Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott a Finnország elleni 0-0-s döntetlennel zárta az Európa-bajnoki selejtezősorozatot, így 19 ponttal az E csoport harmadik helyén végzett. A magyar csapat ezúttal jóval gyengébben játszott, mint a szeptemberi találkozókon, a kapus Király Gábor több finn ziccert is hárított. A svédek 3-2-re legyőzték a hollandokat, és legjobb csoportmásodikként kijutottak az Eb-re.

Eb-selejtező, E csoport:
Magyarország - Finnország 0-0
Budapest, Puskás Ferenc-stadion, 30 ezer néző
v.: Alberto Undiano Mallenco (spanyol)
Magyarország: Király - Varga J., Korcsmár, Juhász, Vanczák - Koman, Elek, Sándor Gy. (Vadócz, 59.), Hajnal (Stieber, 88.) - Szabics, Priskin (Dzsudzsák, 59.).
Finnország: Fredrikson - Raitala, Moisander, Toivio, Arkivuo (Lampi, 55.) - Sparv, Väyrynen - Ring, R. Eremenko, Hämäläinen (Pukki, 85.) - Forssell (Furuholm, 67.).
sárga lap: Moisander (82.)

Ahhoz, hogy a magyar csapat második helyen végezzen, három feltételnek is teljesülnie kellett volna, végül egyik sem sikerült: a svédek még múlt pénteken a finneket, kedden pedig a hollandokat is legyőzték, a magyaroknak pedig nyerni kellett volna Finnország ellen.

A magyar válogatott támadó felfogásban lépett pályára, hiszen a megszokott 4-2-3-1 helyett 4-4-2-es taktikát alkalmazott Egervári Sándor szövetségi kapitány. Magyar helyzetekben nem is volt hiány, de Priskin Koman jó passzait egyszer sem tudta gólra váltani. A svédek elleni szervezett játéktól messze elmaradt a csapat keddi teljesítménye, a finnek többször is vezetést szerezhettek volna az első félidőben.

A második játékrészben sem változott a játék képe, mindkét oldalon sok helyzetet dolgoztak - és hagytak - ki a csapatok, akármelyik válogatott kiharcolhatta volna a győzelmet, de a vendégek talán közelebb álltak ehhez. Hogy mégsem finn siker lett a selejtező vége, azt a magyarok főképp Király Gábornak köszönhetik, aki több alkalommal is bravúrral védett.

A mérkőzés után még a csalódottan nyilatkozó magyar kapitány is belátta, hogy az együttes nem volt olyan kreatív, mint az elmúlt másfél évben, és a labdabiztosság is hiányzott a magyarok játékából.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Juhász és Korcsmár nem kímélték Forssellt. További képekért kattintson a fotóra!

Az Egervári-csapat ezzel együtt az elmúlt évek legjobb selejtezős szereplését produkálta, 19 pontjával Finnországot, Moldovát és San Marinót megelőzve a harmadik helyen zárt csoportjában Hollandia és a legjobb másodikként szintén Eb-résztvevő Svédország mögött.

További eredmények:
Svédország - Hollandia 3-2 (1-1)
gól:
Kälström (15.), Larsson (52., 11-esből), Toivonen (53.), illetve Huntelaar (23.), Kuyt (50.)

Moldova - San Marino 4-0 (1-0)
gól: Zmeu (30.), Bacciocchi (62., öngól), Suvorov (66.), Andronic (87.)
piros lap: Tigirlas (84., Moldova)

A csoport végeredménye:

1.Hollandia1090137-827
2.Svédország1080231-1124
3.Magyarország1061322-1419
4.Finnország1031616-1610
5.Moldova1030712-169
6.San Marino1000100-530

A finnek többsége Litmanen-mezben - meccs előtti pillanatképek

A birkózó Deák Bárdos Mihály is feltűnt a stadion előtt, a sajtópáholyban nagy az érdeklődés: az olasz Tuttosport és a görög Greekpress munkatársai is megjelentek.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Magyar szurkolók a meccs előtt. További képekért kattintson a fotóra!

A finnek nem fütyülték ki a melegíteni vonuló magyar csapatot, a magyar drukkerek viszont igen a finneket.

Dzsudzsák 20-25-ről lövöldözött kapura Bogdánnak, többnyire a kapus győzött, két gólt azért bevert a mahacskalai szélső, majd a pályáról lefelé menet integetett a szurkolóknak és lepacsizott a finn játékosokkal.

A finn szurkolók többsége a legendás Jari Litmanen mezét viseli, aki a minap, 40 évesen lett először finn bajnok, és tavaly az [origo]-nak is nyilatkozott.

Amikor a magyar csapat játékosait bemutatta a hangosbemondó, a legnagyobb tapsot a cserepadon ülő Dzsudzsák Balázs kapta.



Percről percre
Első félidő (online közvetítés):

A hatodik percben Priskin kapott jó labdát a 16-oson belül, megpróbált visszapasszolni, de nem járt sikerrel.

