Vágólapra másolva!
A magyar szempontból is fontos péntek esti Finnország-Svédország Európa-bajnoki selejtezőt a finn Juha Hakola valószínűleg néhány ferencvárosi csapattársával nézi meg. A Fradinál rendszeresen a kezdőcsapatban szereplő, 23 éves szélső szerint a finn válogatott nagyon sokat javult, és mivel a két skandináv ország között folyamatosan megy a rivalizálás, a finnek számára egy tét nélküli meccsen is csak a győzelem az elfogadható a svédek ellen. Hakola a Ferencvárosról elmondta: Liban Abdi és Kazuo Honma csatársorba állításával kikerülhetnek a gödörből.

- Mit vár a finn-svéd Eb-selejtezőtől?
- Jobb eredményt és jobb játékot, mint legutóbb, amikor 5-0-ra kikaptunk. Azóta új szövetségi kapitányunk van, akinél mindenki tiszta lappal indult, és sokat javult a csapat játéka. Benne van a döntetlen is a meccsben, de szerintem nyerni fogunk.

- Kivel fogja nézni a meccset?
- Valószínűleg néhány csapattársammal. Egyébként is többen mondták már a csapatból, hogy bíznak a finnekben, és remélik, hogy legyőzzük a svédeket.

- Ön mit szeretne, hogy Svédország vagy Magyarország jusson tovább a csoportból?
- Egyértelműen a magyaroknak drukkolok. A svédek és a finnek között folyamatosan megy a rivalizálás, és bár nekünk már nincs esélyünk kijutni az Európa-bajnokságra, a svédeket tét nélküli meccsen is muszáj legyőznünk.

- És mi lesz a magyarok elleni, keddi Eb-selejtezőn?
- Láttam a finnországi meccset, amikor a hosszabbításban kapott góllal kaptunk ki, mint mondtam, azóta új kapitányunk van, aki egy teljesen más taktikával játszatja a csapatot. Ráadásul mostanában több lehetőséget kapnak klubcsapataikban a finn játékosok, jobb formában vannak, szóval nehezebb dolguk lesz a magyaroknak.

- Mik a gyengéi a finn válogatottnak?
- Vannak gyengéi, de ne kérje tőlem, hogy azokra felhívjam a magyarok figyelmét!

- Ön egyszer szerepelt a finn válogatottban. A jelenlegi szövetségi kapitány, Mixu Paatelainen az [origo]-nak azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy meghívja önt a csapatba. Reálisnak tartja a válogatottságot?
- Minden rajtam múlik. Ha a Ferencvárosban rendszeresen szerepelek, és jól játszom, akkor lehet rá esély, hogy ismét meghívnak a válogatottba.

- Hogy érzi magát Budapesten, mit csinál, amikor nem focizik?
- Budapest nagyon szép város, jól érzem magam itt. Általában moziba megyek, vagy a barátaimmal beülünk valahova vacsorázni, van már kedvenc éttermem is.

- Más sportot is űz a labdarúgáson kívül?
- Gyerekkoromban versenyszerűen teniszeztem, de ma már csak hobbiszinten, nyaranta játszom.

- Kivel szokott a legtöbb időt tölteni a csapatból?
- Mark Ottennel vagyok a legjobb viszonyban.

- Közös pont, hogy mindketten játszottak a holland bajnokságban. Mi a különbség a magyar és a holland első osztály között?
- A holland bajnokságban van néhány remek csapat, az Ajax, a PSV és a Twente kiemelkedik a mezőnyből, ellenük a legjobb magyar kluboknak sem lenne sok esélyük. Hollandiában játsszák a focit és taktikailag is fejlettebbek a csapatok, mint Magyarországon. Viszont itt sokkal kiegyenlítettebb a mezőny, tényleg bármelyik csapat legyőzheti a másikat, és ez jót tesz a játék színvonalának is.

Forrás: AFP
Hakola (jobbra) a Heracles és a Willem II színeiben 49 meccset játszott a holland bajnokságban

- Milyen negatív impulzusok érték az NB I-ben?
- Talán csak a stadionok állapotáról tudok negatívan beszámolni, bár van egy-két szép létesítmény, mint például a győri. Más nyugati országok ebben a magyarok előtt járnak, de ahogy hallottam, egyre több stadiont újítanak fel itt is, szóval ebből a szempontból is zárkózik fel Magyarország a fejlettebb nemzetekhez.

- Korábban megfelelt a próbajátékon Debrecenben is, miért nem oda igazolt?
- Többéves szerződést akartak kötni velem, de én nem szerettem volna olyan hosszú távra aláírni.

- Látva a Debrecen szereplését, és hogy vezeti a tabellát, nem bánta meg, hogy a Fradit választotta?
- Bár a Debrecen egy nagyon jól szervezett, profi klub nem bánom, hogy nem oda igazoltam. A legnagyobb különbség a Ferencvároshoz képest, hogy sokkal bővebb a kerete, és a győzelmek meghozták az önbizalmukat is.

- Volt más ajánlata is a nyáron?
- Nevelőcsapatomba, a HJK Helsinkibe is igazolhattam volna, amely megnyerte most a finn bajnokságot.

- Miért a Fradit választotta?
- Fontos szempont volt, hogy rendszeresen játsszak, és úgy gondoltam, hogy itt megtehetem. Budapestről is sok jót hallottam, és ki akartam próbálni magam Magyarországon.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

- Valóban élvezi Détári Lajos szakmai igazgató bizalmát, a legjobb Juha Hakolát láthatják most a Fradi-szurkolók a pályán?
- Nem, ennél sokkal jobban is tudok játszani. Fizikailag nem voltam a topon, a nyáron nagyon keveset edzettem, de lassan utolérem magam. Viszont sajnos nemcsak nekem, hanem a csapatnak sem megy.

- Mi a legfőbb probléma?
- Ami például a Debrecennél megvan, az önbizalom, az nekünk hiányzik. Emiatt rúgtunk ilyen kevés gólt, de remélhetőleg Liban Abdi visszatérésével és Kazuo Honma leigazolásával megoldóik ez a probléma, mert amennyit láttam eddig belőlük, mind a ketten nagyon technikás játékosok, akikkel eredményesebb lehet a támadójátékunk.

- Az FTC megköveteli a légiósaitól, hogy tanuljanak magyarul, hogy halad a nyelvvel?
- Nekem még csak most lesz a második órám. Állítólag nyelvrokonok vagyunk, de nem nagyon találkoztam még olyan magyar szóval, ami hasonlítana valamelyik finn szóhoz.