlos tart tréningeket, de legkésőbb januárban egy sztáredző érkezhet, anyagi akadály aligha lesz. A klub tulajdonosa, Szulejman Kerimov már csak politikai okokból sem sajnálja pénzét.

Egy éve még a fanatikus szurkolók is legfejjebb annyit tudtak az Anzsi Mahacskaláról, hogy egy orosz élvonalbeli klub. Év elején a dagesztániak leigazolták Roberto Carlost, ezzel bekerültek a nemzetközi sajtóba, de csak mint egyedi érdekesség. Nyár óta viszont mindenhol komolyabban veszik a csapatot, miután megszerezte Samuel Eto'ót és világrekord fizetést adott neki, de rajta kívül is világklasszis játékosokat ostromol folyamatosan.

A dagesztáni elnök is focizott

A világ leggazdagabb üzletemberei korábban inkább Nyugat-Európában igyekeztek csapatot venni maguknak. Az orosz Roman Abramovics a Chelsea-t vásárolta meg még 2004-ben, de lehet, hogy ma már valamelyik hazai, lehetőleg észak-kakázusi egyesületbe ölné a pénzét. Az orosz állam geopolitikai szempontból nagyon fontosnak tartja a régiót, ezért igyekszik többféle módon segíteni, hogy a térséget elfogadtassa a közvéleménnyel. Ebbe a sport is beletartozik, kezdve a Szocsi Téli Olimpia megrendezésétől a helyi oligarchák szolid ösztönzéséig, hogy a pénzüket a régió focicsapataira is költsék.

Ennek megfelelően Abramovics jelentős összeggel támogatja a szocsi olimpia megrendezését, ezen kívül hozzájárult az állami fociakadémia felépítéséhez (a létesítmény az egykor a Lada-gyárról ismert Togliatti városában van), a 2010-ben a Forbes magazin listája szerint a világ 57. leggazdagabb emberének számító Oleg Deripaszka pedig sokáig a Kubany Krasznodar egyik tulajdonosa volt.

Kettejük egykori üzleti partnere, Szulejman Kerimov dagesztáni származású, 2007 óta Dagesztán képviselője a duma felsőházában, mégpedig Vlagyimir Putyin pártja, az Egységes Oroszország tagjaként.

A Forbes című amerikai gazdasági magazin szerint ő a 118. leggazdagabb ember a világon, és bár a focihoz korábban nem sok köze volt, 2011 januárjában mégis ő lett az Anzsi Mahacskala új tulajdonosa. A Guardian Kelet-Európával foglalkozó szakírója, Jonathan Wilson ugyanakkor úgy tudja, Kerimov nem megvette az Anzsit, hanem megkapta Dagesztán elnökétől, Magomedszalam Magomedovtól, cserébe csak annyit kellett megígérnie, hogy 120 millió fontnak megfelelő összeget költ az infrastruktúra fejlesztésére, ezen belül felépíttet egy negyvenezres stadiont. Magomedov egykoron maga is futballozott (kapus volt), és a 2000-es évek elején az Anzsi alelnöki posztját is betöltötte.

Kellenek az oroszok is

Persze Kerimov költ a csapatra is, a vagyona nélkül a klub aligha tudott volna egy év alatt közel százmillió euróért futballistákat igazolni. Januárban még csak 31 milliót költött, akkor jött Roberto Carlos mellett a szintén brazil Jucilei, Joao Carlos, Diego Tardelli, valamint a marokkói Mbark Busszufa, a nyáron pedig 65 millióért hozzájuk csatlakozott Eto'o, Dzsudzsák és Mehdi Carcela-Gonzalez.

A nagybevásárlás során mindössze három neves orosz futballista érkezett: januárban a helyi születésű, és korábban az Anzsiban már megfordult Samil Lahjalov, a nyáron pedig Jurij Zsirkov és a kapus Vlagyimir Gabulov, akit rögtön kölcsön is adtak a CSZKA Moszkvának.

Forrás: AFP/RIA Novosti

A hazai játékosok számának azért van jelentősége, mert a klubnak a légiósokra vonatkozó kvótára is figyelni kell (a liga kiírása szerint egyszerre legalább öt orosz játékosnak kell a pályán lennie), így aztán nem sok értelme van annak, hogy a klub csapatnyi külföldit vásároljon.

Ennek ellenére mást sem hallani, mint hogy milyen világsztárok érkezhetnek az Anzsihoz, Frank Lampardtól kezdve Steven Gerrardon keresztül Neymarig. Utóbbi inkább PR-fogásnak tűnik, igaz, Eto'óról sem gondolta senki, hogy elfogadja majd a dagesztániak ajánlatát. A keretben jelenleg 13 orosz játékos van (az első számú kapus, a grúz Nukri Revisvili is rendelkezik orosz állampolgársággal), a szakmai stáb meccsről meccsre azon zsonglőrködik, hogy a szabályokat betartva a lehető legerősebb csapatot küldje a pályára.

Sztáredző érkezhet

Sokak szerint a sztárjátékosok szerződtetése helyett sokkal fontosabb lenne egy elismert szakember leigazolása. A nemrég menesztett Gadzsi Gadzsiev ugyan helyi legenda, hiszen dagesztáni születésű, és 1999-ben ő vezette fel a csapatot az élvonalba, de a magasabb elvárásoknak már nem tudott megfelelni.

Utódja hivatalosan nem Roberto Carlos lett, aki immár játékos-edzőként tevékenykedik, hiszen a brazilnak nincsenek meg a megfelelő papírjai ahhoz, hogy leüljön a kispadra. A Magyarországon is ismert módszer szerint hivatalosan az eddig is a szakmai stábban dolgozó Andrej Gordejev irányítja az Anzsit. Gordejev 1999 és 2004 között játékosként szerepelt az Anzsinál, az edzői diploma megszerzését követően pedig dolgozott a Szaturn Ramenszkojénál és az ukrán Metalurh Donecknél.

Forrás: AFP/RIA Novosti/Alexander Vilf

Roberto Carlos a minap a Daily Mailnek elmondta: amikor együtt vacsorázott a tulajdonossal, akkor olyan edzők neve merült fel, mint Fabio Capello, Guus Hiddink, Luiz Felipe Scolari és Wanderley Luxemburgo. Utóbbi kettő a klubnál lévő brazil kolónia miatt lehet előnyös, ráadásul Scolari korábban az üzbég Bunyodkornál már bizonyította, hogy jó pénzért bárhol vállal munkát.

Capello közben egyértelművé tette, hogy kizárólag az angol válogatott sikeres Eb-szereplésére összpontosít, és úgy tervezi, a torna után visszavonul. A sajtó szerint Hiddink megszerzése a legvalószínűbb: volt orosz szövetségi kapitány, és bár szerződése 2012 nyaráig érvényes a török válogatottnál, ha Törökország nem jut ki az Eb-re (ami könnyen előfordulhat), akkor már januárban szabaddá válik.

www.global-soccer.eu