Körülbelül 30 finn szurkol hangosan a 150-ből, azt kiabálják, hogy "Suomi", azaz Finnország.

A 10. percben ismét az Ipswich - mellőzött - csatára került helyzetbe, és a jobbösszekötő helyéről, 12 méterről lőtt, de Fredrikson hárította a kellemetlen lövést.

A közönség megtapsolta azt is, ahogyan Koman bent tartott egy labdát - ünnepi a hangulat, talán mindkét felet az vigasztalja, hogy nincsenek itt a svédek.

Többet támad a magyar csapat, Sándor a 12. percben 35 méterről megpróbálta átemelni a kapujából kissé kint álló finn kapust, aki megszerezte a labdát.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Sándor Györgyöt a kezdőbe jelölte a magyar kapitány. További képekért kattintson a fotóra!

A 14. percben Ring távolról tesztelte Királyt, aki átment a vizsgán, hiszen könnyedén védett.

A finn szurkolók úgy éltetik a kapitányt, ahogyan a játékosokat szokás: "Paatelainen - Mixu, Mixu, Mixu".

Elek szépen szöktette a jobbszélen meginduló Komant, aki középre adott, Priskin azonban nem érte el a labdát, ütközött viszont a finn kapussal.

A 29. percben szép magyar akció végén Varga lőtte be a labdát a jobbszélről, a Raitalán megpattanó labda alig - mintegy egy méterrel - kerülte el a finn kaput.

Úgy látszik, a finnek azokat kedvelik, akik nincsenek a pályán - most épp a cserepadon ücsörgő Schalke-csatár Teemu Pukki nevét skandálják.

Négy perccel később Sándor fejelt fölé jócskán egy balról érkező beadást.

A 35. percben a meccs addigi legszebb akcióját láthatták a nézők: Koman jobb oldalról laposan adott középre, Priskin felpörgette a labdát jobbal, majd szintén jobbal ráfordult, és 8 méterről, kapásból, centikkel lőtt a bal kapufa mellé.

Vezetnek a svédek a hollandok ellen (gólszerző: Källström), Moldova pedig San Marino ellen szerzett vezetést.

Finn szöglet után Raitala 11 méterről mellé fejelt, ezzel zárult az első félidő.

Huntelaar góljával egyenlített Hollandia Stockholmban.

Második félidő

Toivio a 48. percben szabadrúgásból két-három méterrel lőtt a bal felső mellé-fölé.

Az 55. percben Szabics a balszélről rosszul adott be, de a finn védelemről lepattanó labdát bravúrosan visszaszerezte. Kitette jobbra a labdát az egyedül érkező Komannak, aki egy csel után ballal lőtt, de a labda jelentősen elkerülte a kaput.

Az 59. percben Sándor és Priskin helyére Vadócz és Dzsudzsák álltak be. Utóbbi pályára lépését nagy üdvrivalgással fogadta a stadion.

Zeng-zúg a hajrá magyarok: "Marha jó lenne, ha végre egy modern katlanban tombolna ez a tábor, nem pedig az erre majdnem teljesen alkalmatlan Puskásban - megérdemelnék a fiúk!" - mondta tudósítónknak egy szurkoló a helyszínen.

Dzsudzsák nagy kedvvel játszik, egy hosszú sprint után szépen adott be a balszélről, a labdát egy finn fejelte szögletre.

A 72. percben Raitala 26 méterről tüzelt, Király látványos vetődéssel hárított.

A svédek 3-2-re vezetnek Hollandia ellen (1-1-et követően, Kuyt 1-2-t érő gólja után S. Larsson egyenlített, majd Toivonen is betalált). Moldova is hármat lőtt San Marinónak, ellenben egyet sem kapott.

A 77. percben Szabics mellel szépen vette le a labdát két védő szorításában, majd az ötös jobb sarkáról a hosszú sarok mellé gurított.

A 79. percben két nagy helyzetet is elpuskáztak a finnek: Väyrynen kanalazását a kapujából kifutó Király fogta meg nagynehezen, majd Ring lapos, távoli lövésénél ismét csak a magyar kapus volt résen, és magához ölelte a labdát.

Mindkét szurkolótábor csügged, a finnek kicsit kevésbé, talán mert idegenben jó az iksz?

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

A 83. percben Furuholm egyedül vezethette rá Királyra a labdát, de a kapus ismét nagy bravúrral hárított.

A 91. percben Stieber visszagurított labdáját Dzsudzsák ballal középre emelte, a finn kapus majdnem kiejtette a kezéből a labdát, de végül mégsem, amit a lesipuskás balbekk Vanczák bánt.

A 93. percben R. Eremenko távoli, lapos lövésénél is résen kellett lennie Királynak, aki ma hibátlanul védett.

Vége a meccsnek, a szurkolók először fütyültek, majd megbékélhettek, hiszen sokáig a stadionban maradtak.